FacebookTwitterLinkedIn

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a anunţat, joi dimineaţă, o operaţiune militară în Donbas, Ucraina. Conflictul ia amploare pe măsură ce timpul trece, dar care sunt efectele asupra economiei globale?

Update 17:53: Preşedintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski a anunțat pe Twitter că forţele ruse încearcă să ocupe centrala nucleară de la Cernobîl.

Update 15:20 – Adrian Negrescu, consultant economic: “Ruperea relaţiilor comerciale cu Rusia, alături de scumpirea materiilor prime, ar putea fi declanşatorul unei noi crize economice

Update 15:00 Creșterea prețului grâului și porumbului a atins joi nivelul maxim permis la bursa de cereale de la Chicago. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a pus, astfel, sub semnul întrebării livrările unuia dintre cei mai importanți furnizor mondial de cereale

Update 14:30 – Perspectiva unor sancțiuni împotriva Rusiei a dus la destabilizarea prețurile din sectorul agriculturii, energiei, dar și cel petrolier.

Update 13:56 – Kremlinul a transmis că operaţiunea militară împotriva Ucrainei va dura cât timp este nevoie, în funcţie de „rezultatele” sale şi de „pertinenţa” sa, considerând că cetăţenii ruşi susţin această ofensivă.

Update 13:46 – Republica Moldova şi-a închis spaţiul aerian, iar compania naţională aeriană Tarom a suspendat zborurile către Chişinău. 

Update 13:33 – Boris Johnson cere o reuniune de urgență a șefilor de stat și guvern ai țărilor NATO pe tema invaziei ruse în Ucraina. Președintele Franței Emmanuel Macron a cerut aceleași lucru, în contextul războiului ruso-ucrainean.  „Este o catastrofă pentru continentul nostru. Voi vorbi și cu liderii G7 și voi cere o reuniune de urgență a liderilor NATO cât mai curând posibil”, a scris Boris Johnson pe Twitter. „De asemenea, voi vorbi și cu liderii G7 si voi cere o reuniune de urgență a liderilor NATO cât mai curând posibil”.

Update 13:29 – Florin Cîțu a solicitat joi verificarea companiilor cu acționariat rus de către Ministerul Finanțelor, în contextul invaziei lansate de Rusia asupra Ucrainei. „România consideră necesar și a condamnat ferm acțiunile Rusiei în Ucraina, prin vocea președintelui României, Klaus Iohannis. Ne exprimăm solidaritatea față de Ucraina. Rusia trebuie să suporte consecințele acestei agresiuni, acestei invazii ilegale“, a declarat Florin Cîțu.

Update 13:00 – Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova îşi închide spaţiul aerian. Decizia a fost adoptată după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate

Update 12:46 – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că Rusia a ales calea reprobabilă a violenţei armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor, iar România condamnă ferm această agresiune. „România beneficiază de cele mai ample garanţii de securitate posibile. Statutul de membru NATO şi al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă”, a declarat Iohannis.

Update 12:30 – Preţul petrolului a crescut imediat după invazia Ucrainei de către Rusia, iar astfel – pentru prima dată după 2014 – cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril.

Update 12:17Prețul celei mai cunoscute criptomonede (Bitcoin) a scăzut joi dimineața sub 35.000 de dolari

Update 12:05 – Trupele militare din Belarus ar putea fi folosite în operațiuni împotriva Ucrainei dacă este necesar, spune președintele Lukașenko.

Update 12:00Bursele din Europa au deschis şedinţa de joi, 24 februarie 2022, în scădere. Bursa de la Paris înregistra o scădere de 4,19% la scurt timp de la deschidere, Bursa de la Frankfurt era în scădere cu 4,39%, iar cea de la Londra afişa o scădere de 2,55%.

Update 11:40 – Indicele BET, al celor mai lichide zece companii tranzacționate la BVB, a înregistrat o scădere de 5%. Astfel, societățile de investiții financiare (SIF), grupate în cadrul indicelui BET-FI, au pierdut 3,9%.

Update 11:10 – Bursa de la Moscova a anunțat joi că suspendă toate tranzacțiile, la scurt timp după ce Rusia a lansat o invazie de scală largă asupra Ucrainei.

Update 11:00 – Un alt efect al crizei dintre Rusia și Ucraina s-a putut observa și în valoarea rublei în raport cu dolarul american și euro, care a scăzut la un minim istoric, după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Update 10:17 – Reprezentanții companiei Wizz Air au anunțat că sunt suspendate temporar toate operațiunile din Ucraina.

UPDATE 07:00 – Pe 24 februarie, Vladimir Putin a declarat război Ucrainei, cu puțin timp înainte de ora 6 dimineața, ora Moscovei, când a spus că lansează o „operație militară specială”. El a declarat că scopul acestei mișcări este demilitarizarea Ucrainei și protejarea Rusiei. În ultimele săptămâni, Putin a adunat aproximativ 190.000 de militari la granițele Ucrainei. Pe 21 februarie, președintele rus a recunoscut ca state independente două republici separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei și a ordonat trupe de „menținere a păcii”.

FOTO: Profimedia