FacebookTwitterLinkedIn

Johan Gabriels, Country Manager Ebury România și Bulgaria

Oportunitatea pentru România

Johan Gabriels: Cred că aceasta ar putea fi o oportunitate excelentă pentru România, mai ales că, în opinia noastră, întregul lanț de aprovizionare și producție se vor schimba. Întreprinderile își dau seama că a fi dependent de un furnizor dintr-o singură țară le face vulnerabile. Am văzut acest lucru când China a devenit prima țară care și-a închis fabricile ca urmare a COVID-19.

Această conjunctură deschide oportunități țărilor precum România care oferă încă raport bun financiar din perspectiva forței de muncă / productivității, în special pentru întreprinderile locale și cele din alte țări europene.

Faptul că astăzi o parte din diaspora românească se întoarce acasă oferă, de asemenea, posibilitatea companiilor românești de a recruta această forță de muncă necesară suplimentară.

Domenii ce trebuie reformate

Johan Gabriels: Pentru România, avem nevoie de o reformă radicală în agricultură și să liberalizăm în continuare sectorul bancar. De exemplu, creditorilor alternativi nu li se permite să facă parte din fondurile garantate care sprijină companiile românești, ceea ce se întâmplă deja în alte țări europene.

Problema companiilor românești este una a bilanțului, lipsa fluxurilor de numerar și a capitalului. Extinderea terenului de joc competitiv va fi benefică pentru întreprinderile românești.

Alte sectoare care au nevoie de restructurare și reforme sunt turismul, aviația și cel medical, dar acest lucru nu se întamplă în România.

Măsuri urgente pentru relansare

Johan Gabriels: Singurul lucru pe care guvernul și banca centrală îl pot face și ar trebui să îl facă este să umple golul creat de declinul economic – să genereze bani (similar cu ceea ce fac alte bănci centrale și guverne și care au asigurat supraviețuirea economiei în perioadele de criză).

Atenția trebuie să fie orientată spre ajutorarea si recuperarea acelor companii care au fost sustenabile înainte de pandemie.

Deși este nevoie (toată lumea să fie socialistă în timpul crizei, dar nu prea mult timp), ar trebui să ne dăm seama că aceste măsuri nu creează activitate economică și reforme și, în cele din urmă, cineva va trebui să plătească un preț

Vor fi antreprenorii și liderii care prin creativitatea lor și impulsul către inovație, ne vor face pe toți mai buni.

Guvernul poate și trebuie să ne sprijine doar pentru o perioadă definită pentru a trece peste situația dificilă creată ca urmare a pandemiei.

Revenirea domeniului

Johan Gabriels: Sectorul financiar va fi un loc diferit și ne vom adapta.

Sunt momente în care cu toții trebuie să reorganizăm modelul de afaceri, modul de poziționare a produselor noastre pe piață, în funcție de situația economică a industriilor cu care lucrăm cu toții. De asemenea, este o perioadă în care toate companiile vor acorda mai multă atenție la tot ceea ce are legătură cu costurile interne. Vom fi concentrați pe aceeași strategie de a sprijini companiile în eficientizarea costurilor, economisirea comisioanelor dar și protecția împotriva fluctuațiilor valutare, cu ajutorul produselor noastre. În perioadele cu volatilitate ridicată, companiile sunt mai expuse riscurilor și de aceea sunt necesare servicii de acoperire a riscului valutar.

În situații de criză, câștigătorii nu sunt cei mai mari sau mai puternici, ci cei ce sunt mai ageri.