FacebookTwitterLinkedIn

La numai 24 de ani, Alexandrin Buraga este considerat unul dintre cei mai importanți tineri arhitecți originari din Republica Moldova. S-a născut în 1990, la Chișinău, și și-a educat și dezvoltat încă de mic simțul estetic. A studiat, la Chișinău, la Școala de Arte Plastice pentru copii „A. Șciucisev”, apoi a urmat Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”, specializarea design interior. Din 2009, a venit la București, după ce a fost admis la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

„Nu am avut o ancoră familială pentru arhitectură și design, iar pasiunea pentru acestea a apărut când aveam 12-13 ani și am făcut cunoștință cu doi designeri. Modul lor de a fi, desenele pe care le prezentau, au constituit momentul care mi-a trezit interesul față de acest domeniu”, mărturisește tânărul arhitect. Nu a rămas numai un adolescent pasionat, a învățat foarte mult despre această nișă și, încă de tânăr, a fost remarcat de arhitecți cunoscuți de la Chișinău și din București.

Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”

A lucrat meticulos și încă de la primul proiect a încercat să creeze ceva deosebit pentru piața de dincolo de Prut. „Primele încercări remunerate au fost când aveam 16 ani. În timp ce eram la studii, în anul întâi, la Colegiul de Arte, lucram pentru o agenție imobiliară, făceam concepte de scaune pentru fabricile autohtone și am colaborat la amenajarea unei cafenele”, mai povestește Alexandrin Buraga, membru al generației 30 sub 30.

Și-a creat, treptat, un portofoliu, iar cea mai mare realizare de până acum este Boutique House, o casă al cărei design „se bazează pe conceptul de reinterpretare a casei tradiționale moldovenești într-o manieră contemporană” și care a fost apreciată de revistele internaționale de specialitate. A deprins însă și gustul antreprenoriatului, iar portofoliul său începe să cuprindă din ce în ce mai multe proiecte.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„ Acum am o serie de proiecte individuale, penthouse-uri și apartamente de lux, locuințe particulare și birouri. Coordonez șantierul la proiectul meu de suflet – Boutique House – elaborat când aveam 23 ani. În plus, am deschis reprezentanța Dorin Ștefan Birou Arhitectură (DSBA) pe Europa de Est în Chișinău, și împreună cu arhitectul Dorin Ștefan dezvoltăm proiecte pentru ansambluri rezidențiale și birouri.Un alt proiect important este din domeniul afacerilor – am deschis cel de-al zecelea showroom Delta Studio în Chișinău și din decembrie până în prezent petrec jumatate din timp acolo ca să devină sigur un proiect de succes”, explică arhitectul.

Cum este lesne de înțeles, munca îi ocupă o mare parte din timp, însă pare că tânărul este mai degrabă adeptul rigorii nemțești. „Lucrez aproape încontinuu, într-un program foarte organizat în care disciplina și punctualitatea își au un rol foarte important, și anume pentru a putea coordona eficient toate activitățile, domeniile și oamenii implicați”, povestește el. O astfel de filosofie este cu atât mai necesară cu cât, în opinia sa, cea mai mare provocare a aceste meserii este capacitatea de a se diferenția de ceilalți designeri și arhitecți talentați prin rezultatul final al proiectelor, dar și cum, în ciuda vârstei sale, numele și munca sa să inspire încredere atunci când este vorba de proiecte cu o valoare mai mare.

Alexandrin Buraga, 24 de ani

Arhitect, Reprezentant DSBA în Europa de Est;
Director general Delta Studio Chișinău

Spune că a ales această meserie pentru că își dorește să descopere care sunt adevăratele necesități ale oamenilor care îi încredințează proiecte și să le transforme în „spații și scenarii de succes“.

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30