FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea prețului grâului și porumbului a atins joi nivelul maxim permis la bursa de cereale de la Chicago. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a pus, astfel, sub semnul întrebării livrările unuia dintre cei mai importanți furnizori mondiali de cereale, potrivit Bloomberg. 

Cotațiile futures la ambele cereale s-au apreciat cu peste 5%, fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de peste o oră. Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012, iar cotațiile la oleaginoase sunt și ele în creștere, arată Agerpres.

În jurul orei 8:26 a.m. GMT, la Chicago Board of Trade prețul grâului era în creștere cu 5,7%, până la 9,3475 dolari per bushel.

“Piețele au intrat în panică în această dimineață”, subliniază firma franceză de consultanță Agritel.

Rusia este cel mai mare furnizor de grâu din lume și, împreună cu Ucraina, reprezintă aproape un sfert din totalul exporturilor globale. Pentru unele țări, dependența este mult mai mare. Acest flux de cereale reprezintă mai mult de 70% din importurile totale de grâu ale Egiptului și Turciei. Ucraina trimite peste 40% din exporturile sale de grâu și porumb în Orientul Mijlociu sau Africa.