
Se observă scăderea generalizată pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolvențelor înregistrate în primul trimestru al anului curent față de aceeași perioadă a anului anterior.
,,Foarte multe companii medii și mari care au încercat să se extindă în anii trecuți întampină astăzi probleme de sustenabilitate a afacerii în condițiile în care au devenit bănci comerciale pentru clienții lor. Nu numărul insolvențelor va fi important în 2013, ci magnitudinea companiilor ce intră în această procedura de insolventă.” a declarat Constantin Coman, country manager, Coface Romania.
Construcțiile, HORECA și industria metalurgică au fost cele mai afectate
Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență rămân neschimbate, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variații de una, maxim doua poziții.
Analizând evoluția cazurilor de insolvență pe rol în ultimii 5 ani, se observă o tendință de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare.
Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolvență în cifre absolute a variat în ultimii 5 ani între 50%-54%, iar primele 5 sectoare între 65% – 70%. Aceste ponderi nu sunt întâmplătoare și sunt determinate de factori structurali precum distribuția sectorială a tuturor firmelor active la nivel național.
Astfel, primele 5 sectoare care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvențelor acoperă o pondere similară și din punctul de vedere al totalului firmelor active. Având în vedere acest factor structural, este important să analizăm numărul de insolvențe raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv, mai arată studiul Coface.
Construcțiile, HORECA și industria metalurgică sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolvențelor deschise în primul trimestru al anului curent raportat la numărul firmelor active. De menționat că aceleași sectoare au fost incluse în top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator și pentru anul 2012, ceea ce indică persistența unor probleme sistemice structurale.
Numărul firmelor cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro insolvența este de 2,5 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior.
Pe fondul restricțiilor de finanțare care au persistat în ultimii 3-4 ani și care au avut un caracter mai pronunțat pentru IMM, companiile mari și foarte mari au jucat progresiv un rol din ce în ce mai semnificativ de “banci comerciale” pentru clienții acestora, preferând să accepte termene de încasare extinse.
Astfel, IMM-urile au transferat în ultimii ani o parte semnificativă a creditului bancar catre cel comercial (credit furnizor), acest lucru fiind de natură să intensifice relațiile între companiile private, care au început să îmbrace o formă financiară semnificativă, nu doar una cu caracter comercial.
Pe fondul erodării sustenabilității și capacității de autofinanțare din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, precum și a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii, firmele mari și foarte mari încep să prezinte un grad de senzitivate mai ridicat la expunerea față de șocuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind în creștere.
Numărul firmelor cu cifră de afaceri de peste 1 milion de euro care au intrat în insolvență în primul trimestru din anul curent este de 239 de companii, de 2,5 ori mai mare decat cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior.
S-E, S și N-V concentrează jumătate din totalul insolvențelor
Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență din T1 nu a suferit modificări importante față de situația existentă în aceeași perioadă a anului anterior. Astfel, cele mai afectate zone din punctul de vedere al numărului de insolvențe înregistrate în anul curent au fost S-E, S și respectiv N-V, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvențelor înregistrate în perioada analizată.
Singurele zone în care numărul de insolvențe înregistrat în primul trimestru din anul curent a crescut față de aceeași perioadă a anului anterior sunt Centru, N-E și S-E.
„Din perspectiva Coface, 2013 va fi anul insolvențelor mari și foarte mari, iar faptul că acestea au crescut de 2,5 ori mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut este o certitudine. Este un semn îngrijorator ținând cont de impactul în economie, precum și cel social”, declară Constantin Coman.