FacebookTwitterLinkedIn

Silvia Stegaru a urmat studiile de licență și de master la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București, iar în prezent urmează, tot acolo, studii doctorale și profesează , în același timp, în calitate de Asistent Universitar și Asistent Cercetător. „Dintotdeauna am simțit nevoia să port mai multe pălarii: cea de programator, cea de formator, și nu în ultimul rând, cea de antreprenor, în calitate de cofondator Codette”, spune ea.

Codette este o platformă lansată la începutul lunii aprilie a acestui an, dedicată fetelor pasionate de domeniul IT. Și nu este primul proiect prin care încurajează fetele să exploreze acest domeniu. Tânara este și cofondatoarea inițiativei Girls Who Code, prima comunitate pentru femei programator din România, înființată în urmă cu doi ani.  Ideea de a lansa un astfel de proiect a venit după ce, în 2014, Silvia a primit bursa Google Anita Borg pentru excelență tehnică și leadership, „în urma căreia am simțit că pot și vreau să ofer mai multe comunității”, explică tânăra. Prin intermediul Girls Who Code, organizează workshop-uri atât pentru femei programator, cât și pentru cele care își doresc o carieră în industria IT. Astfel, sunt organizate evenimente precum FrontEndGirls, Conferința pentru Femei Programator și IoT4Girls, proiect ajuns la a patra ediție, care a câștigat anul trecut o finanțare de la Google.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Cel mai recent proiect al său, Codette, a fost lansat împreună cu colegii și prietenii săi, Giorgiana Vlăsceanu, Ana Drăgan și Radu Drăgan și „se adresează fetelor și femeilor pasionate de IT care chiar vor să găsească soluții la problemele comunității și să construiască. Astfel, evenimentele pe care le organizăm sunt gratuite, însă pe bază de selecție datorită numărului limitat de locuri”, explică tânăra.

În spatele acestor proiecte există un motiv bine întemeiat pentru care sunt organizate și nu este vorba doar despre pasiunea Silviei pentru acest domeniu. Tânăra consideră că în România există idei preconcepute referitoare la capacitățile persoanelor de sex feminin de a înțelege industria IT. „Mai mult decât atât, ne-am obișnuit atât de mult cu preconcepțiile astea încât ne-au intrat în reflex și nu le observăm ca fiind ieșite din comun”. Drept exemplu, situația din învățământul românesc – Silvia Stegaru spune că în licee sunt aproximativ 50% fete înscrise la un profil real, matematică-informatică, și doar 25% dintre aceasta urmează și facultați cu profil informatic, iar procentul este în scădere. „În clasa a XII-a, foarte multe fete sunt direcționate către domenii feminine, precum limbile străine sau litere. Cu toate astea, de câți băieți ați auzit că le-au zis părinții să nu dea la Automatică și Calculatoare, pentru că e greu, mai bine se duc să învețe engleza?”, spune Silvia Stegaru.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

Dar tânăra privește optimist către viitor, chiar dacă este conștientă că problema pe care încearcă să o soluționeze este una „complexă, care pornește din familii, continuă cu profesorii din școli și ajunge să afecteze chiar salariile femeilor din România”. Știe că acțiunile pe care ea și echipa ei le-au demarat până în prezent nu au un efect imediat. „Însă planul pe care l-am făcut acum are această capacitate și sunt convinsă că, alături de comunitatea Codette, putem schimba lumea noastră în bine”, mai spune Silvia Stegaru.

Silvia Stegaru

27 de ani

Codette

Cofondator

Silvia Stegaru este pasionată de domeniul tech și încurajează fetele să îl exploreze, iar în acest sens a demarat mai multe proiecte prin care organizează evenimente dedicate acestei cauze. Recent, Silvia a co-fondat Codette, care se adresează persoanelor de sex feminin pasionate de IT.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016