FacebookTwitterLinkedIn

75% dintre români și-au renovat locuințele în ultimul an, iar proporția se păstrează și pentru următoarele 12 luni, conform unui studiu realizat de MKOR Consulting împreună cu platforma Registrul Constructorilor.

Analiza arată că, în medie, românii realizează două lucrări de amenajare, reparații și construcții pe an și majoritatea (59%) apelează la familie și prieteni pentru ajutor. 

Amenajările au vizat spații precum bucătăria, dormitorul și baia, pentru care beneficiarii au alocat un buget mediu de 6.825 de lei. Sondajul arată că în următoarele 12 luni, 3 din 4 români plănuiesc să facă lucrări de renovare în locuințele lor. Scade totuși numărul proiectelor de amenajare față de anul anterior, de la 2 proiecte în 2021 la 1,4 proiecte în 2022, în medie.

Dacă 6 din 10 români apelează la familie și prieteni pentru realizarea lucrărilor de renovare din locuințele proprii, cei care angajează specialiști (35%) apelează în general la recomandări de la cunoscuți, documentarea online fiind preferată mai degrabă de către tineri.

„Avem în vedere lansarea unei aplicații în următoarele două luni care va include un project management tool care va soluționa multe din problemele de management de zi cu zi ale unui proiect”, menționează Attila Nagy, fondatorul Registrul Constructorilor.

Studiul de piață a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 501 respondenți și a avut ca instrument de colectare a datelor sondajul de opinie online, fiind realizat de agenția independentă de cercetare MKOR Consulting.