Cautare
, Contributor

Travel |
|

Experiențe gastronomice de avut într-o viață: Restaurantul L’Espadon de la Hotelul Ritz din Paris

Restaurantul L'Espadon de la Hotelul Ritz din Paris
Mii de noi restaurante se deschid în fiecare an, dar unele locuri rămân legendare. Orice adevărat gurmand trebuie să experimenteze măcar o dată în viaţă un foie gras ,,a la Ritz”, un Tafelspitz de la restaurantul hotelului vienez Sacher sau o ceaşcă de ceai cu scones la Harrods.

În ciuda reputaţiei lor, în locurile cu istorii glorioase am păşit mereu cu o mică strângere de inimă. Ambalajul opulent de vintage al multor localuri cu ştaif ascunde adesea un conţinut prăfuit şi anacronic, cu rugina vremii vizibilă pe ici pe colo, ceea ce m-a făcut să mă gândesc de două ori şi înainte să iau masa la faimosul Ritz parizian, din Place Vendôme. Uneori e mai bine să rămâi cu imaginaţia decât s-o confrunţi cu realitatea şi să-ţi dea cu minus.

Totuşi, Săptămâna Modei de la Paris este acea unică perioadă a anului în care eşti în mod inexplicabil predispus la comportamente mai îndrăzneţe decât de obicei. Nu ştiu dacă a fost vina rochiilor spectaculoase, a regiilor de sute de mii de euro pe care le pun la cale marile branduri pentru showurile lor sau pur şi simplu a atmosferei de glamour care îmbracă Parisul toamna, dar brusc, Ritzul nu mi-a mai părut acelaşi mastodont prăfuit şi uşor intimidant.

Ba chiar, pentru prima oară, aproape că-mi făcea cu ochiul. M-am avântat, aşadar, în L’Espadon, restaurantul de două stele Michelin care abundă în perdeluţe pastelate, canapele îmbrăcate în catifea, mese pe care tronează buchete imense de flori, candelabre de cristal şi veselă din porţelan înflorat cu tacâmuri de argint pe margine. Peste toate, la propriu, un tavan pictat trompe l’oeil înfăţişând un cer albastru cu norişori pufoşi. Există mai multe meniuri, iar cel de degustare m-a atras din prima graţie abundenţei de smochine.

Clic aici pentru o galerie foto cu restaurantul și cu preparatele de două stele Michelin.

Primul fel: foie gras de raţă cu smochină caramelizată, urmat de o tartă crocantă de spanac, cu spumă de legume pe deasupra. La desert, o prăjitură cu smochine, bezea şi vanilie. Totul însoţit de un pahar de şampanie rozé, obiceiul casei, plus micile gustări dintre felurile principale – trufe, macarons și spume de vanilie.

Restaurantul are două stele Michelin pe deplin meritate de bucătarul Michel Roth, iar istoria lui datează din 1886, când Cesar Ritz l-a înscăunat „chef“ pe celebrul elveţian Auguste Escoffier. Originar din Lucerna, Escoffier a lăsat în urmă nu doar o moştenire culinară incredibilă, ci şi o constatare celebră cu care nu poţi să nu fii de acord, indiferent de epocă: „Mâncarea bună este singura sursă veritabilă de fericire a omenirii“.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii