FacebookTwitterLinkedIn

În cadrul emisiunii Părinte, încotro? din 21 mai s-a discutat despre stil de viață sănătos de la mic la mare, cu toate aspectele pe care le implică: de la sănătatea corpului fizic, la cea psihică, emoțională și relațională, cu focus pe alimentație, emoții, obiceiuri și activități de conectare în familie.

Invitații emisiunii au fost: ALINA EPURE, nutriționist și fondator al clinicii Nutribalance; Dr. SIMONA POPESCU, psihoterapeut și psiholog clinician; ELA CRĂCIUN, prezentatoare TV, blogger, mămica a trei copii. Moderator: Raluca Michailov, owner Forbes România.

Ce înseamnă stil de viață sănătos?

Uitându-ne la tot ce s-a întâmplat anul trecut și anul acesta am putea spune că stilul de viață sănătos n-a mai existat, e de părere Alina Epure, nutriționist și fondator al clinicii Nutribalance.

Un stil de viață sănătos este construit pe patru piloni diferiți: alimentație, hidratare, somn și mișcare. Mișcare – știm bine – nu prea s-a mai făcut, somnul  a fost dezechilibrat – în principal – din cauza faptului că rolurile de părinte și angajat s-au suprapus constant și haotic. Prin urmare, în majoritatea cazurilor au apărut refugii în mâncare, acest an pandemic înregistrând cele mai multe creșteri în greutate, dar și cu cele mai multe probleme de sănătate, atât la copii, cât și adulți.

„Acum, într-adevăr, observ că zona de teamă, panică și refugii alimentare s-a încheiat, iar oamenii devin mai conștienți comparativ cu anul trecut. Este vorba despre o reeducare și o redefinire a unui nou stilul de viață. O văd ca șansa fiecăruia dintre noi de a-și găsi un drum și de a conștientiza faptul că sănătatea nu o avem ca pe un dar și că, zilnic, trebuie să facem ceva pentru a putea fi într-o formă bună. Să investim cât mai mult în calitatea vieții noastre! Să fim, mai degrabă, oamenii potriviți la locul potrivit, decât părinții perfecți sau cei mai buni profesioniști! Să ne dăm voie să trăim, nu doar să funcționăm!”, Alina Epure, nutriționist și fondator al clinicii Nutribalance.

Cu ce hrănim sufletul copiilor?

Copiii s-au obișnuit neașteptat de ușor cu purtarea măștii, în schimb, le-a fost teribil de greu să accepte regulile de distanțare socială. De ce? Pentru că ei tocmai prin comunicare, socializare și interacțiunea cu cei de vârsta lor se dezvoltă, atrage atenția Dr. Simona Popescu, psihoterapeut și psiholog clinician.

„Copiii noștri au nevoie să fie văzuți și auziți la orice vârstă. Prin urmare, este important să le acordăm acel timp doar cu ei, doar pentru ei. Recomand păstrarea rutinelor, precum și ceva mai multă joacă și relaxare împreună. Iar prin joacă putem înțelege diverse activități de conectare, precum: ascultat muzică, citit, gătit împreună”, subliniază Dr. Simona Popescu, psihoterapeut și psiholog clinician.

Se spune că cei mici simt anxietatea părinților ca pe un abandon sau respingere. Pentru a nu le transmite modelul nostru stres, trebuie să găsim acel loc safe pentru noi în care să ne retragem și să ne echilibrăm propriile emoții (prin tehnici de respirație, ascultarea unei melodii etc.).  Dr. Simona Popescu spune că, de obicei, acest lucru îl pot face părinții împreună, prin discuții sincere, fără prezența copiilor. Simpla ventilare a acestor neliniști, griji, nevoi, poate să liniștească părintele asfel încât să fie mai bine în relația cu copilul.

Care sunt provocările părinților?

Ela Crăciun are trei copii frumoși cu vârste și nevoi diferite, dar și o viață profesională activă, solicitantă, provocatoare. Dacă până anul trecut reușea să facă față tuturor cerințelor respectând în detaliu lista de to do-uri din agendă, acum – când copiii stau mai mult pe acasă – totul a devenit mai greu. Muncește mai mult, în special în programul de somn al copiilor.

„Am învățat să nu mă mai judec. La un moment dat, aveam în față lista cu ce trebuia să fac pe parcursul zilei și îmi dădeam seama că, wow, nu am făcut nici jumătate din ce îmi propusesem. Și începeam să-mi fac procese de conștiință, să mă pun la zid. Contextul este care este și a trebuit să învăț să nu mai pun presiune pe mine. Este lucrul pe care eu l-am adus în viața mea în această perioadă”, mărturisește Ela Crăciun, Prezentatoare TV.

Dar ce-a fost cel mai greu în acest an pandemic?

„Cred că socializarea ne-a lipsit cel mai mult. Oamenii! Iar cel mai dureros este că atât copiii, cât și noi, adulți, am învățat să fim singuri și chiar a început să ne placă asta”, spune Ela Crăciun.

În loc de concluzii

Rolul principal al părintelui nu este acela de a fi polițist și de a păzi copilul zi și noapte dacă a mâncat sau dacă a făcut sport, ci să fie sursă de inspirație. Să inspire prin ceea ce face, astfel încât copilul să aleagă de la el ceea ce i se potrivește. Și, DA, sănătatea – expresie a echilibrului dintre minte, trup și suflet – este cea mai bună investiție pe care o putem face zi de zi.

***

Emisiunea Părinte, încotro? #2 Stil de viaţă sănătos de la mic la mare poate fi urmărită AICI.

Mulțumim partenerilor acestei ediții Părinte, încotro?: Teilor, Tex și Nordis Group în calitate de parteneri strategici; Aqua Carpatica și Nestle în calitate de parteneri Silver.

***

Parteneri strategici: TEILOR, TEX, NORDIS GROUP

Parteneri silver: AQUA CARPATICA, NESTLE