Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Covid-19 nu provoacă dispariția banilor cash

Oamenii par să facă economii și să prețuiască banii din hârtie. Aceasta este concluzia unui studiu menit să distrugă mitul că pandemia va aduce sfârșitul erei cash.  
Curs valutar BNR, 8 aprilie 2019. Euro este în continuă creștere

Pandemia i-a făcut pe mulți să creadă că oamenii vor renunța la banii cash de teama infectărilor, mai ales că o serie de magazine au început să accepte doar plăți cu cardul, iar comerțul electronic este pe pantă ascendentă, scrie Bloomberg.

Însă Charles Goodhart și Jonathan Ashworth citează date care arată o creștere a banilor aflați în circulație în SUA, Canada, Italia, Spania, Germania, Franța, Australia, Brazilia și Rusia.

În timp ce unii analiști susțin că eliminarea numerarului ar ajuta economia globală să devină mai eficientă, acest lucru ar veni în detrimentul oamenilor fără acces la sistemul bancar. De asemenea, ar reprezenta o provocare pentru întreprinderile mici care consideră că sunt costuri prea mari pentru a trece complet în sistem digital.

Utilizarea banilor de hârtie este în declin în unele țări de ani buni, datorită răspândirii cardurilor de credit și a evoluțiilor tehnologice care au dus la creșterea tranzacțiilor pe telefoane mobile.

Michele Bullock, guvernator de la banca centrală a Australiei, a declarat într-un discurs luna trecută că, în timp ce banii rămân importanți, Covid-19 ar putea fi „perturbatorul final” al sistemului de plăți. Retragerile din bancomatele din Australia au scăzut cu 30% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, a spus ea.

Totuși creșterea tranzacțiilor digitale în timpul pandemiei nu au fost neapărat în detrimentul folosirii banilor cash. “Deținerile preventive de numerar au crescut în unele economii, chiar dacă utilizarea lor în tranzacțiile zilnice au scăzut”, a spus ea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii