FacebookTwitterLinkedIn

Daniela, povestește-ne puțin despre tine.

Sunt studentă la Jewellery Design, în anul 2, la University of Edinburgh. Pentru mine, o bijuterie este mai mult decât o trăsătură a frumuseții, este un mod de exprimare, o cale prin care pot dezvălui lumii cine sunt cu adevărat.

Prin creație, atrag atenția asupra subiectelor din lumea noastră care mă interesează și mă pasionează: istoria, contrastul dintre tradițional și modern, Sustainable fashion și adevărurile care se ascund în spatele industriei modei, lucru care duce spre subiecte politice precum „child labor”.

Bijuteriile sunt forme de artă care poartă în spate o suită de explicații, iar fiecare mic detaliu contribuie în a reda cât mai clar un anumit concept. Uneori, creațiile mele au la bază elemente care par simpliste, însă mereu încerc să ies din zona mea de confort, abstractizând și exagerând unele trăsături ale unor insecte, pentru a da viață unei bijuterii, în speranța că aceasta va fi marcată de unicitate.

Cum s-a născut pasiunea pentru bijuterie și care a fost prima bijuterie pe care ai creat-o?

Am avut extraordinara șansă de a pleca în vacanță, vară de vară, la unchiul și mătușă mea în S.U.A, unde mi-am descoperit cu adevărat înclinația artistică. Mergând în tabere educative de creație, m-am dezvoltat și s-a născut în mine pasiunea pentru lucrul manual: de la pictură, portofele din scoici colorate, împletituri din ață până la cursuri de beading și wire-work, care m-au condus înspre creația de bijuterii.

Încă de la 13 ani, cumpăram din America pungi întregi de materiale, pentru a lua înapoi cu mine în România, pe care urma să le folosesc pentru a confecționa accesorii pentru cei dragi.

În timpul liber, după școală, foloseam creația de bijuterii ca un mod de relaxare. În timp ce creez, uit de tot și mă afund în lumea mea, unde simt că orice este posibil cu ambiție, muncă și imaginație.

Prima bijuterie a fost un test al îndemânării și al creativității care a marcat începutul unui drum frumos al descoperirii propriei identități artistice, drum pe care pășesc din ce în ce mai încrezătoare după fiecare proiect dus la capăt.

Ce elemente îți definesc creațiile?

Originalitatea, deoarece încerc să combin trendurile actuale cu elemente non-conformiste pentru a da naștere unor piese cu totul speciale. Apoi narațiunea vizuală, fiindcă fiecare trăsătură dintr-o bijuterie și modul în care este fotografiată ilustrează o poveste. Și asimetria pentru că îmi place să dau expresivitate bijuteriilor mele, prin forme geometrice sau organice inegale, diforme, abstracte, pentru a da iluzia unui lucru făcut accidental, necontrolat.

În materie de business, care este acel ingredient fără de care nu ai fi reușit?

Ambiția și curiozitatea, cercetarea neîncetată de noi metode de manipulare a materialelor, idei inovatoare, soluții. Curajul și îndrăzneala de a pune întrebări, de a afla cât mai multe de la colegi, profesori sau chiar de la străini.

CITEȘTE ȘI COOL HUNTING: Ananda Khalsa – bijuterii unicat, pictate manual

Ce bijuterii preferă românii?

În general, românii sunt obișnuiți cu bijuteriile comerciale, oferite de marile brand-uri internaționale, însă sunt deschiși la nou și îmi apreciază creațiile, spunând că sunt cu adevărat nemaivăzute, dar, totodată, admit că există câteva pe care nu le înțeleg.

Până la urmă, bijuteria este artă și poate fi interpretată în nenumărate moduri, dând privitorului posibilitatea de a se juca cu propria imaginație. Târgul AUTOR de bijuterie contemporană din București, care are loc an de an în mai, este un loc unde creațiile artiștilor moderni mai cunoscuți din străinătate și din țară sunt expuse împreună pentru a oferi vizitatorilor o imagine clară a bijuteriei artistice. Dar și a unor moduri cu totul inovatoare de prelucrare a materialelor, acolo bijuteria fiind văzută și ca un obiect de colecție, nu neapărat un accesoriu purtabil. AUTOR este cu siguranță o expoziție la care doresc să particip în viitor, pentru a mă remarca și în țara natală.

Ce îți place să faci în timpul liber, ce alte pasiuni te mai ocupă?

Pentru mine, designul nu este muncă, deoarece prin alegerea făcută am vrut să-mi transform pasiunea în carieră. Eu nu consider că lucrez nici un minut, pentru că pun dragoste în tot ceea ce fac și încerc să-mi depășesc limitele neîncetat.

În afara proiectelor pentru facultate, lucrez la un proiect prin care, împreună cu două colege, de la Arhitectură, respectiv Chimie, colaborăm pentru a da viață evenimentului „R SUSTAINABLE FASHION SHOW”, ce va avea loc pe 3 Martie în cadrul facultății.

Pornind de la dorința de a uni cele două discipline, arta și știința, lucrăm în parteneriat cu ASCUS, o asociație non-profit din Edinburgh care deține un laborator de chimie al cărui scop este încurajarea tinerilor artiști să îmbine știința și arta, experimentând la ei în laborator.

Am recrutat studenți interesați de conservarea resurselor planetei prin crearea unor ținute din materiale biodegradabile, reciclabile sau îmbunătățirea unor piese vestimentare mai vechi prin descompunerea și reasamblarea lor în moduri cât mai neconvenționale, având la bază ideea de cycles, acest proces de reclaim, reuse, reinvent fiind infinit și cu adevărat sustenabil.

Prin acest eveniment, dorim să aducem la cunoștința publicului ideea că industria modei este a două cea mai poluantă din lume și să îi facem să se gândească la the true cost behind their clothing.Dorim, de asemenea, să arătăm invitaților că există nenumărate brand-uri recunoscute, care ne susțin ca sponsori și care folosesc doar materiale sustenabile pentru colecțiile lor.

Care îți sunt planurile de viitor?

Lucrez neîncetat la împlinirea visului meu de a deveni un designer de bijuterii recunoscut și de face auzit numele business-ului: Danny’s Jewels. Îmi expun frecvent creațiile în mediul online, dar și procesul de prelucrare. Pe viitor plănuiesc să rămân la fel de implicată și să continui să cercetez și să încerc lucruri noi pentru că în acest domeniu sursele de inspirație sunt infinite, iar ca artiști nu ne oprim din învățat niciodată.

De asemenea, am fost nominalizată de Universitate pentru a studia un semestru din anul 3 în Japonia, oportunitate ce îmi va deschide noi porți ale cunoașterii și mă va dezvolta enorm ca individ.

Sunt deschisă la tot ce este nou, doresc să îmbin bijuteria cu tehnologia în viitor și aștept cu nerăbdare noile oportunități!

CITEȘTE ȘI MURARO Comete, despre artizanat străvechi și bijuterii romantice