Cautare
, Contributor

Travel |
|

Vacanță boemă în Jamaica

Suntem în Negril, una dintre faimoasele stațiuni din Jamaica, pentru a ne lua doza de mare, de relaxare, de reggae. Este sejurul perfect atât pentru turiștii care caută sport și aventură, cât și pentru cei care vor doar să se relaxeze într-un decor caraibean de carte poștală.
004-DS-Skylark

Jamaica rămâne o destinație foarte căutată de iubitorii Insulelor Caraibe. Are o mulțime de lucruri de oferit – de la tradițiile ei culturale și culinare la inegalabilele frumuseți naturale. Industria turistică a știut cum să valorifice acest bogat tezaur, iar insula rămâne extrem de populară în pofida faptului că nu este una dintre cele mai sigure destinații de vacanță. Totuși, hotelierii vor ști să te îndrume de fiecare dată, iar zonele dedicate turiștilor sunt destul de bine supravegheate. Înarmându-te cu ceva prudență, care nu strică niciodată, vacanța ta în țara lui Marley și Bolt va fi una memorabilă.

Paradisul violent?

Să nu uităm de precauții, așadar. Furturile mărunte sunt destul de dese, iar infracționalitatea cu violență se află la o cotă ridicată. La fel este și traficul de droguri, un alt flagel care tarează societatea jamaicană. Într-un clasament al criminalității, realizat de Numbeo, Jamaica ocupă un nefericit loc 11, între Siria și Bangladesh; să nu uităm totuși că multe alte destinații exotice figuează în astfel de topuri. Unele zone din Kingston (capitala), Montego Bay și Negril sunt considerate periculoase – informează-te asupra lor, în funcție de destinația jamaicană pe care ți-o alegi!

În general, zonele turistice beneficiază de o prezență crescută a poliției, iar hotelierii și ghizii te vor îndruma spre obiectivele sigure de vizitat și îți vor spune ce să eviți. O doză de atenție trebuie păstrată mereu, mai ales în locurile despre care, cu tot șarmul lor, bunul-simț îți spune că ar putea să nu fie tocmai sigure. Plimbările solitare nocturne sunt nerecomandabile atât în capitală, cât și în Ochos Rios, Montego Bay și Negril.

Și totuși, în ciuda tuturor acestor probleme, Jamaica rămâne o destinație de top. O spun datele: industria ospitalității asigură un sfert din locurile de muncă ale jamaicanilor, mai bine de patru milioane de turiști vizitând țara anual. Diversitatea de atracții de pe insulă este impresionantă, în topul acestora aflându-se cascadele Dunn, Mayfield și Reach, Parcul Național Blue & John Crow Mountains, Port Antonio, Doctor’s Cave Beach din Montego Bay, Blue Hole (bazine în care se varsă cascade, aflate lângă Ocho Rios), orașul Falmouth (cu arhitectura lui englezească de secol XIX). Desigur, de pe lista aceasta nu pot lipsi ariile rezervate complexurilor turistice din Kingston, Negril, Montego Bay, Ocho Rios sau de pe Coasta de Sud.

Snorkeling, gastronomie jamaicană & spa

Îți propun stațiunea Negril (aflată la o distanță rezonabilă de Aeroportul din Montego Bay), pentru plajele ei magnifice, ce i-au încântat nu doar pe turiștii care au pus piciorul aici, ci și pe experții în domeniu, litoralul de aici fiind o prezență constantă în clasamentele revistelor de turism.

Zona are multe de oferit în special celor îndrăgostiți de snorkeling și scufundări. Tot aici se află aria protejată a recifelor, de mai bine de 150 de kilometri pătrați, cu un relief extrem de complex, care cuprinde atât grote, cât și formațiuni coralifere de mică adâncime, accesibile, așadar, și scufundătorilor mai puțin experimentați. Vizibilitatea este extraordinară, depășind uneori 30 de metri. Îți recomand să faci snorkeling în apropiere de Negril, în West End.

Și dacă te-ai hotărât să mergi la Negril, îți mai fac o recomandare: Skylark Negril Beach Resort. Este unul dintre acele complexuri de unde toți turiștii pleacă cum nu se poate mai mulțumiți, făcându-și promisiunea fermă de a reveni. Ajută, e drept, amplasarea și frumusețile locului, căci în Jamaica natura a fost cât se poate de generoasă. Și totuși, hotelierii nu au vrut să se rezume la exploatarea acestor atuuri; au creat la Skylark Negril Beach Resort un adevărat spațiu al artelor, începând cu designul amprentat de mobilier minimalist și obiecte pline de culoare și ajungând la toate programele dedicate oaspeților (expoziții, instalații temporare, reprezentații, lecții de pictură și de gătit etc.).

Cu siguranță, vei face excursii în afara Negrilului, vei vrea să cunoști cât mai bine această insulă minunată și pe oamenii ei. Însă de fiecare dată te vei întoarce cu plăcere la Skylark, în încăperile simplu, dar confortabil mobilate, care nu lasă ca privirea să fie vreun moment distrasă de la marele spectacol: Marea Caraibilor.

Vei mânca la Miss Lily’s, filială a restaurantului cu același nume din New York, unde oficiază Adam Schop și chef Andre Fowles, care te vor încânta cu specialități la grătar și, mai ales, cu preparate specifice bucătăriei jamaicane, între care carnea de capră în curry și coada de vacă. Evident, din meniu nu lipsesc fructele de mare, peștii, crabii și homarii. Noi îți recomandăm să-ți diversifici experiențele culinare, luând cina și la alte restaurante din zonă, căci variante sunt din belșug. Tot în categoria recomandărilor intră și vizita la spa-ul de la Skylark Negril Beach Resort și, de asemenea, excursia de o zi pe care personalul de aici ți-o poate aranja la Rockhouse, cel mai bun spa din Jamaica.

Apoi te vei întoarce la explorarea împrejurimilor, la mare și la sporturile ei – înot, scufundări, vâslit pe placă – sau către interiorul insulei, cu geografia și natura sa bogată și cu seducătoarele orașe. Negril (și Jamaica, în general) este un loc pentru care să-ți rezervi cât mai mult timp și care își va onora toate promisiunile.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii