
Barca cu care românii vor traversa Atlanticul valorează nu mai puțin de 100.000 de lire sterline (n.r.: nouă), aceștia cumpărând-o cu aproximativ 60.000 de lire, second-hand. Aproape jumătate din costul acestei ambarcațiuni este reprezentat de echipament.
Joi, membrii Atlantic4 au făcut botezul bărcii în comuna Limanu, locul unde barca va sta până la începerea cursei, în decembrie 2017. În cadrul evenimentului, echipa a anunțat cine sunt cei cinci finaliști ai competiției naționale pentru ocuparea celorlalte două locuri din barcă, la care s-au înscris 240 de români iubitori de aventură. Etapa de selecție a finaliștilor a presupus parcurgerea unor probe de rezistență, de privare la somn și testare a spiritului de echipă.
Timp de aproape 60 de zile, cei patru membri vor vâsli 5000 de kilometri între insulele La Gomera şi Antigua, în scop caritabil. Obiectivul lor este să strângă banii necesari pentru construirea unui campus socio-medical la Adunaţii Copăceni, pentru copiii diagnosticaţi cu boli rare.
Prima echipă românească ce va traversa Atlanticul vâslind este formată până acum din Andrei Roşu (40 ani, sportiv de anduranţă, ultra-maratonist, deținător de recorduri naționale și mondiale, primul român care a traversat înot Canalul Mânecii în 2015 și câștigător al locului 3 în tandem la maratonul Polul Nord din 2016), alături de Vasile Oşean (38 ani, doctor – medicină sportivă), urmând să se alăture încă doi membri care vor fi aleși dintre cei cinci finaliști.
“Cei cinci finaliști au fost selectați în așa fel încât încât să aibă o anumită compatibilitate cu noi (n.r: cu Andrei Roșu și cu Vasile Oșean), urmând să avem o perioadă de șase luni de acum înainte cu teste fizice, psihice și multe ocazii de a lucra împreună. Interesul nostru este să găsim cea mai bună formulă posibilă, astfel încât proiectul să fie dus până la capăt”, a declarat Vasile Oșean.
„Talisker Whisky Atlantic Challenge” este cea mai dură cursă de canotaj din lume, ce aliniază la start 30 de echipe de pe mapamond, având reguli foarte stricte: echipa nu va primi niciun suport din exterior în timpul cursei și vor trebui să facă față unor provocări precum privarea de somn, vâslire în schimburi de două ore, non-stop timp de săptămâni. Barca va avea o limită de lungime și lățime, poate fi construită numai din anumite materiale, nu va putea fi reparată pe parcurs și va fi echipată cu provizii numai la start.
Pregătirile echipei pentru traversarea Atlanticului vâslind durează doi ani și includ antrenamente complexe, sală de forță, cursuri de navigație, înot şi un test unic de traversare a Mării Negre într-o barcă cu vâsle.
Kaufland România, în calitate de partener oficial, va fi alături de cei 4 români pe parcursul întregii aventuri ce va rămâne în istorie pentru România, prezentând parcursul echipei pe pagina sa de Facebook și live-tracking pe www.atlantic4.ro. Cu această ocazie, compania a donat suma de 20.000 de euro către HOSPICE Casa Speranței, în semn de susținere a cauzei sociale pentru care echipa “Celor 4 Atlantici” concurează.