FacebookTwitterLinkedIn

De 12 ani,de când reprezintă un adevărat hub de creativitate în materie de coolhunting, fetele de la Antz – Liliana Misăilă și Cristina Pop – se pun imediat pe vorbă când e rost de cartografiat și identificat trenduri. Meseria lor are de-a face cu principii și scale clare, prin care „omologhează“ lumea văzută prin ochii tinerilor suficient de cool cât să-i influențeze pe cei din rețeaua lor socială, care la rândul lor să-i influențeze pe cei din rețeaua lor, până când totul se propagă într-un trend mainstream, iar persoana respectivă se poate considera, pe bună-dreptate, un trendsetter.

Așa cum le spune și titulatura, vânătorii de cool nu au niciodată liniște: abia ai apucat să identifici un filon de trend și să-l promovezi pentru a-ți ajuta clienții (în cazul Antz companii sau artiști care vor să-și cunoască și să-și exploateze propriul factor cool) și, brusc, el ajunge să se propage, devine mainstream și apoi se stinge, făcând loc altor idei și tendințe. „E un domeniu care-și omoară rezultatele“, râd fetele. Dar tocmai această joacă face deliciul lor: să încerci să fii mereu cu un pas înainte, să previzionezi și să anticipezi ceva ce nici măcar să definești nu-ți vine prea ușor. Pentru că, în definitiv, „cool“-ul este un termen care, tocmai când crezi că ai izbutit să-l înțelegi, îți fuge printre degete și se transformă în altceva.

Noile generații de trendsetteri din Europa de Est – denumiți, tehnic, generațiile Y, M și C – sunt caracterizați de aspecte contradictorii: sunt nativi digitali și trăiesc intens în online, dar în același timp sunt nostalgici și îi fascinează trecutul, de unde și unele accente retro. Sunt pragmatici și puțin pesimiști, mult mai sceptici decât generațiile precedente (poate și fiindcă toată lumea încearcă să le vândă o idee, un produs sau o experiență), sunt inovatori și hiperconectați și, mai ales, mult mai concentrați pe valori de grup și cauze notabile, responsabili și orientați către ideea de experiență profundă, relevanță și originalitate.

Pornind de la această bază de „coolness“, conform studiilor realizate de fetele de la Antz, 2014 ne rezervă mai multe tendințe, cu denumiri internațional-valabile, dar adaptate la piața românească.

Ce se poartă? Insperiența, soctivismul, ecoluția, gravanitatea, fascinestul, egolatria și alți termeni pe care n-are rost să-i căutați în dicționar, pentru că nu-i veți găsi decât în studiile făcute de Liliana și Cristina. Pentru a „traduce“ aceste concepte abstracte pe înțelesul celor care, în 2014, își doresc să capete o aură „cool“ sau să încerce să intre în pielea hipsterilor care dau tonul tendințelor, am pus la punct un „dicționar explicativ“ de idei pe care să le pui în practică la anul. Mai cool decât asta, nici că se poate!

1. Dăruiește-ți experiențe pe care să le ții minte!

Pentru că promisiunile unor experiențe de consum ieșite din comun deja nu mai satisfac generațiile Y, M și C – din care fac parte trendsetterii sus-amintiți – noua tendință în materie de recompensă personală o reprezintă descoperirea și, la nevoie, crearea de la zero a unor așa-numite „insperiențe“: experiențe cu valoare de introspecție, care să îți furnizeze ceea ce niciun obiect nu va reuși să facă vreodată: multă, multă emoție.

Fie că e vorba de o zi la echitație, dacă nu te-ai mai urcat niciodată pe cal, de o sesiune de sporturi extreme sau de o cină la ultimul etaj al celei mai înalte clădiri din orașul tău, insperiența presupune să scoți cardul doar pentru ceva care te mișcă la nivel profund. „Pentru că toată lumea încearcă să le vândă ceva, pe tinerii cu adevărat cool nu-i mai impresionezi decât dacă-i miști bine de tot și-i emoționezi cu adevărat“, explică Liliana.

2. Experimentează o formă de artă în cadru restrâns

Cu doi ani în urmă, Răzvan Mazilu punea bazele unui program numit „Dance Delivery“, prin intermediul căruia o seară de dans contemporan cu el și partenera sa, Monica Petrică, putea fi achiziționată de către orice persoană dornică să se bucure de magia și talentul lor într-un cadru mai intim.

Chiar dacă nu-ți permiți o seară privată cu Răzvan Mazilu, ideea de artă într-un cadru mai intim este una dintre ideile aflate „pe val“ în acest moment: un concurs de artă culinară organizat între prieteni, la tine acasă, o piesă de teatru vizionată într-o cafenea sau într-un restaurant cu doar câteva mese, cu actorii stând la câțiva metri distanță de tine, ori pur și simplu așa-numitele „pop-up dinners“, organizate în locuri diferite de fiecare dată și în mod total ad-hoc, unde poți avea ocazia să stai la masă cu câțiva străini interesanți și să guști preparate ieșite din comun. În 2014, permite-ți sentimentul de a fi părtaș la ceva artistic și absolut inedit.

3. Petrece momente „tu cu tine“

Noua tendință de „coolness“, care a debutat deja de ceva vreme, implică mult mai multă introspecție decât am fost obișnuiți până acum în viețile noastre agitate și pline de zeci de lucruri de făcut și de rezolvat. Generațiile Y, M și C pun un accent mult mai mare pe emoțiile savurate în singurătate și pe timpul pe care fiecare dintre noi are nevoie să-l petreacă doar cu sine, fără nicio altă interferență din exterior.

Data viitoare când îți vei dori să faci un anumit lucru și vei fi tentat să renunți din lipsă de alți participanți, gândește-te de două ori și… mergi până la capăt cu ideea!

4. Conectează-tela lume prin Instagram

Platformele de social-media și preocuparea permanentă pentru activități originale și creative generează, pentru trendsetteri, o preocupare intensă vizavi de brandul personal. Instagram-ul reprezintă cel mai simplu mod de a-i lăsa pe ceilalți să privească lumea văzută prin ochii tăi, ceea ce pentru creativii noii generații înseamnă factorul F: friends, fans, followers. Noul tip de consumator și de creator de conținut își delimitează propria sa zonă de confort, universul zilnic la care mai adaugă, treptat, câte o piatră, odată cu fiecare postare. În termenii de coolhunter, asta se numește „egolatrie“: să fii vedeta absolută a vieții tale și să te aștepți să fii tratat ca atare.

5. Consumă legume și fructe de proximitate

Interesul pentru hrana sănătoasă, pentru alternanța de perioade vegetariene și perioade omnivore și pentru tot ceea ce înseamnă a pune pe masă ceva cu valoare atât pentru organism cât și pentru cei care furnizează respectivul produs nu sunt concepte noi.

Totuși, în 2014, interesul pentru proveniența legumelor și a fructelor va crește exponențial, așa că va fi „cool“ – și, mai mult decât atât, foarte sănătos și benefic pentru organism și mediu – să alegem produse realizate în apropierea locului în care trăim (pe o rază de mai puțin de 50 de kilometri), în defavoarea celor importate de peste mări și țări, să respectăm sezonalitatea alimentelor și să punem în continuare accent pe acel „bio“ care merge dincolo de etichetă: preparate făcute în casă, produse de țară, legume și fructe crescute cât mai natural.

6.Participă la un proiect de crowdfunding

Anul trecut, s-au strâns 6.700 de euro prin metode de crowdfunding pentru opt proiecte culturale românești – Anim’ est, Next, Ideo Ideis, SoNoRo, KINOdiseea, Green Hours International Jazz, Street Delivery și Temps D’Images. Dacă vrei să susții un autor, un proiect sau o idee care ți se pare valoroasă, poți face mai mult decât să dai un „like“ sau un „share“ pe Facebook: poți contribui concret, cu o sumă (care începe, de regulă cu cinci euro) care să facă într-adevăr diferența pentru inițiatorul respectivului concept. Colegul nostru, Petre Barbu, a apelat deja la acest mod inedit de finanțare pentru viitorul său volum „Primul an de publicitate“, o carte de interviuri cu oamenii care au înființat primele agenții de publicitate în România anilor ’90.

7. Susține cauzele care contează pentru tine

Pentru că s-au dezvoltat în Europa de Est, o lume care a descoperit relativ de curând libertatea, venind în contact intens cu valorile europene tradiționale, exponenții generațiilor Y, M și C sunt cu atât mai implicați în mișcările sociale, caută și inovează noi metode de activism și generează acțiuni puternice, cu impact. Membrii așa-numitei mișcări „soctivism“ știu să-și argumenteze apartenența la o anumită cauză prin idei valabile și bine-articulate și sunt convinși că politicul și socialul deopotrivă pot fi stimulate doar prin petiții și grupuri de presiune formate din oameni informați și hotărâți să schimbe starea de lucruri pentru binele public.

8. Personalizează-ți viața!

Nu mai consuma nimic „by default“, ci privește-ți întreaga viața ca pe o poveste pe care ești liber să o editezi după bunul plac, extrăgând sau adăugând experiențe, în funcție de ceea ce ți se potrivește și ceea ce te definește mai bine. Anul 2014 poate fi descris cel mai bine printr-un singur cuvânt: „Prezent“. Fii ancorat în „acum“ și „aici“ și, indiferent ce ai consuma, fă-o asumat și complet, permițând fiecărei activități pe care o întreprinzi la un moment dat să fie singura care îți locuiește gândurile în momentul respectiv. Este singurul mod în care poți extrage ce e mai bun din fiecare lucru care ți se întâmplă și, totodată, te ferește de pericolul vieții și al consumului „pe bandă rulantă“. În momentul în care savurezi fiecare lucru pe rând și fără grabă, începi să faci diferența între ce îți place cu adevărat și ce ajunsesei să faci din virtutea inerției.

9. Alege-ți un hobby antreprenorial

Pentru că generațiile Y, M și C au crescut și au fost educate în spiritul antreprenoriatului „aventurier“, foarte mulți membri ai acestui grup social își construiesc viitorul profesional în acord cu valorile independenței personale. Sentimentul libertății profesionale este esențial pentru actuala generație de trendsetteri, transformați din consumatori în antreprenori freelance, fie că e vorba de „proiecte de sâmbătă“, co-creativitate, blogging sau mici invenții online. Gândește-te care este lucrul la care te pricepi cel mai bine, în afara celui pe care l-ai transformat deja în jobul tău de zi cu zi, și dacă nu ai putea cumva să-l pui în aplicare sub forma unui mic business care să-ți aducă nu doar satisfacții materiale, ci și bucuria șlefuirii unui talent.

De-a lungul timpului, am scris în Forbes despre oameni care au ajuns să-și transforme asemenea hobby-uri de weekend în cariere în toată regula.

10. Adoptă niște obiceiuri retro

În ultimii ani, una dintre tendințele preferate ale hipsterilor români (și nu numai) s-a numit paseism. Ca reacție la avalanșa de personaje și non-valori livrate de mass-media, în care nu numai că nu ne regăsim, dar nici nu ne-am dori s-o facem, soluția ar putea fi să ne căutăm inspirația în altă parte, săpând mai adânc în trecut. Cât de cool pot fi boierii din secolul XIX sau doamnele care ieșeau la promenadă pe Calea Victoriei între cele două războaie?

S-au (re)publicat în ultima vreme memoriile fascinante ale unor personaje din alte perioade istorice, precum Luli August Sturdza, Zoe Cămărășescu sau volumele de ficțiune ale Marthei Bibescu, radiografii fascinante ale unei lumi în care valorile erau altele. Inspiră-te dintr-o altă zonă de informație, recitește Codul Bunelor Maniere și aplică-l, poartă un accent retro în fiecare ținută și adoptă în viața ta măcar câteva obiceiuri, gesturi și elemente care să te facă să te simți cu adevărat o doamnă (sau un domn) din vremuri mai strălucitoare decât cele pe care le trăim în prezent.

11. Citește și conectează-te la hub-uri de informație creativă

Da, să citești este cool anul acesta (nu că acest obicei ar fi ieșit vreodată cu adevărat din modă!), din simplul motiv că este singurul mod de a-ți îmbogăți bagajul și experiența personală, conectându-te la oameni cu mai multe idei și cu acces la personaje inspiraționale pentru tine, indiferent de zona geografică.

Frecventează locuri în care știi că se adună oameni creativi, citește reviste românești și străine care vorbesc despre lucrurile care te interesează și fii cu ochii deschiși pentru a absorbi informație relevantă. 2014 este un an de acumulare.

12. Susține designul românesc și frecventează târgurile de profil

Nu neapărat din patriotism, ci pentru că noua generație de designeri români chiar are ceva de spus, iar atmosfera unui târg de modă sau de vintage ori cea din atelierele mici și cochete ale creatorilor autohtoni aduc un strop de personalitate și de inedit într-o lume în care consumerismul se declină prin centre comerciale imense, în care găsim aceleași produse ca în mai-toate celelalte colțuri de lume.

Pentru tot ceea ce îți vei cumpăra în 2014, aplică filtrul personal și, mai ales, întrebarea: „Cât de original și relevant este pentru mine?“. „Mă reprezintă cu adevărat?“. În plus, este mult mai greu să consumi bulimic și „din impuls“ atunci când trebuie să mergi la probe săptămânale pentru o rochie sau un costum, când intri în atelierul unui creator de haine sau când discuți cu artiștii la un târg de bijuterie contemporană și, chiar dacă îți ia mai mult timp, e un ritual pe care merită să-l savurezi din când în când.

13. Învață mereu câte ceva nou

Când te oprești din învățat, te amăgești de fapt cu gândul că ai rămas pe loc. În realitate, ai început deja să aluneci la vale, înspre autosuficiență și, da, trebuie s-o spunem!, și înspre mediocritate.

Secretul succesului într-o societate atât de concurențială precum cea în care trăim ține de ancorarea permanentă a minții într-o paradigmă de învățare și acumulare. Fie că e vorba de un curs de Feng-Shui, de gătit pentru începători, de fotografie, limbi străine, machiaj sau orice altceva care-ți aprinde interesul, permite-ți să înveți ceva nou măcar o dată la câteva luni. Îți va ține curiozitatea proaspătă, te va motiva pentru activități noi și idei îndrăznețe și, firește, te va face să te simți „cool“ în adevăratul sens al cuvântului.

14.Salvează mediul, pe bicicletă

Nu ai auzit până acum de „veloruție“? Nici măcar de „ecoluție“? Ca să fii cool în 2014, trebuie să-ți transformi statutul de consumator pasiv într-unul activ și preocupat de problemele de mediu, de păstrarea valorilor autentice ale comunității din care faci parte și, mai ales, dintr-un sedentar într-un autentic pasionat al naturii. Cohorta „cool“ din Est a depășit consumul decadent și consideră consumerismul egoist, fără grijă pentru mediu sau individ, drept unul dintre cele mai mari păcate.

Cât despre „veloruție“, chiar dacă nu agreezi folosirea bicicletei într-un oraș mare și aglomerat ca Bucureștiul, poți începe prin explorarea altor zone din România. În cadrul proiectului „Descoperă Târnava Mare pe bicicletă“ spre exemplu, opt sate din regiune au fost legate de Sighișoara printr-o rețea de trasee construite special pentru bicicletă și întinse pe 80 de kilometri.