FacebookTwitterLinkedIn

La debutul anului 2021, piața de energie electrică a fost liberalizată, iar de la 1 iulie vor crește prețurile la energie electrică pentru consumatorii casnici în sistem de serviciu universal.

În prezent, există două tipuri de clienți clasici. Pe de o parte, consumatorii care se află în regim universal, deci cei care au rămas cu actualul furnizor și au ales să nu semneze un contract concurențial, și consumatorii care se află în piața concurențială. Pentru cei dintâi, prețul la energie electrică va crește cu până la 7,5%, în funcție de regiunea în care locuiesc, iar prețurile vor fi valabile până la finalul anului.

“Cei care sunt în serviciu universal vor avea în permanență un preț mai mare decat cei care sunt pe piața concurențială și au negociat sau au ales o anumită ofertă din piață. Serviciul universal este unul dintre cele mai scumpe produse de pe piața consumatorilor casnici de energie electrică”, a declarat, pentru Forbes România, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Scumpirea prețurilor nu vine drept o surpriză. În ultimii ani, se remarcă o lipsă din ce în ce mai profundă a capacităților noi de generare, în timp ce România se poziționează drept un importator net de energie electrică. “Acest moment este determinat de cateva aspecte: Primul – dispariția acelor discounturi care au apărut după 1 ianuarie 2021, și a doua problemă este determinată de faptul că serviciul universal este un serviciu pe piața liberă, dar de fapt el are destul de multe elemente de reglementare. Și, ca atare, undeva la un interval de timp, se recalibrează ținând seama de evoluția pieței (…). Așa se face ca la 1 iulie, din calculele noastre, să avem o creștere medie în piața de serviciu universal de circa 4,7%, dar ne așteptăm la nivelul Asociației Energiei Inteligente, ca acest lucru sa se repete peste alte 6 luni de zile”, adaugă Dumitru Chisăliță. Astfel, Asociația Energia Inteligentă estimează o creștere a prețului la energie electrică de 10% în următorul an.

Topul regiunilor cu cele mai mari creșteri ale prețului la energie electrică:

Prima poziție în clasament este ocupată de regiunea Oltenia, acolo unde principalul furnizor este CEZ Vânzare. Noul preț al energiei active este de 0,387 lei/kWh, în creștere de la 0,342 lei/kWh. Astfel, prețul final de serviciu universitar, care include tarifele și contribuțiile, ajunge la 0,85 lei/ kWh. Majorarea prețului atinge o valoare de 7,5%. Pe locul secund, în regiunea Transilvania Nord, noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,332 lei/kWh. Urmând aceeași schemă, prețul final de serviciu universal cu tarife și contribuții se ridică la 0,79 lei/ kWh, o creștere de 6,9%. Furnizorul tradițional al zonei este Electrica Furnizare.

Pe locul al treilea privind scumpirea energiei electrice se află Transilvania Sud, cu o majorare de 6,2%. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,336 lei/kWh. Furnizorul regiunii este, de regulă, Electrica Furnizare, iar noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Zona este urmată îndeaproape de Muntenia Nord, cu o scumpire de 6% și același furnizor. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,337 lei/kWh, iar cel final ajunge la 0,80 lei/ kWh.

Moldova va avea o majorare a prețului de 5,2%. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,34 lei/kWh, deci noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,81 lei/ kWh. E.On Energie este principalul furnizor de energie electrică al regiunii.

Dobrogea și Banat se află la egalitate în ceea ce privește scumpirea prețului, cu 2,5%, având totodată și același furnizor principal. În Dobrogea, noul preț este de 0,372 lei/kWh, în creștere de la 0,356 lei/kWh, iar cel final este de 0,82 lei/ kWh. Complementar, în Banat, noul preț este de 0,384 lei/kWh, în creștere de la 0,367 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh.

Cu o majorare a prețului de doar 1,3%, Muntenia, unde furnizorul tradițional este Enel Energie Muntenia, ocupă ultimul loc în clasament. Noul preț al energiei active este de 0,35 lei/kWh, în creștere de la 0,34 lei/kWh. Noul preț final este de 0,74 lei/ kWh. 

Clasamentul nu include reducerile aplicate de furnizori până la data de 30 iunie. În cazul în care consumatorii casnici nu sunt de acord cu aceste prețuri, aceștia pot trece în regim concurențial.

În prezent, circa 60% dintre consumatorii casnici se află în serviciul universal. Discrepanțele dintre regiuni sunt justificate atât de capacitățile de producție, cât și de comportamentul furnizorilor. “Diferențele momentului sunt determinate de modul în care respectivul furnizor a reușit să își achiziționeze marfa, respectiv energia electrică. Sunt unii furnizori care au fost inspirați și au cumpărat energie electrică în lunile de iarna și nu au prins aceste scumpiri care au venit de după aprilie-mai, sunt alții care nu au fost inspirați și nu au cumparat atunci, deci au niște costuri mai mari. Aceste diferențe, în principiu, sunt determinate de pachete de energie electrică pe care ei, la rândul lor, le achiziționează”, explică Dumitru Chisăliță.

Pe termen lung, însă, există mai multe scenarii. În cazul în care piața energiei electrice va avea o evoluție similară cu cea din ultimii 10 ani, mai exact investiții reduse în noi capacități de producție dublate de costuri ridicat de mediu, tendința este de creștere a prețului, până la 100%, “iar în scenarii și mai pesimiste, chiar de 300%”. Într-o perspectivă pozitivă, în care vom dezvolta capacități de producție care vor beneficia de fonduri nerambursabile sau cu o dobândă mică, “ne vom confrunta cu o creștere, însă va fi una mai mica, adică probabil de 60-70%, dar cu o perspectivă foarte favorabilă peste 20 sau 30 de ani”, conchide președintele Asociației Energia Inteligentă.

Topul regiunilor cu cele mai mari creșteri ale prețului la energie electrică, potrivit comparatorului ANRE:

Oltenia (Argeș, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Dolj, Mehedinți) – 7,5%.

Transilvania Nord (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) -6,9%.

Transilvania Sud (Brașov, Albă, Harghita, Covasna, Sibiu, Mureș) – 6,2%.

Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea) -6%.

Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui) -5,2 %.

Dobrogea (Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași) -2,5%

Banat (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin) -2,5%

Muntenia Sud (Ilfov, Giurgiu, Municipiul București) -1,3%