
Marian Sîmpetru, Managing Partner eSolutions
Oportunitatea pentru România
Marian Sîmpetru: Ultimele luni ne-au forțat să implementăm soluții de digitalizare a activității, în multe domenii în care nu credeam că acest lucru va fi posibil. Am văzut dezvoltate, în timp record, platforme de învățare online, de telemedicină sau chiar pentru interacțiunea cu autoritățile statului.
Bineînțeles, sunt multe aspecte care pot fi îmbunătățite. Și cred că aceasta este o zonă care va conduce la multe oportunități în viitor. Doar un exemplu, care ne privește în mod direct, fiind un proiect în care ne-am implicat pro bono: în doar două săptămâni, am reușit să adaptăm o platformă care să mute exclusiv online activitatea DSP Brașov, transformând procesul de monitorizare a persoanelor izolate, în carantină, suspecte sau confirmate cu COVID-19, într-un flux automatizat și ușor de urmărit. Consider că vom asista la o adopție din ce în ce mai mare a acestui tip de sisteme informatice, care vor crește productivitatea și vor îmbunătăți atât condițiile de lucru, cât și experiența utilizatorilor.
Domenii ce trebuie reformate
Marian Sîmpetru: Administrația publică, sistemul de educație, sistemul medical sunt doar câteva domenii în care am avea multe de îmbunătățit, domenii în care aveam deja restanțe. Au fost evidențiate lacune considerabile în ceea ce privește adopția tehnologiei, chiar și la un nivel simplu, de utilizare a internetului pentru continuarea cursurilor. Nici măcar acum, la trei luni de la decizia închiderii școlilor, sistemul încă nu funcționează la parametri optimi. De asemenea, am văzut în această perioadă, în sistemul medical, că majoritatea clinicilor private au inclus în oferta lor servicii de telemedicină, fie ele chiar și doar la nivel de conversație video, însă cadrul legal pentru reglementarea acestor servicii nu este încă definit, deși reprezintă o necesitate pentru pacienți.
Suntem în punctul în care, prin tehnologie, putem rezolva problemele reale ale societății, iar în România există talent pentru dezvoltare. Mediul privat, în care multe domenii încep să regândească interacțiunea și experiența cu consumatorii, a dovedit că se poate.
Măsuri urgente pentru relansare
Marian Sîmpetru: Sunt necesare facilități fiscale pentru firmele care desfășoară activități de producție materială sau imaterială, care să acopere toate categoriile de companii, nu doar pe cele foarte mici sau foarte mari. Stimularea investițiilor, în general, ar trebui să fie prioritară.
Un proiect foarte util ar putea fi și implementarea unui cloud guvernamental, ca metodă de accelerare a proiectelor administrației centrale.
Revenirea domeniului
Marian Sîmpetru: Din fericire, sectorul IT nu a resimțit la fel de puternic efectele acestei crize precum alte industrii. Cu siguranță, există o creștere a interesului pentru digitalizare și mutarea sau dezvoltarea afacerilor în mediul online, în contextul în care toate activitățile noastre cotidiene, sociale, s-au mutat pe internet. În pofida acestei emulații, consider că deciziile de a implementa proiecte se vor lua mai greu, cu o analiză mult mai riguroasă a funcționalităților și cu focus pe optimizarea costurilor. Un aspect pozitiv cred că îl reprezintă și faptul că foarte multe companii au descoperit că pot păstra un nivel ridicat de productivitate și în contextul lucrului de acasă, ceea ce va conduce la o flexibilitate mai mare din partea angajatorilor, și în alte domenii, nu doar IT, unde această practică era deja una destul de comună.