FacebookTwitterLinkedIn

De la 1 iulie, prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici în regim universal a crescut semnificativ. Potrivit programului de tineret Future Energy Leaders și Asociația Energia Inteligentă, unul dintre motivele acestei ascensiuni este variația prețului înregistrat pe bursa zilnică de energie -variație de +181%, conform Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM). De asemenea, printre cauze mai regăsim creșterea de 23,1% a fluxurilor transfrontaliere de import de energie față de 2019 și creșterea accelerată a prețului emisiilor de CO2, care se tranzacționează acum la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro.

“Prețul energiei de astăzi, este costul pe care-l generează situația din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone“, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligență.

Scumpire a gazelor naturale reprezintă o altă cauză, în contextul în care Gazprom – unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunță un preț cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut. 

Din punct de vedere extern, una dintre cauze este “reconfigurarea ecuației geopolitice regionale prin decizia Federației Ruse de a renunța la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei”, arată Future Energy Leaders  și Asociația Energia Inteligentă.

Pe baza datelor pe care le deținem și a rapoartelor publicate de BNR, INS, Transelectrica, OPCOM și BRM, observăm că prețul energiei (electricitate și gaze naturale) va influența creșterea inflației și va avea un efect negativ asupra economiei”, declară Georgian Albu, General Manager FEL România.

Concret, pe segmentul gazelor naturale, la un consum anual de aproximativ 15 MWh/loc de consum Rezidențial Pasiv, valoarea medie a unei facturi ar putea crește de la aproximativ 194 lei/lună la aproximativ 231 de lei/ lună; iar în ceea ce privește segmentul energiei electrice, la un consum anual de aprox. 1.18 MWh/loc de consum Rezidențial Serviciu Universal, valoarea medie a unei facturi ar putea crește de la aproximativ 80 lei/lună, la aprox. 85 lei/lună.