
Medicina privată a dus-o bine în ultima vreme. Și numărul de pacienți ai centrelor de sănătate private a fost în creștere, ceea ce a dus la evoluții pozitive ale cifrelor de afaceri. Astfel, Medicover România a obținut anul trecut venituri cumulate de 171,6 milioane euro, în creștere cu 34% față de anul precedent.
„În 2021 am deservit peste un milion de pacienți, în creștere față de anul precedent. Majoritatea pacienților au apelat la clinicile și spitalele noastre pentru prevenție și tratament”, explică pentru Forbes România dr. Florinela Cîrstina, director general Medicover România.

dr. Florinela Cîrstina, director general Medicover România
Marile rețele de sănătate privată s-au întrecut în achiziții și extinderi, iar rezultatele lor au fost pe plus, în condițiile în care sistemul de stat a fost ocupat cu tratarea pacienților de Covid-19. Dar au existat și spitale private care au oferit suport Covid. Spitalul Pelican din Oradea, deținut de Medicover, a tratat anul trecut pacienți cu forme dintre cele mai severe de coronavirus.
Compania a achiziționat spitalul Polaris din Cluj, clinica Mediplus din București și va continua proiectele investiționale, în special construcția noului spital din București și proiectul de modernizare a unității Polaris Medical. În plus, s-a demarat deja extinderea cu patru noi centre de imagistică high-tech în București, Iași, Constanța și Craiova, pentru a oferi pacienților acces la tehnologii de diagnostic esențiale în depistarea unor afecțiuni grave, precum afecțiunile oncologice sau serviciile de monitorizare post-COVID.
Chiar dacă rețelele private se extind, în continuare, diferența dintre numărul de paturi oferite de spitalele de stat și cele private este mare. În 2020, în România funcționau 685 de spitale și unități asimilate spitalelor, cu un total de 135.000 de paturi pentru internare. Dintre acestea, 120.000 de paturi în spitalele publice.
Medicover și alți jucători din sistemul privat, investesc în creșterea numărului de paturi, pentru a mai reduce din diferență. Compania dispune de peste 500 de paturi și acoperă majoritatea specialităților medicale și chirurgicale. Rețeaua Medicover din România dispune de peste 25 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste – în capitală, Oradea, Craiova și Cluj-Napoca, peste 25 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere.
Pe lângă consultațiile și tratamentele oferite pacienților persoane fizice, în ultima vreme tot mai multe companii le oferă angajaților pachete medicale, în speranța unei retenții pe termen lung. În cazul Medicover, pe segmentul de abonamente corporate (B2B) sunt deservite peste 270.000 de persoane.
Nevoia unor protocoale de prevenție la nivel național
După cum explică dr. Florinela Cîrstina, spre deosebire de statele din vest, unde accentul este mai mare pe prevenție, sistemul medical românesc este orientat cu precădere spre tratarea pacienților, mai mult de două treimi din cheltuieli fiind destinate serviciilor curative, de recuperare cu internate sau în ambulatoriu, respectiv serviciilor de îngrijire pe termen lung.
„Această situație are drept consecințe o speranță de viață mai mică decât media UE și o mortalitate infantilă de peste două ori mai mare decât media UE. Bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale, afecțiuni care pot fi prevenite prin control regulat la medic și stil de viață sănătos, sunt cele mai importante cauze ale mortalității, iar decesele cauzate de unele forme de cancer au crescut”, punctează directorul general al Medicover România.
Explorările imagistice cu sisteme avansate de tip CT (computer tomograf) și RMN (rezonanță magnetică) sunt fundamentale în diagnosticarea precoce și monitorizarea unor afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare și neoplaziile, cu o incidență tot mai mare în România. Însă din cauza numărului insuficient de astfel de echipamente, accesul pacienților din România la investigații este limitat. România se situează pe ultimul loc în Europa, cu un număr mediu anual de 38 examinări CT și RMN la mia de locuitori, comparativ cu media UE de 200, potrivit datelor publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Iar pandemia de COVID-19 a acutizat cererea de sisteme de diagnostic performante.
Dr. Florinela Cîrstina crede că operatorii de sănătate privați pot oferi astăzi servicii integrate, care acoperă majoritatea nevoilor medicale ale pacienților. Potrivit datelor Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, în perioada 2010-2020, investițiile în segmentul privat de sănătate s-au dublat, ajungând să reprezinte 0,21% din PIB.