FacebookTwitterLinkedIn

În prima jumătate a acestui an, Sphera Franchise Group, una dintre afacerile antreprenorului Radu Dimofte, a raportat cel mai mare profit din istoria firmei. Explicația conducerii: reziliență și inovație. 

În prima jumătate a anului 2023, Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România, a raportat vânzări de 695,6 milioane de lei, mai mari cu 14,8% față de perioada similară a anului trecut, dar, mai important, este cel mai profitabil prim semestru din istoria companiei. Acționarul principal la Sphera Franchise Group este antreprenorul Radu Dimofte prin intermediul Tatika Investments din Cipru (28,6%). El a adus afacerea restaurantelor în sistem de franciză la începutul anilor ’90, împreună cu partenerii Nicolae Badea și Lucian Vlad. La Sphera, Nicolae Badea are o participație de 20,5% prin intermediul firmei Computerland România. Un alt acționar la Sphera este firma Wellkept Group SA (17%), controlată de Radu Dimofte. Printre acționari se numără și fondurile de pensii private, Pilonul II și Pilonul III, cu o participație de 27,7%. Sphera Franchise Group operează companiile care dețin francizele brandurilor KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery şi Taco Bell în România și KFC în Chişinău și în anumite zone din Italia. Grupul deține peste 175 de restaurante pe cele trei piețe și are aproximativ 5.000 de angajați. Sphera Franchise Group este listată la Bursa de Valori București (simbolul SFG) din 2017, fiind singura companie din HoReCa inclusă în indicele principal BET, precum și în FTSE Global Microcap. La mijlocul lunii septembrie 2023, capitalizarea bursieră a companiei era de 803,1 milioane de lei.

La oficializarea rezultatelor financiare pe semestrul I 2023, Călin Ionescu, CEO la Sphera Franchise Group, a declarat: „Rezultatele Sphera din prima jumătate a anului 2023 sunt despre reziliență, inovație și creștere remarcabilă. Mai mult decât o simplă poveste de redresare, arată tenacitatea care caracterizează modelul nostru de business”. 

În anul 2022, primul an fără restricțiile pandemiei, Sphera a avut vânzări consolidate de 1,3 miliarde de lei, în creștere cu 32% față de 2021, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat până atunci de grup. Sphera a închis anul 2022 cu un profit net normalizat de 44,3 milioane de lei, cu 71% peste cel din 2021. 

La nivelul anului 2022, antreprenorul Radu Dimofte avea participații directe la opt companii. Pe lângă KFC, Pizza Hut și Taco Bell, Radu Dimofte mai deține franciza pentru brutăriile Paul. Moulin D’Or, firma care operează, începând cu noiembrie 2008, brutăriile Paul, a avut afaceri de 37,2 milioane de lei (creștere de 20% față de 2021) și un profit net de 6,2 milioane de lei (+21%).

O altă componentă a afacerilor antreprenorului Radu Dimofte o reprezintă imobiliarele. El deține, conform informațiilor disponibile, circa 80.000 de metri pătrați de spații de birouri, comerciale sau parcuri industriale. După revenirea din Statele Unite în țară, la începutul anilor ’90, Radu Dimofte s-a remarcat prin modul în care a preluat și a dus mai departe afacerile moștenite de la tatăl său, Zerlin Dimofte. În 2022, Practic SA, companie care furnizează servicii de închiriere și vânzări de proprietăți, a avut o cifră de afaceri de 39,3 milioane de lei, creștere de doar 4% față de 2021, și un profit net de 37,8 milioane de lei, mai mare cu 48% față de anul precedent. Radu Dimofte deține 48,4% din această firmă, înființată în 1991, fiind asociat cu International Business & Trading Corporation, din Turcia (32,1%). În Practic SA, firma Wellkept Group SA are o participație de 12%. Practic SA este cotată la BVB (simbol bursier PRBU), fiind unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale stradale din București. La mijlocul lunii septembrie a.c., capitalizarea bursieră a companiei Practic SA se ridica la 772,1 milioane de lei. 

În primul semestru al acestui an, Practic SA a raportat un profit net de 15,4 milioane de lei, în scădere cu 40,8% față de aceeași perioadă a anului 2022, când valoarea a inclus și o sumă excepțională provenită din tranzacționarea unor active. În raportul înaintat către BVB se precizează că activitatea economică din prima parte a anului nu a fost influențată semnificativ de impactul creșterii prețurilor la utilități, ca urmare a subvenționării acestora de către stat, și nici de costul războiului din Ucraina. Practic SA deține acțiuni la Piața Obor Market & Complex Comercial și la o companie care deține terenul pe care s-a dezvoltat proiectul educațional pentru copii Destiny Park.

Industria hotelieră reprezintă o altă zonă importantă în afacerile antreprenorului Radu Dimofte. Parc Hotels, companie care operează complexul hotelier Ramada Bucharest Convention Center, a raportat, în 2022, o cifră de afaceri de 61,6 milioane de lei, în creștere cu 167% față de 2021, și un profit de 9,6 milioane de lei. Acționarul acestei societăți este firma Tatika Investments (Cipru). Firma Grand Plaza Hotel, operatorul Sheraton Bucharest Hotel, a înregistrat, în 2022, o cifră de afaceri de 43,5 milioane de lei, în creștere cu 148% față de 2021, și a raportat un profit de 1,6 milioane de lei. Acționarii firmei Grand Plaza Hotel sunt Tatika Investments (75%) și Tresela Investments (25%) din Cipru.

 Restaurantul Casa Doina din București, la care Radu Dimofte (50%) este asociat cu Doina Popoviciu, fosta soție a omului de afaceri Gabriel Popoviciu, a înregistrat, în 2022, o cifră de 15,8 milioane de lei (+ 51% față de 2021) și un profit de 3,8 milioane de lei. Radu Dimofte, supranumit și „părintele francizelor”, este unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din România, evitând orice apariție în presă.

Locul 15

1,8 miliarde de lei

Radu Dimofte

64 de ani | București

Horeca și imobiliare

Locul 16 în ediția 2022 a Forbes 500