FacebookTwitterLinkedIn

Ștefan Tudos, Genesis Property: Conceptele care redefinesc viitorul spațiilor de lucru și al stilului de viață. Tendințe pentru 2023

Redefinirea spațiilor de lucru și a biroului „tradițional” apare în prezent ca o tendință necesară, în contextul în care ultimii doi ani și jumătate au conturat noi stiluri de muncă și viață. Viitorul muncii este influențat de numeroși factori, precum ritmul rapid de dezvoltare a tehnologiei, digitalizarea, contextul geopolitic și nevoia de a reduce impactul asupra mediului înconjurător. Funcția biroului evoluează constant, iar nevoile și așteptările oamenilor trebuie să fie pe primul loc după, o perioadă în care lucrul de la distanță a creat discrepanțe și confuzie. Angajații au nevoie de experiențe adaptate stilului de viață, atât pentru timpul petrecut la birou, cât și cel personal sau social. 

În acest sens, Aayat Ali, editor în cadrul revistei Work Design Magazine, creionează tendințele principale referitoare la viitorul muncii, aflat în continuă evoluție, și la practicile de lucru actuale, ce continuă să se adapteze la contextul socio-economico-sanitar, astfel încât angajații să lucreze mai eficient, productiv și alături de persoane cu interese similare. Mai mult, analizând contextul și tendințele actuale, a identificat care sunttermenii cheie asociați în prezent cu viitorul muncii.

Co-living 

Spații de locuit comune, adesea întâlnite în centrele marilor orașe. Pentru că între rezidenții acestor spații se creează conexiuni și relații, spațiile de co-living au beneficii asupra productivității angajaților și reprezintă o modalitate excelentă pentru ca oamenii să se conecteze cu persoane cu interese și pasiuni comune și să se angajeze în activități profesionale ca parte a unei comunități.

Potrivit studiilor, la nivel global se observă interesul pentru spațiile de co-living și co-working care să asigure flexibilitatea și dinamica de care angajații au nevoie. Printre principalele motive pentru alegerea unei destinații de acest tip se numără costurile de trai, viteza de acces la internet, cultura locală și oportunitățile sociale. Când vine vorba de tendințele de la nivel național, apariția și dezvoltarea spațiilor de co-living vor plasa în viitorul apropiat România pe harta celor mai dorite destinații de către persoanele care au nevoie de flexibilitate, cum ar fi nomazii digitali.

Spații de co-working

Un mediu în care oamenii împart spațiul de lucru și lucrează în stil colaborativ. Adesea, spațiile de co-working includ și numeroase zone destinate interacțiunilor profesionale și socializării în timpul liber. Un exemplu în acest sens îl reprezintă, YUNITY Park, campusul dezvoltat în extensia biroului ce oferă spații de co-working și co-living. Acesta va include un amfiteatru modern dedicat evenimentelor outdoor, dar și o pădure urbană, unde angajații vor putea susține inclusiv întâlniri de lucru, un centru ultra-modern de conferințe, o cafenea-restaurant, precum și zone de divertisment și fitness. Pe termen lung, spațiile de co-working vor aduce și beneficii pentru angajatori, cum ar fi creșterea eficienței, creativității și productivității angajaților.

Nomazi digitali 

Angajați care lucrează de la distanță în regim liber profesionist sau ca antreprenori, ce nu se stabilesc definitiv într-un anumit oraș sau o anumită țară și care folosesc tehnologiile bazate pe cloud pentru a lucra de oriunde din lume. În plus, aceștia caută confort, inspirație și să formeze conexiuni autentice în cadrul unei comunități de tip ”stup”, care are drept rol schimbul de idei. Statisticile arată că există peste 35 de milioane de nomazi digitali la nivel global, iar această tendință începe să se contureze și în România.

Criteriile ESG (de mediu, sociale şi de guvernanţă)

Set de politici, legate de mediu, pe care o companie le adoptă, astfel încât să contribuie la îmbunătățirea semnificativă a mediului înconjurător. Un astfel de angajament poate fi reducerea la net zero a emisiilor de carbon prin reutilizare, investiții în producția de energie din surse regenerabile și gestionarea durabilă a clădirilor. Important de menționat este faptul că primul proprietar şi dezvoltator imobiliar român ce s-a aliniat celor 10 principii ale Pactului Global al Națiunilor Unite privind drepturile omului, muncă și protecția mediului, dar și celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU este Genesis Property.

Mod de lucru hibrid

Presupune un grad ridicat de flexibilitate în ceea ce privește locul de desfășurare a muncii și programul de lucru. În prezent, angajatorii trebuie să transforme spațiile de lucru și să le adapteze la noul mod de lucru hibrid, iar odată cu această transformare se conturează tot mai clar și nevoia creării unui mediu de lucru adaptat tendințelor viitorului. Soluția este biroul hibrid, un loc pliat pe dinamica zilei la birou și dincolo de job, care acoperă astfel nevoile de interacțiune și cooperare cu persoane cu interese similare. Proiectele noi ce urmăresc redefinirea biroului sunt din ce în ce mai des întâlnite și includ facilități, experiențe și opțiuni pentru socializare, interacțiune și relaxare, din dorința de a sprijini angajații să restabilească echilibrul dintre viața la job și timpul liber.

Gen Z

Generația Z, din care fac parte cei născuți începând cu anul 1997, potrivit celor mai multe interpretări, reprezentă 11,6% din forța de muncă în 2021. Persoanele din această generație pun mai mult accent pe wellbeing și pe stilul echilibrat de lucru și de viață urbană al viitorului. De asemenea, pentru ei sunt extrem de importante facilitățile din apropierea biroului, așa că angajatorii trebuie să vină cu facilități care să atragă și să păstreze următoarea generație de talente, ce are nevoi tot mai dinamice.