FacebookTwitterLinkedIn

Florin Alexandru este analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilății, recunoașterea expresiilor faciale, dar și singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Având în vedere contextul actual fără precedent, ce a determinat impunerea anumitor măsuri restrictive, printre care distanțarea socială, Florin Alexandru vine cu câteva sfaturi despre cum să ne păstrăm sănătatea mintală în vreme de pandemie. Însă, ceea ce îl preocupă cel mai mult pe specialist în aceste vremuri tulburi și principala problemă cu care se confruntă oamenii este frica.

“Intoxicarea în masă cu frică reprezintă adevărata problemă din punctul meu de vedere. Frica se așează în fiecare individ și îi afectează liberul arbitru pentru că orice situație de viață o vede din perspectiva fricii. Apoi, dacă aproape toți oamenii dintr-o comunitate sunt „infectați” cu frică, apare și în conștiința colectivă și oricât de centrați și echilibrați suntem, ne afectează și pe noi într-o oarecare măsură.”, spune Florin Alexandru.

Epidemia de COVID-19, factor generator de stres

În ceea ce privește stresul generat de această epidemie și cum să-l eliminăm, Florin Alexandru spune că este necesară o „igienă emoțională”, pentru a atinge un echilibru interior, care, bineînțeles, se va reflecta și în exterior. Așadar, pentru a elimina stresul și a deveni mai echilibrați, expertul în inteligență emoțională recomandă “o practică zilnică”, în ceea ce privește observarea și înțelegerea emoțiilor.

“Să fim conectați cu noi înșine presupune să trăim în echilibru și stresul este un dezechilibru ce nu își are loc acolo unde există o igienă emoțională zilnică. Stresul provine din frică, o frică ce ne poate influența dacă nu facem ceva legat de asta. Ai observat că uneori suntem parcă toți agitați sau uneori vrem cu toții să ne retragem acasă? Asta pentru că suntem conectați prin conștiința colectivă de care spuneam adineauri, așa că se impune să facem, să ne observăm emoțiile, să le vedem și să le înțelegem de ce se manifestă așa cum se manifestă.”, mai spune specialistul în IE.

Pierderea locului de muncă, oportunitate de dezvoltare?!

Cu toate că pandemia a dus la falimentul multor afaceri și, implicit, la pierderea locurilor de muncă, Florin Alexandru spune că este important ca în aceste vremuri să ne repoziționăm și să învățăm noi abilități necesare în contextul actual. În plus, expertul în IE susține că: “Orice criză indiferent de natura ei, are darul să accelereze evoluția, așa că eu cred că toți ar trebui să avem o abilitate în plus ca un fel de as din mânecă. Să edităm video, să facem desene animate, să desenăm ilustrații, să scriem texte, să traducem, să programăm, să facem aplicații, să lucrăm cu un CNC, să redevenim tâmplari, ș.a.m.d. Ne putem reinventa oricând și curba de învățare nu mai este de ani de zile, ci totul se întâmplă în luni de zile și dacă este să rămâi fără un loc de muncă, consider că așa trebuia să fie și tocmai apare o oportunitate de nicăieri. Desigur, dacă reușim să avem această perspectivă, ce e la îndemâna oricui.”

Pe de altă parte, coronavirusul are și implicații psihologice de tot felul, iar Florin Alexandru spune că acestea “Sunt pe termen lung și va lăsa urme în toate aspectele vieții și este absolut normal să fie așa. Practic nimic nu va mai fi la fel.” Concret, frica are în acest context cea mai mare implicație.

“În conștiința colectivă se trăia în frică, doar că acum a crescut nivelul fricii, ceea ce ne afectează pe toți, dar ceva este diferit și asta se poate vedea cu ochiul liber. Oamenii reușesc să treacă de frică, dar și să o accepte ca parte din viață. Ceea ce este minunat pentru că fiecare avem de învățat asta la un moment dat și observ că această pandemie tocmai ne învață cum să lăsăm frica să fie și să nu mai fugim de ea. Spun asta pentru că fiecare frică pe care o avem, ne poate învăța ceva dacă o lăsăm să fie și exact asta se întâmplă acum.”, mai completează Florin Alexandru.

Anxietatea în pandemie

De asemenea, pandemia joacă un rol și în formarea anxietății, însă Florin Alexandru vine cu sfaturi despre cum pot oamenii să își gestioneze această problemă, în contextul actual.

“Prin faptul că ea se poate vedea că nu este reală, așa că fiecare alege să stea în ea sau pur și simplu să nu îi mai dea atât de multă importanță, ceea ce este bine pentru că mare parte din frica trăită este indusă și este ireală. Asta nu înseamnă că nu suntem în plină pandemie și nu ar trebui să ne protejăm, ci spun de adaptarea la o situație cu totul nouă ce ne învață și cum să trăim, ne oferă oportunitatea să ne oprim din grabă și din stresul trăit și să ne vedem viața, ceea ce este minunat.”, precizează acesta.

Impactul psihologic pe termen lung al pandemiei asupra angajaților și angajatorilor

“O mare parte dintre noi ne vom reinventa și vom găsi alte moduri de a ne oferi cele necesare, dar aș vrea să menționez ceva legat de noi, de români, ceva ce nu se vede la prima vedere. Dacă e să ne uităm la cum au decurs ultimii 30 de ani, se vede foarte clar o sumedenie de schimbări cărora a trebuit să le facem față, să ne descurcăm cumva. Am dezvoltat o capacitate de adaptare incredibilă și asta s-a datorat unui mediu mai puțin prietenos. A trebuit să ne reinventăm ca antreprenori aici în țară, a trebuit să ne construim noi înșine locul nostru de muncă, a trebuit să plecăm de acasă în altă țară pentru a găsi un loc de muncă și am reușit toți cumva. Iar de aici apare și capacitatea noastră pe mai departe de a ne adapta în continuare. Nu știu dacă aveți aceeași perspectivă, dar eu consider că suntem mult mai pregătiți ca în trecut. Și dacă este să fac o comparație cu ceilalți din Europa, observ că noi suntem privilegiați pentru că avem această capacitate ce puțini o au, pentru că nu au fost nevoiți să se reinventeze mai tot timpul așa cum am fost noi obligați. Așa că eu am o mare încredere în noi și mai cred că vom ieși mult mai bine de data asta din criza în care suntem deja.”, continuă Florin Alexandru.

În ceea ce privește angajatorii sau organizațiile, specialistul susține că este necesar să “Ne reinventăm ca organizație, să încercăm mai mult și să accelerăm acum, în această perioadă de criză. Dar când spun să accelerăm, spun, de fapt, să schimbăm perspectiva, să ne orientăm spre producție și să venim cu soluții noi la reticiența multora de a mai lucra cu China. În acest moment, suntem dependenți de producția din China și asta ne arată că am greșit pe undeva cu toții. Este greșit să nu ai o soluție de back up, iar din acest punct de vedere nu avem o altă soluție pentru că oriunde am produce în vest, costurile sunt mult mai mari. Ceea ce noi putem încă obține în România, este un cost mai mic în comparație cu țările din vestul Europei și din America de Nord, iar eu o văd ca pe o oportunitate. Sunt convins că am putea livra și noi o mică parte din necesarul de produse de China în acest moment. O perspectivă diferită, dar una ce ar putea da rezultate dacă avem o perspectivă pe termen mediu și lung.”

Distanțare socială fără distanțare emoțională

Deși majoritatea oamenilor au fost afectați de distanțarea socială impusă de autorități, Florin Alexandru este de părere că putem, totuși, rămâne conectați emoțional, unii cu ceilalți.

“Partea bună este că ne putem distanța social și emoțional să fim conectați dacă reușim să ne conectăm noi la noi înșine. Atunci când ne conectăm la ceea ce suntem noi, nu există distanță între oameni. Doar mintea ne spune că distanțarea ar exista, dar fiecare dintre noi am simțit o îmbrățișare de la distanță și am simțit căldură trimisă de cei dragi. Asta demonstrează că ne putem conecta între noi indiferent de distanța dintre noi. Emoțiile sunt mici impulsuri electrice ce generează energie, iar această energie o putem simți cu toate că are o intensitate scăzută. Este nevoie doar de practică și vom reuși. Majoritatea mamelor comunică cu copii lor prin aceste emoții ce se manifestă din intuiție. Așa că, o mamă înțelege foarte clar despre ceea ce spun acum și sunt convins că și o parte dintre cei ce au o practică cu emoțiile lor, adică și-au dezvoltat inteligența emoțională, știu că noi ne putem conecta prin intermediul emoțiilor noastre și le putem trimite oriunde ne dorim noi.”, susține specialistul.

Viața copiilor, afectată de pandemie?

Viața copiilor s-a schimbat destul de mult în ultimele două luni, însă există și aspecte bune în toată această poveste. Cum putem să îi ajutăm să treacă mai repede de această pandemie? Iată ce spune Florin Alexandru: “Prin a-i ajuta să se adapteze și ei, iar asta o putem face treptat, din aproape în aproape. Dar aș mai menționa ceva important, noi ca părinți ne facem griji și nu dorim ca ai noștri copii să se plictisească, vrem să fie ocupați și să se simtă bine. Consider că atunci când ne plictisim, devenim creativi și bănuiesc că toți am experimentat asta, așa că întreb, de ce să nu se plictisească și ai noștri copii? Plictiseala este bună și o recomand în doze satisfăcătoare pentru că copiii sunt creativi, așa că vor fi ușoare momente de plictiseală, ca mai apoi să găsească o activitate care să îi provoace. Aș mai spune că dramatic nu s-a schimbat, am văzut și o oarecare bucurie la ei că nu merg la școală și că stau acasă cu toate că fac școală.”.

Un alt aspect important atunci când este vorba despre copii, îl reprezintă și modul în care le explicăm acestora contextul actual și de ce trebuie să stăm acasă sau să păstrăm distanța unii față de ceilalți. Iar aici comunicarea este cheia.

“Să vorbim cu ei despre ce se întâmplă, dar este important ca emoțiile în care suntem în momentul transmiterii mesajului și după, să nu fie de frică sau efecte ale fricii cum este îngrijorarea. Recomand să le explicăm exact ce se întâmplă, dar să ținem cont de statistici, nicidecum de acele știri mult prea agresive în care totul este dramatic și la extremă.”, precizează Florin Alexandru.

Lipsa de interacțiune socială, un impediment în dezvoltarea copiilor?

Pe de altă parte, interacțiunea socială este extrem de importantă pentru copii. Așadar, pentru a-i ajuta să își continue dezvoltarea în aceste vremuri, Florin Alexandru vine cu următoarele sfaturi: “Noi evoluăm clipă de clipă, așa că și copiii vor reuși să se adapteze la noua situație și eu cred că ei vor reuși mult mai bine ca noi. Eu am încredere în ei. Cred că mai degrabă ei ne vor arăta nouă cum să ne adaptăm și să ne continuăm dezvoltarea! :)))) Da, cred asta, dar se presupune că avem și noi câte ceva de făcut. De data asta va trebui să le înlesnim accesul la device-uri, doar că este necesar să găsim un echilibru și neapărat cu control parental instalat pe tabletă, telefon sau ce o să mai fie. Încurajații să interacționeze pe diferite platforme dedicate și mai mult de atât, să le arătăm cum să organizeze jocuri de Uno de exemplu, seară de Board Game sau orice altă idee care să îi țină conectați.”

Cu toate că COVID-19 a modificat viața a milioane de oameni, în ceea ce îi privește pe copii, Florin Alexandru susține că: “Nu cred că o să îi afecteze prea mult pe copii, mai degrabă să îi ajute în călătoria lor prin viață și să le arate cât de importantă este familia. Ați observat că mai mult ca oricând, am fost interesați de viața noastră interioară, de familie, de conectarea cu noi înșine, de iubire, ș.a.m.d. Toate aceste interese ale noastre, ale părinților, au fost o bucurie pentru copii, pentru că ei au fost principalii beneficiari.”

Așadar, ceea ce ar trebui să facă oamenii, din punctul de vedere al unui expert în inteligență emoțională, este să: “Observe că am devenit mai buni și mai înțelepți și să se bucure de viață că e magică și minunată. Iar toată viața noastră se desfășoară acum, în fiecare clipă este vorba de acum, așa că o putem trăi doar acum, în această clipă. Iar aici să învățăm să fim, în prezent, un exercițiu ca oricare altul în care vei observa că frica nu poate exista când suntem în prezent.”, conchide Florin Alexandru.