FacebookTwitterLinkedIn

                                                                                                 LOCUL 5

Anul trecut, compania de telecomunicații prin cablu RCS & RDS a raportat o cifră de afaceri de 3,51 miliarde lei, în creștere cu 5,4% față de anul 2017. Profitul net a fost de 152,9 milioane de lei, în scădere cu 141,6 milioane față de cel din urmă cu un an.

Compania deținută și condusă din umbră de omul de afaceri Zoltan Teszari a reușit pentru al doilea an consecutiv să raporteze un profit consistent, dar recordul a fost înregistrat în 2017 (294 milioane de lei), fiind urmat de anul 2009 (211 milioane de lei). Corporația a avut, în 2018, în jur de 13.000 de angajați, fiind cel mai mare angajator din mediul antreprenorial local.

În primele șase luni ale acestui an, Digi Communications N.V. (DIGI – indicele bursier BVB), compania-mamă a RCS & RDS, a raportat venituri consolidate de 575 milioane de euro, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului 2018. EBIDTA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) s-a ridicat la 199,4 milioane de euro, în creștere cu 40,4 milioane euro (25%) față de primul semestru al anului 2018.

România se menține ca piață principală a grupului Digi, generând 63% din veniturile acestuia, pe locul al doilea situându-se Ungaria (19%), urmată de Spania (16%) și Italia (2%). În ultimii ani, grupul Digi și-a dezvoltat o divizie de media, având, printre altele, televiziunile Digi24 (știri), Digi Sport, Digi Life, UTV, Music Channel, Hit Music Channel și Digi4K, primul post Ultra HD din România. La acestea se adaugă posturile de radio Pro FM, Digi FM și Chill FM. În prima jumătate a acestui an, grupul de televiziuni Digi avea o cotă de 5,2% din piața publicității TV, fiind al patrulea jucător după Pro TV, Intact și Kanal D.

La mijlocul lunii septembrie, autoritatea de reglementare în comunicații din Ungaria a respins dosarul Digi Communications pentru înscrierea la licitația pentru utilizarea frecvențelor 5G. Compania a considerat nedreaptă această decizie și a contestat-o. În România, Digi a lansat, în această vară, serviciile 5G, dar cu acoperire foarte redusă în București. Licitația 5G în România, preconizată pentru anul viitor, va conduce Digi la confruntarea finală cu marii săi rivali în comunicații.

RCS&RDS este una dintre cele mai dinamice companii românești, activând într-o piață extrem de competitivă, în care evoluează multinaționale cu o forță financiară ridicată.