FacebookTwitterLinkedIn

Ce au în comun Charlie Chaplin, Batman și Donald Trump? O identitate în universul Lego, pentru că Lego înseamnă acum orice. Dar…

Mai întâi a fost lemnul 

Povestea brandului începe într-un atelier de tâmplărie din Billund, un sătuc din Danemarca, deținut de Ole Kirk Christiansen. Incendiul care îi distruge acestuia atât casa, cât și propriul atelier a fost urmat de Marea Criză Economică, în urma căreia tâmplarul danez renunță la propria afacere și își concediază angajații. După decesul soției din 1932, Christiansen este nevoit să își crească singur cei patru copii. Găsește în scurt timp o nouă metodă de a-și susține financiar familia, prin fabricarea unor jucării de lemn, care puteau fi plasate mai ușor pe piață. În 1934, antreprenorul atribuie produselor sale denumirea de „Lego”, forma scurtă a expresiei din limba daneză, „leg godt”, care, în traducere, înseamnă „joacă bine”. Peste un an, proiectează un model de jucărie sub forma unei rațe din lemn, mobilă, cu roți, care s-a dovedit a fi unul din cele mai populare produse ale brandului. În 1947, Lego face tranziția către plastic, utilizat ca materie primă în producerea jucăriilor, iar doi ani mai târziu produce o versiunea timpurie a micilor cărămizi, cunoscute și apreciate până în prezent.

După decesul lui Ole Kirk Christiansen din 1958, compania este preluată de fiul acestuia, Godtfred, care dezvoltă un sistem creativ de joc, prin intermediul unui design modern al cărămizilor, dotate cu o mai mare versatilitate decât primele modele. Mărimea pieselor și complexitatea structurii jocului devin treptat adaptate în funcție de vârsta copiilor. Apar și personajele, însă abia în anul 1974, moment în care se lansează primele minifigurine marca Lego, care au fost corelate cu identitățile membrilor unei familii obișnuite, din viața reală.

A treia generație de proprietari Lego îl are în fruntea businessului pe Kjeld Kirk Kristiansen, care conduce afacerea în perioada 1979-2004. În prezent, acesta, alături de cei trei fii ai săi, dețin o avere de 5,2 miliarde de dolari, potrivit clasamentului anual realizat de Forbes.

Lego House, recentul omagiu adus organizaţiei, reprezintă o construcţie concepută atât ca muzeu, cât și ca o zonă de joc interactiv.

Structura de 130.000 de metri pătraţi este construită pe locul fostei primării din Billund, Danemarca, și seamănă cu 21 de cărămizi Lego de dimensiuni mari, așezate una peste cealaltă.

Până la înființarea diviziei în plan local, jucăriile Lego erau livrate pe teritoriul țării prin intermediul unui distribuitor.

Compania daneză și-a deschis reprezentanţa din România în a doua jumătate a anului 2011. În 2016, ultimul an pentru care există date disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, Lego România a obținut o cifră de afaceri de 105,55 milioane de lei.