FacebookTwitterLinkedIn

Un angajat al companiei JPMorgan Chase & Co. primește mesaje de la colegi noaptea și în weekend-uri, inclusiv o solicitare importantă în duminica Paștelui. Un web designer al cărui dormitor s-a transformat și în birou are nevoie de alarmă care să-i reamintească să mănânce în timpul zilelor interminabile de muncă. La Intel Corp., un vicepreședinte și părinte a patru copii stă logat la computer 13 ore pe zi, în timp ce încearcă să jongleze cu îndatoririle casnice și cu cele de la slujbă.

După șase săptămâni dintr-un experiment național de telemuncă, fără nicio perspectivă de încheiere, orice graniță rămasă între muncă și viața personală a dispărut aproape în întregime.

„Sunt mai mult decât sinceră când spun că port exact aceleași haine de luni”, spune Rachel Mushahwar, vicepreședinte și directorul general pentru vânzări și marketing la Intel, într-un interviu acordat, joi, jurnaliștilor de la Bloomberg. „Iar duș cred că mi-am făcut de trei ori.”

Unii au prezis că migrarea spre munca acasă din cauza pandemiei se va transforma într-o nouă epocă a job-urilor flexibile. Din 2017, doar 3% dintre angajații cu normă întreagă din SUA au spus că lucrat majoritar de acasă, potrivit unui sondaj al Biroului de Recensământ. Apoi, milioane de oameni s-au retras acasă pentru ceea ce se credea inițial a fi o pauză temporar. Mulți și-au făcut planuri despre cum să-și umple timpul petrecut pe drum spre birou cu activități care le fac plăcere. Părea a fi începutul unei revoluții de lucru și comunicare de la distanță.

După o lună și jumătate, oamenii se simt suprasolicitați, stresați și sunt dornici să revină la birou. În SUA, angajații care lucrează de la domiciliu au petrecut cu trei ore mai mult logați la computerul de serviciu decât în mod normal, conform datelor de la NordVPN, care urmăresc când utilizatorii se conectează și se deconectează de la rețelele de serviciu. În Franța, Spania și Statele Unite ale Americii, ziua s-a lungit cu încă două ore, potrivit NordVPN. În Italia nu s-au înregistrat schimbări.

Huda Idrees, directorul executiv la Dot Health, un start-up de tehnologie din Toronto, confirmă faptul că cei 15 angajați lucrează, în medie, 12 ore, față de nouă ore înainte de pandemie. „Ne conectăm foarte devreme pentru că naveta a dispărut”, a spus ea. „Și pentru că nimeni nu iese seara nicăieri, suntem tot în fața computerului”.

O mare problemă a acestei perioade este că nu lasă loc de evadare. Fără să poată face altceva sau să meargă undeva, oamenii simt că nu au nicio scuză legitimă pentru a nu fi disponibili. Un angajat JPMorgan și-a întrerupt dușul de dimineață pentru a se alătura unei întâlniri spontane după ce a văzut un mesaj al unui coleg pe ceasul inteligent.

În ciuda unor temeri care spuneau că munca de acasă scade productivitatea și îi încurajează pe angați să piardă timpul pe internet, datele timpurii sugerează că productivitatea a crescut, cel puțin la unele companii. „Am observat unele creșteri ale productivității pentru unii dintre dezvoltatorii noștri, pentru că acasă sunt mai încordați și mai concentrați”, a declarat Mike Santomassimo, un director financiar din New York.

Dar un astfel de câștig nu vine fără costuri. La începutul lunii aprilie, aproximativ 45% dintre angajați au declarat că se simt epuizați, potrivit unui sondaj la care au participat 1000 de persoane din SUA. Aproape jumătate au atribuit oboseala mentală unui volum de muncă crescut și provocării de a îmbina viața personală cu cea profesională, în lipsa unei comunicări reale și a unui sprijin din partea angajatorului. Menținerea moralului ridicat în rândul angajaților este greu de făcut, au spus două treimi din profesioniștii în resurse umane, chestionați de Society for Human Resource Management, la începutul acestei luni.

Cei care locuiesc înghesuiți în spații mici prezeintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, față de colegii care au mai multe camere, potrivit unor cercetări preliminare efectuate de Tessa West, profesor asociat de psihologie la Universitatea New York.

Părinții cu copii acasă sunt mai predispuși la căderi nervoase, deoarece trebuie să se ocupe atât de îngrijirea lor, cât și de sesiunile de școală  online. În două treimi din cuplurile căsătorite cu copii din S.U.A., ambii părinți lucrează, nefiind niciunul disponibil să-i urmărească pe cei mici.

Unele companii încearcă să-și ajute angajții să facă față mai bine acestei situații. Goldman Sachs Group a acordat personalului 10 zile suplimentare de concediu familial; Microsoft Corp le oferă angajaților un concediu suplimentar de 12 săptămâni pentru a-și putea supraveghea copiii. La Starbucks Corp, angajații primesc 20 de ședințe de terapie gratuite.

Viitorul este incert, atât pentru companii, cât și pentru angajați. Planul ambițios al președintelui Donald Trump de a redeschide economia sugerează, din nefericire, că elevii nu se vor întoarce la școală pentru încă câteva săptămâni bune.