Proiectul Galeriei Smithsonian a început în 1994, odată cu portretul lui George W. Bush, adăugând, din 2006, și portretele primelor doamne ale Americii, fiind a doua expoziție oficială cu portrete prezidențiale (prima se află la Casa Albă).
Anul acesta, pe 12 februarie, s-au dezvăluit încă două portrete, a doi oameni care au contribuit la dezvoltarea Americii: Barack și Michelle Obama.
Kehinde Wiley și Amy Sherald au fost primii artiști de origine africană care au fost aleși să expună la galerie, fiind anterior desemnați de familia Obama pentru a le executa cele două portrete.
Portretul lui Barack Obama a fost pictat de Kehinde Wiley și îl înfățișează pe fostul președinte așezat pe un scaun, într-un decor de flori. Acestea reprezintă simboluri din viața fostului președinte: crizantemele fac referire la floarea simbol a orașului Chicago, iasomia aduce aminte de Hawai – locul în care și-a petrecut copilăria, iar crinii africani amintesc de tatăl său din Kenya.
„Ceea ce m-a impresionat la portretele sale a fost felul în care Kehinde ne-a provocat percepțiile asupra puterii și privilegiului în stat și felul în care, cu precizie și frumusețe, pune oamenii, mai puțin vizibili din viețile noastre, pe o treaptă înaltă și ne forțează să îi privim altfel: familia noastră, oamenii care ne servesc țara, care ne construiesc economia, cei care curăță pe timpul nopții, cei care ne servesc mâncarea, cei care duc gunoiul, toți aceia pe care noi nu îi luăm în vedere”, mărturisește fostul președinte Barack Obama, în cadrul evenimentului de la Smithsonian.
În ceea ce privește portretul lui Michelle Obama, acesta a fost pictat de Amy Sherald, captând astfel ceea ce Barack Obama a descris ca fiind „grația, frumusețea, gingășia, inteligența și farmecul femeii pe care o iubesc.”
CITEȘTE ȘI Călătorie în jurul casei unui artizan
Sursa: theguardian.com