FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea rublei în raport cu dolarul american și euro a scăzut joi la un minim istoric după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, o mișcare care va atrage noi sancțiuni asupra Moscovei din partea puterilor occidentale.

Până la ora 9:20, rubla valora aproximativ 87.55 de dolari, cu 8% mai slabă comparativ cu nivelul anterior când aceasta valora 89.60 de dolari. În raport cu euro, moneda a pierdut aproximativ 6,3%, tranzacționându-se la 97,51 de euro per unitate.

Grupul MOEX, care coordonează activitatea Bursei de la Moscova, a suspendat tranzacționarea la scurt timp după deschiderea piețelor, anunțând că vor relua activitatea la o dată ulterioară. Totuși, la scurt timp după acest anunț. activitatea Bursei a fost reluată.

Acțiunile și obligațiunile s-au prăbușit pe măsură ce investitorii au analizat efectele invaziei din Ucraina și probabilitatea impunerii de sancțiuni din partea puterilor occidentale.

Indicele bursier RTS denominat în dolari s-a prăbușit cu 26%, până la 906,96 puncte, marcând cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2020. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a scăzut cu 22%, la 2.419 puncte.

Anterior, țările occidentale și Japonia au impus sancțiuni băncilor rusești ca răspuns la recunoașterea de către Moscova a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, dar au garantat luarea unor măsuri mai dure în cazul în care Rusia ar invada.

Cel mai mare creditor din Rusia, Sberbank, a declarat că este pregătit pentru orice schimbare și a analizat orice scenariu pentru a garanta că fondurile, activele și interesele clienților săi sunt protejate. Între timp, banca centrală a Rusiei a declarat că va începe intervenții pe piața valutară și va oferi un plus de lichiditate sectorului bancar.

FOTO: Profimedia