FacebookTwitterLinkedIn

Studiul realizat de ONU arată că în 2019 s-a acumulat o cantitate de deșeuri electronice de aproximativ 60 de milioane de tone, cu aproximativ 2 mai multe față de anul precedent, potrivit AP.

Autorii studiului au estimat că greutatea combinată a tuturor dispozitivelor reprezintă echivalentul a 350 de nave de croazieră de dimensiunea Reginei Maria 2.

Printre tot plasticul aruncat și siliciu, s-au găsit și cantități mari de cupru, aur și alte metale prețioase – utilizate, de exemplu, pentru a conduce electricitatea pe plăcile de circuit. Aproximativ o șesime a fost reciclată,  dar restul componentelor valoroase – în valoare de circa 57 de miliarde de dolari – nu au fost recuperate, se mai arată în studiu.

Echipamentele electronice aruncate prezintă, de asemenea, un pericol pentru sănătate și mediu, deoarece conțin substanțe precum mercurul care poate deteriora sistemul nervos.

Autorii studiului au pregnozat că deșeurile electronice globale ar putea crește până la 74 de milioane de tone metrice până în 2030.