FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit datelor Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), 60% dintre unităţi intră în faliment la 9 luni de la deschidere şi 80% în primii cinci ani de funcţionare. Florin Maxim, fondatorul Hospitality Culture Institute, spune că ”doar 1 din 10 restaurante supraviețuiește cinci ani”.

Astfel, având în vedere procentul mic de afaceri care supraviețuiesc pe piață în această industrie, Florin Maxim a pus bazele primului accelerator de business-uri din HoReCa, pentru a veni în sprijinul celor care au idei fantastice dar le lipsește know-how-ul, propunându-și să ajute la dezvoltarea noii generații de antreprenori. ”Românii au un izvor nesecat de idei spectaculoase, dar trebuie să asimilăm și partea de business education, așa că ne-am dorit să luăm din piață ideile și startup-urile cu potențial și, prin mentorship, know-how și finanțare, să le transformăm în businessuri de succes”, spune acesta.

Pe de altă parte, ospitalitatea reprezintă unul dintre cele mai afectate domenii în perioada pandemiei COVID-19, acolo unde se înregistrează scăderi în vânzări de până la 90%. În acest context, se poate observa că cei care au afaceri în industria HoReCa necesită sprijin atât în ceea ce privește componenta financiară, cât și în privința educației antreprenoriale, pentru a învăța să facă față unei crize așa cum este cea actuală.

Așadar, Florin Maxim a pus bazele primului program de accelerare a business-urilor din HoReCa ce se remarcă prin alcătuirea unui lineup extrem de valoros de traineri și mentori. Mai exact, este vorba de ”adevărate personalități de la vârful industriei, precum: Tinu Sebeșanu (CEO Trend Hospitality), Dan Isai (CEO Salad Box), Radu Savopol (fondator 5 to go), Utku Ogrendil (CEO Wirecard Romania), Răzvan Gheorghiu-Testa (Partener Țuca Zbârcea & Asociații), chef Cezar Munteanu sau Alfred “Jerry” Dauteuil (General Manager Jerry’s Pizza)”, mai spune fondatorul.

Misiunea acceleratorului este să identifice tendințele cu impact social, economic și politic și să împărtășească know-how și soluții concrete. Așadar, în ceea ce privește modelele de business care se pot înscrie în accelerator, Florin Maxim oferă informații despre ce se caută, dar și despre candidații înscriși deja în program.

“Căutăm idei sau startup-uri care să aparțină uneia dintre cele trei verticale: food & drinks serving concepts, food & drinks products și technology. O mare bucurie pentru noi a fost să remarcăm că, până în acest moment, 50% dintre antreprenorii înscriși în HoReCa Business Accelerator dezvoltă produse digitale, aplicații și programe menite să facă viața mai ușoară deopotrivă clienților și ownerilor. De asemenea, 80% dintre proiectele înscrise în HoReCa Business Accelerator sunt la nivelul de startup, iar 20% sunt idei de afaceri”, spune Florin Maxim.

Un alt aspect important este componenta financiară. “HoReCa Business Accelerator este un program non-equity, deci nu cerem niciun procent din businessurile care ne trec pragul. Tocmai de aceea, am stabilit ca antreprenorii selectați să achite o taxă de 150 de euro, bani care vor fi folosiți pentru asigurarea consumabilelor din cele 6 săptămâni de workshopuri”, continuă antreprenorul.

Cu o zi înainte de ridicarea măsurilor de siguranță, pe 14 mai, a avut loc un episod pilot al Acceleratorului, exclusiv online, în care “ne-am propus să reunim o parte din traineri și participanți, să facem o trecere în revistă a programului acceleratorului și să răspundem tuturor întrebărilor care vor apărea”, a mai precizat Florin Maxim. De asemenea, acesta a mai punctat și că “înscrierile la Accelerator au fost deschise până pe 15 mai, după care, în următoarea săptămână, comisia de evaluare a selectat cele mai bune 30 de aplicații.”

Ospitalitatea este poate cea mai afectată industrie de către pandemia COVID-19. Cum a afectat pandemia programul și conținutul Acceleratorului? “Pe 5 martie am avut evenimentul de lansare a HoReCa Business Accelerator. Inițial, ne-am propus ca programul să aibă maxim 15 participanți, iar înscrierile să fie deschise până pe 5 aprilie. În lumina noilor evenimente generate de pandemia COVID-19, ne-am dat seama că un asemenea program devine cu atât mai necesar, astfel încât am dublat numărul de locuri, de la 15 la 30, și am extins perioada de înscrieri până pe 15 mai”, a mai menționat fondatorul programului.

Actuala guvernare și inclusiv ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, promite că economia autohtonă va beneficia de o revenire în V. Însă, este această perspectivă valabilă și pentru industria HoReCa? Citiți mai multe în ediția din iunie a revistei Forbes România.