FacebookTwitterLinkedIn

Amplasamentul clădirii, la mare distanță de București – este mai aproape de Otopeni decât de Capitală, o „insulă” office pe malul traficului intens de pe DN1 – este cu siguranță un motiv temeinic pentru care chiriașii ocolesc această clădire, altfel construită la cele mai înalte standarde de calitate.

În plus, în 2017 nu vor fi livrări noi în acest hub, fapt ce afectează de asemenea negativ zona Băneasa. Mai mult, cererea înregistrată anul trecut pentru zonă a fost una extrem de scăzută, doar un pic mai mare decât în Est și similară zonei de Sud, două hub-uri cu un stoc extrem de scăzut de spații office.

Citește și: În hub-ul office din estul Bucureștiului situația segmentului office va rămâne sumbră și în 2017

Cu toate acestea, zona este departe de a fi neperformantă economic, prezența celor două aeroporturi internaționale în nordul Capitalei – Băneasa și Henri Coandă – conducând, de-a lungul ultimilor 16 ani, la schimbarea semnificativă a zonei, atât din punct de vedere al infrastructurii rutiere, cât și al segmentelor de spații de birouri și comerciale, noile magazine Mega Image și Decathlon fiind cele mai recente astfel de exemple. Cel mai cunoscut ansamblu este, fără îndoială, Băneasa Shopping City, centrul comercial dezvoltat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu pe o suprafață de 174 de hectare, parte a unei ferme deținute anterior de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. În 2008, omul de afaceri inaugura atât centrul comercial, cât și Băneasa Business&Technology Park, ansamblu de clădiri de birouri. Potrivit anunțurilor dezvoltatorului, complexul ar fi trebuit să cuprindă 11 clădiri, însă construcția nu a mers mai departe de prima fază, cea inaugurată acum șapte ani. În această primă fază a fost livrată o suprafață de 30.000 de metri pătrați de spații de birouri clasă A și A+, distribuiți în două clădiri.

Cu un an înainte, în 2007, fondul de investiții austriac Immofinanz prelua parcul de birouri Victoria Park, dezvoltat de belgienii de la Liebrecht&WooD. La nouă ani de la achiziție, Victoria Park este încă un activ valoros al Immofinanz. Astfel, în Victoria Park, pe parcursul anului 2015, Immofinanz a atras un nou chiriaș, Grupul Media Camina (Radio Zu și Radio Romantic), a consolidat parteneriatul cu Syngenta Agro și a anunțat, în septembrie 2015, prelungirea, pe șapte ani, a contractului de închiriere prin care SIVECO România ocupă 5.500 de metri pătrați. Acest parteneriat a început în 2006 și se va întinde, astfel, pe o perioadă de cel puțin 17 ani. Un alt chiriaș pe termen lung al grupului austriac, KPMG, a ales să extindă suprafața închiriată în Victoria Park cu aproape 670 metri pătrați, la aproximativ 6.400 metri pătrați, și a prelungit contractul de închiriere pentru încă cinci ani. Astfel, parteneriatul dintre Immofinanz și KPMG se va întinde pe o perioadă totală de cel puțin 15 ani.§

Clădiri reprezentative

Băneasa Business & Tehnolgy Park

Dezvoltator: Băneasa Developments

Proprietar actual:
Băneasa Developments

Suprafață: 26.000 de metri pătrați

An finalizare: 2008

Victoria Park

Dezvoltator: Liebrecht&WooD

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafață închiriabilă:
16.628 de metri pătrați

An finalizare: 2007

Wilbrook Platinum Business & Convention Center

Dezvoltator: Willbrook International

Proprietar actual:
Willbrook International

Suprafață închiriabilă:
65.000 de metri pătrați desfășurați. 38.000 de metri pătrați de birouri

An finalizare: 2011