FacebookTwitterLinkedIn

Miercuri, 8 septembrie, a avut loc o nouă ediție „Părinte, încotro?”, a patra la număr, de data aceasta cu o tematică dedicată reîntoarcerii la școală, grădiniță, colectivitate. Alături de noi au fost doamna . – asistent universitar, medic primar medicină de laborator, director medical Synevo România; – psihoterapeut & consilier școlar; și – doctor în sociologie și fondator al companiei de cercetare D&D Research. Moderator: Raluca Michailov, Owner Forbes România.

Cum pregătim copiii pentru colectivitate în pandemie?

Ca părinți, ne dorim să trimitem la grădiniță sau școală un copil sănătos și, bineînțeles, să-l luăm de acolo tot sănătos. Iar doamna Dr. Antonela Curici subliniază importanța unui set de analize de prevenție care să evalueze statusul copilului înainte de intrarea în colectivitate. Este vorba de teste uzuale care evaluează statusul imun, teste de evaluare a funcției hepatice, a funcției renale, nivelul de fier, de vitamina D etc. Doar așa putem vedea dacă copilul trebuie sau, din contră, nu trebuie suplimentat cu vitamine sau – foarte important – dacă e purtător de bacterii pe care ar putea să le transmită celorlalți.

Synevo Romania

Se știe că odată cu reînceperea școlii și mai ales în sezonul rece, infecțiile respiratorii sunt destul de frecvente. Măsurile de prevenție recomandate sunt, cumva, cele obișnuite: spălatul pe mâini, evitarea aglomerației, păstrarea distanței, de verificat dacă suntem purtători de un anumit microorganism.

Și încă ceva! Doamna Dr. Curici spune că n-ar trebui să ne sperie atât de tare infecțiile virale de sezon.Copiii, mai ales când sunt mici, vor face mai multe infecții virale pentru că sistemul lor imun nu cunoaște aceste microorganisme. Pe măsură ce le va cunoaște, numărul de infecții virale – dar și bacteriene – se va diminua. Este vorba de un proces de învățare a sistemului imun, iar noi trebuie să avem încredere în sistemul imun al copilului. Dacă rezultatele analizelor sunt normale, copilul are un număr normal de leucocite, n-ar trebui să ne îngrijorăm. IMPORTNAT! Mereu, dar mereu, să apelăm la un medic pentru îndrumare.

Pentru întărirea imunității, Dr. Antonela Curici recomandă o dieta echilibrată: și carne, și legume, și fructe. Nu în exces, însă. Sucurile de fructe, de exemplu, ar trebuie evitate, deoarece concentrează foarte multe fructe într-un pahar. Iar fructoza – în cantitate mare și absorbită rapid în sânge – se depune sub formă de lipide, solicită mult ficatul, cauzează neplăceri.

„Prevenția este foarte importantă. Precum și crearea unui obicei. Atâta timp cât noi, părinții,  vom merge anual la controlul medical de rutină și vom face setul de analize recomandat, cu siguranță îi vom transmite și copilului acest obicei sănătos. Să nu uităm: e mai important să prevenim decât să tratăm! Și întotdeauna să ne alegem corect sursa de informații: medicul”, este îndemnul doamnei . .

Synevo este cel mai important furnizor de servicii de diagnostic de laborator din România și are în portofoliu peste 2.000 de tipuri de analize uzuale și avansate, acoperind toate ariile terapeutice. La finalul anului 2020, Synevo România administra o rețea națională de 19 laboratoare și 126 de centre de recoltare și a efectuat pe parcursul anului peste 13 milioane de teste.

Adaptarea copilului la colectivitate

Intrarea în colectivitate – fie că vorbim de grădiniță sau școală – reprezintă o schimbare mare pentru copii și de multe ori provoacă anxietate de separare. În mod clar, stilul parental influențează gradul de anxietate pe care îl are copilul în noul mediu, este de părere psih. Gabriela Maalouf. În majoritatea cazurilor, adaptarea dificilă este cauzată de lipsa de autonomie și responsabilitate a copilului – micuții nu știu să facă anumite lucruri specifice vârstei lor și, inevitabil, simt anxietate.

anxietatea școlară

Cu toate acestea, anxietatea este o emoție ca oricare alta, de care n-ar trebui să ne speriem chiar atât de tare, decât dacă ne atrage atenția un specialist. O adaptare la grădiniță sau școală poate să dureze 2-3 săptămâni sau mai mult, în funcție de tipologia fiecărui copil. Rolul părinților este să încurajeze autonomia copiilor și, chiar dacă e firesc să experimentăm emoții de nesiguranță și anxietate în această perioadă, grijile părinților rămân ale părinților și nicidecum transferate pe umerii copilului. Copiilor trebuie să le transmitem un sentiment de siguranță și să creăm alături de ei cât mai multe ritualuri sau momente de bucurie legate de începerea școalii/grădiniței (alegerea ghiozdanului sau a pantofilor de școală, etichetarea caietelor etc.).

„Dincolo de curaj, putere, stimă de sine crescută, cred că e important să le transmitem copiilor că e suficient să ai compasiune de sine, să fii bun cu tine, să accepți și când te simți bine și mai puțin bine, să-ți dai pace să trăiești cu emoțiile respective, să ți le descarci și să găsești zona de proactivitate. Recomandarea mea la început de an școlar este să fim mai buni. Noi cu noi.” Gabrielei Maalouf, psiholog și consilier școlar.

Educația în pandemie

Pandemia aceasta este cel mai mare experiment social involuntar din istoria umanității, afectând foarte multe domenii ale vieților noastre, inclusiv  educația – domeniul în care s-a experimentat cel mai mult, în orb, pe numere foarte mari de oameni. Copii și adulți.

Dan Petre

În acest moment, factorul cel mai important de panică este școala online – care a fost mai degrabă o soluție de supraviețuire, decât o soluție constructivă pentru sistemul de învățământ, este de părere Dan Petre.

Studiile dezvăluie deja o serie de efecte negative pe care școala online le are asupra copiilor: lipsa socializării cu alți copii, afectându-le dezvoltarea cognitivă și emoțională; expunerea în exces la ecrane și sedentarismul – consecințe asupra sănătății.

Chiar dacă sistemul online are avantajele sale (crește flexibilitatea, unele materii se pretează mai bine la învățământul online etc), soluția organică pentru recuperarea fizică și emoțională a copiilor este întoarcerea la școala face-to-face, consideră Dan Petre.

„Recomand părinților să își găsească din vreme soluții pentru școala online, astfel încât să-și poată desfășura activitatea profesională și – în același timp – să aibă grijă de copii lor, pentru că inevitabil școala online se va întâmpla în perioada următoare fie pe anumite localități, fie pentru anumite perioade.”   – doctor în sociologie și fondator al companiei de cercetare D&D Research.

***

Emisiunea Părinte, încotro? #4 Back to School poate fi urmărită AICI.

Mulțumim partenerilor acestei ediții Părinte, încotro?: Teilor, Tex și Nordis Group în calitate de parteneri strategici; Synevo România în calitate de partener gold, CCC și Podravka în calitate de parteneri Silver.

***

Parteneri strategici: TEILOR, TEX, NORDIS GROUP

Partener gold: Synevo România

Parteneri silver: CCC, Podravka