FacebookTwitterLinkedIn

Oamenii simt nevoia, mai mult decât oricând, să interacționeze cu persoane cu interese comune, să facă parte dintr-o echipă și să creeze conexiuni sociale, ghidați de aceleași valori. Un sondaj realizat la începutul anului de McKinsey & Company a arătat că lipsa sentimentului de apartenență este unul dintre motivele pentru care mai mult de jumătate dintre angajați și-au părăsit locul de muncă.

Companiile sunt din ce în ce mai preocupate de sustenabilitate, iar business-urile mari au deja strategii implementate pe termen lung. Potrivit unui studiu citat de Forbes, 90% dintre oamenii de afaceri consideră importante practicile de reducere a consumului și optimizare a acestuia, în timp ce 60% dintre companii au deja o strategie de sustenabilitate după care se ghidează. 

În cazul spațiilor de coworking, există pași simpli și eficienți pentru a reduce impactul mediului înconjurător și a le transforma într-un mediu de lucru mai sustenabil. O astfel de strategie poate funcționa pentru atragerea în echipă a oamenilor valoroși, pentru care contează faptul că împărtășesc aceleași valori, personale și profesionale. Tot potrivit Forbes, 88% dintre oameni sunt deschiși să fie loiali unei companii care se implică și este atentă la probleme sociale și cele care țin de mediu. 

În plus, un studiu al celor de la Wunderman Thompson a constatat că 83% dintre consumatori ar alege o marcă cu un istoric în materie de practici sustenabile, în detrimentul unui concurent al respectivului brand. 

În YUNITY Park, campusul dezvoltat de noi la Genesis Property, spațiile de coworking, alături de zonele verzi și întreaga rețea de facilități disponibile, au fost gândite pentru reducerea impactului asupra mediului și pentru bunăstarea oamenilor care lucrează în spațiile noastre. 

Iată câțiva pași cheie pentru un spațiu de coworking sustenabil

  •  Realizare unui audit de mediu în cadrul companiei, care va ajuta la identificarea locurilor unde pot fi reduse consumul de energie și consumul de apă, dar și de unde provin cele mai multe deșeuri. 
  •  Elaborarea unui plan de acțiune pe termen lung. Plecând de la concluziile auditului de mediu, se pot stabili obiective și ținte specifice pentru a reduce impactul. Aici se pot include și strategii pentru implicarea angajaților în acest demers de a deveni o companie sustenabilă. 
  •  Reducerea consumului de energie, prin iluminat eficient energetic sau investirea în surse regenerabile, cum sunt panourile solare. Oamenii din echipă trebuie să fie încurajați să fie parte din acest demers, să stingă luminile și aparatele electronice atunci când nu le folosesc. 
  •  Încurajarea transportului alternativ, pentru a face parte din efortul de reducere a emisiilor de carbon. Se poate facilita accesul angajaților la mijloacele de transport alternativ prin decont al biletelor și abonamentelor, ori oferind acces la dușuri pentru cei care călătoresc cu bicicleta. 
  •  Adoptarea, în cadrul companiei, un program pentru reducerea deșeurilor și reciclare. Acesta poate include spații speciale pentru reciclare, aparate pentru compostarea deșeurilor alimentare și încurajarea angajaților să folosească vase și ustensile reutilizabile.
  •  Digitalizarea spațiilor de coworking cu software care să ajute în tot ce înseamnă gestiune și partea administrativă. Cu ajutorul unui astfel de instrument se pot digitaliza documentele și comunicarea internă, precum facturare electronică, contracte electronice, semnături digitale. 
  •  Plante verzi, pentru un spațiu plin de viață, care ajută la eliminarea toxinelor din încăpere, dar mai ales dau o notă de frumusețe naturală. 
  •  Fără obiectele de unică folosință. Fie că sunt ele pahare și farfurii de plastic, sticle de apă sau alte ustensile. Membrii echipei pot fi încurajați să-și aducă la birou propriile articole reutilizabile sau le pot fi puse la dispoziție alternative – căni și vase din ceramică, sticle reutilizabile.
  •  Educarea echipei să facă parte din aceste practici sustenabile, prin furnizarea de materiale de informare, acces la workshop-uri tematice, resurse și instrumente care să-i ajute să acorde prioritate sustenabilității. 
  •  Obținerea unei certificări relevante, care poate ajuta compania să demonstreze mai ușor angajamentul față sustenabilitate, echipă și mediu și, astfel, să atragă noi membri sau parteneri ghidați de aceleași valori. 

Spațiile de coworking sustenabile pot fi o oportunitate importantă de a construi comunități și de a crește motivarea și retenția angajaților pe termen lung, iar tendințele indică potențial de creștere a cererii de astfel de spații, în viitor.