FacebookTwitterLinkedIn

Muzeul de Istorie Naturală din New York, pe ale cărui culoare ați bântuit cu siguranță împreună cu Ben Stiller în filmul O noapte la muzeu, a inaugurat recent o expoziție de bijuterii inspirate de lumea animală, Beautiful Creatures. Cum muzeografii care se respectă își fac o datorie de onoare din a aprofunda sarcinile pe care le primesc, expoziția este o impresionantă trecere în revistă a nu mai puțin de 150 de ani de creație de bijuterie animalieră.

La pièce de résistance a expoziției este un colier Cartier din aur, cu doi crocodili din diamante și smaralde. Bijuteria a fost o comandă specială dată în 1975 casei Cartier de actrița mexicană María Félix, una dintre cele mai importante vedete ale filmelor latino-americane ale anilor 50-60.

Colierul este lucrat din 525 de grame de aur, iar cei doi crocodili sunt pavați unul cu 1023 de diamante galbene, iar celălalt cu 1060 de smaralde cu tăietură rotundă.

Îndrăgostită de bijuterii și cu o slăbiciune pentru reptile, María Félix avea o colecție impresionantă de antichități și era una dintre clientele favorite ale Casei Cartier, căreia îi solicitase, în 1968, un colier în formă de șarpe. Rezultatul a fost un șarpe din platină și aur alb încrustat cu diamante de 178,21 carate.

Frumoasa și excentrica actriță era un client nu doar pe gustul bijutierilor, ci și al caselor de modă: Christian Dior, Givenchy, Yves Saint Laurent și Balenciaga se ocupau de garderoba ei, iar departamentul haute couture de la Hermès a creat câteva rochii extravagante exclusiv pentru ea.

Numeroși artiști importanți au iubit-o și s-au întrecut în a o imortaliza pe pânză. Printre ei, Diego Rivera, soțul Fridei Kahlo, autorul unui portret pe care María nu l-a agreat deloc. Când Rivera i-a cerut tabloul pentru a-l prezenta într-o expoziție, actrița a refuzat să i-l dea.

Maria Felix, 1955

Cunoscută în epocă drept La Doña, după numele personajului pe care l-a interpretat în filmul Doña Barbara, María provenea dintr-o familie cu 11 copii și a fost căsătorită de patru ori. Al doilea soț, compozitorul mexican Agustín Lara, i-a făcut cadou de nuntă un cântec scris special pentru ea, María Bonita; cel de-al patrulea soț al Mariei a fost un bancher francez de origine română, Alexander Berger.

French Can Can (Jean Gabin, Maria Félix, Francoise Arnoul, 1954)

Temperamentala actriță a jucat în 47 de filme și a sucit mințile multor scriitori și scenariști, printre ei Renato Leduc, Salvador Novo, Jean Cocteau și Octavio Paz. Viața Maríei Félix este subiectul a două romane, unul scris de Carlos Fuentes, Zona sagrada, celălalt avându-l ca autor pe Luis Spota – The Empty Star. În 1958, când cartea a fost ecranizată, María Félix a jucat rolul principal.

După moartea Mariei, colecția ei de bijuterii a fost prezentată în muzee din întreaga lume ca parte a expoziției itinerante The Art of Cartier Collection. Casa Cartier i-a adus Maríei Félix omagiul suprem în 2006, lansând colecția La Doña de Cartier care conține ceasuri, genți și bijuterii care amintesc de neobișnuita pasiune pentru reptile a frumoasei actrițe.

Foto Profimedimages.ro

Enamorada (1946)