FacebookTwitterLinkedIn

În prima jumătate a anului, suprafața totală dedicată spațiilor de coworking a crescut cu 58%, ajungând la aproape 68.000 metri pătrați, la sfârșitul lunii iulie.

Extinderea a fost influențată de dezvoltarea industriei IT&C, de nevoia de spații unde persoanele creative să se întâlnească și să colaboreze și mai ales de înclinația noilor generații către profesii alternative, care nu mai depind de un spațiu stabil de lucru și nu mai necesită un program de muncă tradițional.

Bucuresti este principala piață pentru astfel de spații, cu o cotă de 79% din totalul la nivel național. În 2018, operatorii spațiilor de coworking au închiriat peste 24.000 de metri pătrați în București, aflându-se pe locul 3 în topul tranzacțiilor de închiriere din prima jumătate a anului, dupa sectoarele IT&C și energetic. Capitala este de asemenea piața-țintă pentru operatori internaționali de astfel de spații, în timp ce proprietarii de hub-uri din orașele regionale sunt în principal tineri antreprenori locali.

În mai puțin de un an, ponderea spațiilor de coworking în totalul spațiilor de birouri din România a crescut de la 1% la 2%, iar tendința este în continuare ascendentă. Jucătorii mari din acest segment vor intra cel mai probabil în orasele regionale, în timp ce pe piețele secundare se vor deschide hub-uri de mici dimensiuni, operate de antreprenori locali, mai arată studiul Crosspoint.