
Tendința transformării birourilor în spații care să ofere oamenilor mai mult confort și flexibilitate atât în viața la job, cât și în timpul liber, a început să prindă contur în urmă cu câțiva ani, dar a accelerat cu adevărat odată cu pandemia. Ca urmare, tot mai multe companii se preocupă să ofere angajaților mai mult confort și condiții cât mai bune de lucru pentru a fi atractive pe piața muncii, mai ales în condițiile unui deficit de oameni.
Competiția dintre companii și noile nevoi ale angajaților au pus presiune pe schimbare. După ce au experimentat timp de multe luni lucrul de acasă, angajații care se întorc la birou vor mai mult, iar spațiile de lucru trebuie să răspundă acum la o nouă întrebare: „cum vreau să arate locul în care aș vrea să trăiesc?”.
Canapele și fotolii confortabile, cafenele, spații destinate interacțiunii sociale, săli de fitness și nu numai. Toate acestea au început să apară tot mai des în clădirile de birouri, în încercarea de a transforma locul în care oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului într-un spațiu atractiv și flexibil, adaptat nevoilor dinamice ale angajaților. În paralel, ultimii ani au adus o schimbare a însuși conceptului de „muncă”. Acesta a devenit unul tot mai larg, mai complex, cu o componentă majoră de ”trăit”, iar biroul se adaptează și devine tot mai mult un spațiu în care ai vrea să și „trăiești”, adică să te relaxezi, să socializezi, să faci activități în aer liber alături de colegi și prieteni sau să participi la evenimente culturale.
Astfel, „muncă” nu mai înseamnă acum un program strict pe parcursul căruia angajatul stă la un birou și îndeplinește task-uri repetitive. „Muncă” înseamnă acum și creativitate, inițiativă, socializare, dar și activități de recreere, în aer liber, alături de colegi sau de prieteni. Cu alte cuvinte, înseamnă o legătură mai strânsă între viața la job și viața socială, ambele contribuind la echilibrul și starea de bine a oamenilor, cu impact asupra productivității.
În acest context, asistăm la o repoziționare a spațiilor de lucru, care tind să devină o a doua „casă” inclusiv prin spații de co-living și co-working, dar și facilități și opțiuni la care altfel nu ar avea acces. De exemplu, un amfiteatru modern dedicat evenimentelor outdoor, o pădure urbană, săli de fitness sau dedicate jocurilor VR, o terasă exterioară versatilă care poate deservi un food hall. Acesta este unul dintre motivele pentru care Genesis Property transformă parcul de afaceri Novo Park în YUNITY Park, un nou concept imobiliar, gândit pentru a satisface dorințele tot mai complexe ale oamenilor din prezent și viitor.
În luna aprilie, Genesis Property, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, a început transformarea parcului de business Novo Park, situat în zona de Nord a Bucureștiului, în YUNITY Park, un concept nou de real estate. Proiectul este prevăzut să fie finalizat în primele luni din 2023, cu o investiție totală de 50 de milioane de euro.