FacebookTwitterLinkedIn

De 1 iunie, Răzvan Căzănescu, antreprenorul care a construit TBF, singurul sistem de management complet creat de un român și folosit de peste 3.000 de companii, le urează părinților, de ziua copiilor lor să le construiască un plan matur prin care să pregătească reușita copiilor într-o lume cruntă și o viață nedreaptă.

“De Ziua Copilului, de ziua celei mai importante ființe din viața voastră, construiți un plan matur prin care să vă pregătiți copiii să poată să reușească într-o lume cruntă și o viață nedreaptă,” este mesajul transmis de Răzvan Căzănescu.

Educația copiilor începe de acasă, iar sistemul educațional vine să completeze acolo unde familia a pus bazele.

“Tot aud în stânga și în dreapta că se dă vina pe sistemul educațional pentru lipsa de capabilități a copiilor din generațiile noi.  Și da, sunt de acord că sistemul educațional nu este adecvat și pregătește copii perfect adaptați pentru anii 90.  Da, este învechit de peste 20 de ani. Nu s-a degradat… pentru că sincer… nu prea mai avea unde. Ceea ce s-a întâmplat însă… este că părinții s-au schimbat,”  susține antreprenorul Răzvan Căzănescu.

Argumentele sale în acest sens se bazează pe faptul că majoritatea oamenilor au mai mulți bani și mai mult timp liber să își “giugiulească” copiii decât aveau în urmă cu 20 de ani, iar copiii nu mai au nevoie să muncească în timpul facultății și mulți dintre ei nici măcar după, pentru că îi susțin părinții până când vor găsi acel job foarte bine plătit, care nu necesită experiență sau abilități, pentru că cifrele arată că 20% dintre tinerii din România nici nu muncesc și nici nu studiază.

“Copiii rămân în casa părinților pentru mult mai mult timp. Sunt ocrotiți. Au mereu o plasă de siguranță. Și pot să evite activități normale de creștere cum ar fi: să își facă singuri de mâncare, să își facă curat, să meargă la doctor sau să plătească o amendă,” explică Răzvan Căzănescu.

Născuți în era tehnologiei, aceasta pare că face mai mult rău decât bine copiilor, însă există și plusuri nu doar minusuri legate de această temă.

 “Părinții încearcă să ocrotească copiii de efectele nocive ale tehnologiei prin restricția de timp la calculator, tabletă, telefon. Ceea ce nu înțeleg însă este că abilitățile de a folosi tehnologia vor fi cruciale în piața de muncă. Nu tableta este problema. Ci faptul că o folosește pentru a se uita pe TikTok fără oprire, “ mai arată Răzvan Căzănescu.

În opinia sa nu sistemul educațional s-a degradat, ci parentingul a devenit toxic.

“Mult prea mulți părinți consideră că scopul lor este să fie prietenul propriilor copii. Scopul unui părinte este să își pregătească copilul cu mindsetul și abilitățile necesare pentru realitatea în care se va maturiza. Nu pentru o realitate mult mai cruntă. Dar nici pentru una mai bună,” conchide Răzvan Căzănescu.

În noiembrie 2019 Bill Gates, locul I în topul celor mai bogați oameni din lume în anul 2017, și locul 4 în anul 2021, cu o avere personală care se ridică la 114,7 miliarde USD a ţinut un discurs la un liceu despre cele 11 lucruri pe care elevii nu le-au învăţat şi nu le vor învăţa la şcoală, și pe care unii dintre copii nu le învață nici acasă. El a scos în evidenţă faptul că sentimentul de automulţumire şi învăţăturile „corecte” din punctul de vedere al politicilor educaţionale au creat o generaţie de copii care nu au deloc noţiunea de realitate şi despre felul în care realitatea aceasta i-a destinat eşecului în lumea reală.

Regula nr. 1 în opinia celui mai bogat om al lumii este: Viaţa nu e dreaptă – obişnuieşte-te cu ideea!

Regula nr. 2 este: Lumii prea puţin îi pasă de stima ta de sine. Lumea se aşteaptă să realizezi ceva ÎNAINTE de a fi mulţumit de tine însuţi.

Iar Regula nr. 3 a lui Bill Gates este: Nu vei câştiga 60.000$ pe an de îndată ce părăseşti băncile şcolii. Nu vei fi vicepreşedintele vreunei companii cu telefon în maşină decât atunci când vei fi muncit pentru acestea.

Prima regulă a lui Bill Gates este dezvoltată de Răzvan Căzănescu în cinci repere ce pot susține dezvoltarea armonioasă a unui copil:

  • Dacă există oameni care te vor înșela, te vor minți, vor încerca să abuzeze de inocența ta, atunci copiii ar trebui pregătiți pentru asta;
  • Dacă există nedreptate în societate, atunci copiii trebuie pregătiți pentru a putea supraviețui și prospera într-o astfel de realitate;
  • Dacă viața este nedreaptă, atunci copiii ar trebui să aibă competențele necesare să fie împliniți într-o lume care nu ține cont de emoțiile tale sau cât de mult bine faci;
  • Dacă și cei mai apropiați oameni au o șansă să te părăsească și să te lase singur la greu, tinerii ar trebui să aibă uneltele necesare să meargă mai departe cu capul sus;
  • Dacă vei fi criticat oricât de mult bine ai încerca să faci, copiii au nevoie de antrenamentul mental necesar să poată să tolereze aceste situații.

“Iar momentul în care este nevoie să fie pregătiți pentru realitatea cruntă în care trăim este copilăria și adolescența. Pentru că dacă ajunge la 30 de ani cu inocența unui copil de 15, i-ai distrus viața. Nimeni nu mai are răbdare cu el la acea vârstă. Și îl vei vedea cum va folosi toate mecanismele de scăpare de realitate: de la alcool și droguri, până la pornografie, jocuri în exces și o viață trăită în social media. Știu. Înțeleg cât de greu este să îți lași copilul să treacă prin durerile vieții și tu să nu intervii. Sau și mai mult, să îl pui tu în contexte în care să treacă prin aceste dureri. Dar nu se va compara cu agonia pe care o vei trăi când cea mai importantă persoană din viața ta ajunge la vârsta de 30 de ani și nu are abilitățile necesare să ducă o viață împlinită,” mai spune Răzvan Căzănescu.

De ce vorbește despre buna educație a unui copil  cineva care nu are copii?

“Da, știu că sună ipocrit, dar încearcă să vezi puțin lucrurile din perspectiva mea. Sunt antreprenor. Am fost implicat în peste 300 de companii și am angajat mii de oameni. Pot să spun că văd mai obiectiv decât părinții rezultatele modului în care își cresc copii. Mare parte din tinerii pe care îi angajăm nu știu ce este responsabilitatea. Nu știu să își asume greșelile. Vor să primească înainte să demonstreze. Sunt fragili din punct de vedere emoțional și iau orice critică la nivel personal. Când devine puțin greu dau bir cu fugiții. Nu au pic de disciplină, dar vor libertate totală. Iar pentru noi, ca angajatori… astfel de comportamente ne împing să îi refuzăm sau să îi plătim prost pentru că nu pot fi productivi. Nu trebuie să fim politicieni să vedem modul toxic în care funcționează guvernul, pentru că noi suntem cei care simt cel mai bine incompetența lor, “ concluzionează Răzvan Căzănescu.

În acest context vine îndemnul său și urarea sa către părinți, de Ziua Copilului, pentru a construi un plan matur prin care să își pregătească copiii să poată reuși într-o lume cruntă și o viață nedreaptă.