
Dan Puică, CEO BestJobs
Oportunitatea pentru România
Dan Puică: Contextul actual a dus la o schimbare de paradigmă în lume. Tot mai mulți economiști vorbesc despre necesitatea mutării mai multor unități de producție din China în Europa, pentru un mai bun control al lanțului de aprovizionare, ceea ce poate înseamna noi oportunități pentru economia europeană și, mai ales pentru economia țărilor din Europa Centrală și de Est, considerate o resursă importantă de forță de muncă specializată și, în același timp, mai accesibilă decât în țările vest-europene.
Prin urmare, o astfel de mutare poate însemna o creștere semnificativă a nevoii de angajați calificați în România. Țara noastră ar avea de câștigat din această tendință având potențialul să devină un hub important de producție în regiune, iar investiții în acest domeniu și o creștere a forței de muncă angajate nu poate însemna decât o evoluție favorabilă economic.
Domenii ce trebuie reformate
Dan Puică: Toată economia a fost afectată de această pandemie, la nivel global, ceea ce înseamnă că toate vor trece prin schimbări, în diferite grade. Probabil că domeniile care vor trebuie reformate cel mai mult sunt cele care au fost cel mai afectate de pandemie, precum HoReCa, transporturile, logistica sau turismul. Aceeași regulă se aplică și în România, desigur. Aceste domenii vor trebui să ia măsuri importante, pentru a fi mai flexibile și mai adaptabile la eventuale șocuri viitoare. Domeniul online va deveni tot mai important și toate sectoarele economiei, inclusiv piața muncii, vor trebui să țină cont de asta.
Măsuri urgente pentru relansare
Dan Puică: Finanțarea activității economice este esențială în timpul unei crize, astfel că măsurile ar trebui să vizeze în special acest aspect. Banii sunt importanți pentru firme pentru a putea livra servicii și produse cumpărătorilor, dar și pentru a plăti salarii și a nu fi obligate să opereze concedieri masive. Acestea din urmă, dacă ar fi efectuate, ar duce la prăbușirea consumului, la creșterea masivă a șomajului și la acumularea de tensiuni sociale.
Revenirea domeniului
Dan Puică: Contextul actual este în continuare imprevizibil, e greu de estimat în acest moment cum vor evolua lucrurile în perspectivă. Cel mai probabil, în viitor, dependența de un loc fix de muncă se va reduce tot mai mult. Situația delicată din prezent a forțat multe companii, care, altfel, erau rezistente la ideea de muncă de acasă și telemuncă, să își revizuiască poziția. Drept urmare, este posibil ca susținătorii stilului de lucru de până acum să se împuțineze după ce vom depăși această criză, dar nu cred că vom asista la o mutare în întregime în regim remote.
Un alt element important asupra căruia e încă devreme să ne pronunțăm este randamentul angajaților în condițiile unui stil de lucru de la distanță pe perioade îndelungate. Până acum, în ceea ce ne privește ni se pare că funcționează foarte bine. 35% dintre angajații care au răspuns unui sondaj recent BestJobs au constatat că au fost mai productivi în perioada de muncă obligatorie la domiciliu comparativ cu productivitatea pe care o au la birou, pentru că nu au mai pierdut timp cu deplasarea zi de zi la birou. Alți 17,5% au spus că sunt mai concentrați întrucât acasă nu mai sunt întrerupți de colegi, iar 10% se simt mai puțin stresați ca urmare a lipsei presiunii directe a șefului. Cred însă că este bine să așteptăm o perioadă mai lungă și să vedem dacă această eficiență inițială este sustenabilă și pe perioade mai lungi de timp.
Generalizând, cu cât mai repede își revine economia globală, cu atât va începe și România să urmeze tendințele de revenire. Primele semnale ar putea să apară chiar din toamna acestui an, în timp ce așteptările mai puțin optimiste prevăd o revenire începând din primele trimestre trimestre ale anului viitor.