FacebookTwitterLinkedIn

Anul 2009 a însemnat pentru Mircea Tudor (58 de ani) recunoașterea internațională și este, de aceea, poate cel mai important an din cariera cercetătorului român. Atunci, creația sa, primul scanner pentru avioane și camioane – Roboscan – a adjudecat premiul cel mare la Salonul de Invenții și Produse Noi de la Geneva. „Mărturisesc că am pariat pe inovație încă de acum 22 de ani și am încercat să duc mai departe această provocare la nivel de profesie, la nivel de business și, în prezent, la un business cu tendințe de globalizare. Suntem, în prezent, pe toate meridianele lumii, interesul pentru ceea ce facem este major pentru că este un domeniu care ne privește pe toți – securitatea aviației civile”, spune cu mândrie Mircea Tudor despre soluția sa „unică în lume”. Compania sa, MB Telecom, este singurul IMM din lume care are ca obiect de activitate tehnologiile de scanare radioactivă și singura dublă medaliată cu Marele Premiu (în 2009 și 2013) al Salonului de la Geneva.

Una dintre aplicațiile invenției sale este aceea de a putea detecta prezența unei bombe la bordul unei aeronave în numai două minute, răspunsul fiind unul 100% cert, eliminându-se astfel timpii îndelungați pentru inspecție și rezultatul incert al acesteia. „Această aplicație a stârnit interesul factorilor de decizie de pe toate meridianele și astfel avem discuții pornite cu potențiali parteneri din SUA, Brazilia, China, cu țări importante din Africa, și, în special, în Europa, unde deja construim un parteneriat cu Guvernul Federal elvețian cu o capacitate de producție în Elveția. Este o dovadă că suntem pe calea cea bună”, explică antreprenorul. China este deja interesată să cumpere această tehnologie, în condițiile în care „știm care este apetitul chinezilor de a nu cumpăra, ci de a lua lucrurile pur și simplu”. Ambițiile sale sunt mari însă: speră ca în următorii cinci ani cel puțin 500 de aeroporturi din lume să dețină câte un scanner de avioane realizat de MB Telecom, iar în maxim zece ani, această tehnologie să devină obligatorie ca standard internațional de securitate.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ

Se definește ca fiind un vizionar, însă subliniază că important este, dincolo de valoarea științifică, aplicabilitatea pe care aceasta o poate avea pentru viața cotidiană. Este și principiul după care se ghidează și atunci când a început să dezvolte programe finanțate 100% cu capital privat. A înființat Centrul Est-European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară – o platformă în care cercetători de orice nivel, de la elevi de liceu la cei consacrați, vin cu proiecte în cadrul acestui centru a căror dezvoltare MB Telecom o susține și o finanțează atât din punct de vedere științific cât și al publicității invențiilor realizate aici. „Vânează” ideile valoroase peste tot și investește aproape tot în cercetare. „Fiind acționar unic al companiei, am decis ca 95% din profit să îl investim în cercetare. Am convingerea că este cea mai profitabilă formă de investiție financiară. De fapt, cele mai profitabile investiții le facem în propriile idei”, argumentează inventatorul. Nici el nu a visat că va ajunge inventator, însă îi sfătuiește pe cei care aleg această cale „să își facă o auto-evaluare cât se poate de realistă. Riscul cu care se poate confrunta un inventator este acela de a se crede Dumnezeu. Trebuie să meargă până în pânzele albe. Să își fixeze obiective, pentru că multe obiective care par imposibil de atins pot fi aduse în zona realizabilului”.

De doi ani a deschis „un câmp nou de activitate” și anume acela al tehnologiilor cu aplicabilitate în medicină pe care mărturisește că nici nu le-a visat și nici nu le-a prevăzut numai că, la un moment dat, a fost pus în fața acestor lucruri și a hotărât să testeze și acest domeniu. „Câmp liber există în aproape orice domeniu trebuie doar să existe preocuparea, calificare și resursele pentru a crea performanță”, explică inventatorul.