FacebookTwitterLinkedIn

În lumea selectă a orologeriei elveţiene, Maximilian Büsser este un star. A pus bazele unui brand căruia i-a dat propriul nume, dar pe care l-a închinat prieteniei: MB & F – Maximilian Büsser & Friends. Explicaţia este simplă: fără echipă, prieteni, înaintaşi, ceasornicăria autentică nu există. MB & F înseamnă puţin peste douăzeci de modele, special create pentru cei mai excentrici dintre iubitorii de ceasuri. Şi mai înseamnă artă. Maximilian este un adevărat promotor al viziunii cinetice asupra artei. Începând cu 2011, a deschis spaţii expoziţionale în trei puncte strategice ale globului: la Geneva, Taipei şi Dubai. Numele sub care sunt cunoscute? M.A.D. Gallery, pentru că îndrăzneala, nebunia visului hrăneşte întregul proiect MB & F.

Sunt mulţi cei care vor să experimenteze în materie de orologerie. Între aceştia, puţini stăpânesc tehnicile şi valorizează tradiţia aşa cum o face Maximilian Büsser. Cu ani în urmă, când am aflat de creaţiile lui, am trăit o senzaţie de uimire şi curiozitate pe care nu o mai încercasem de mult timp. Vă spun doar atât: „ceasurile” lui Maximilian nici nu se mai numesc astfel. Ar fi fost un termen prea restrictiv, iar el o ştia. Le spune horological sau legacy machines, ba chiar le pune sub zodia art performance-ului. Toate aceste „maşinării” te intrigă, te provoacă, te surprind şi te fac să-ţi doreşti să poţi achiziţiona una. Pe care anume ai alege-o? Iată o întrebare la care nici Sfinxul şi poate că nici înţeleptul rege Solomon nu ar răspunde fără să stea pe gânduri.

Ce înseamnă pentru tine să fii cool ca orologier?

Înseamnă să uimeşti, dar să te păstrezi în acelaşi timp la nivelul excelenţei şi să rămâi integru în tot ceea ce priveşte arta orologeriei.

De când datează pasiunea ta pentru mecanisme?

Din copilărie. Lego şi Meccano erau jocurile mele preferate. Toată adolescenţa mi-am dorit să devin designer de maşini. Am studiat ingineria înainte de a mă trezi în domeniul acesta al ceasurilor, la vârsta de 24 de ani. Aş putea spune că mecanismele constituie punctul de referinţă pentru biografia mea, pentru cel care sunt azi.

Când spui frumuseţe, te gândeşti la…

Armonie şi eleganţă.

Cum se defineşte arta în accepţiunea lui Maximilian Büsser?

Este o cale egoistă de autoexprimare (lucru absolut minunat, trebuie precizat).

Gândindu-te la toate creaţiile tale, există vreuna pe care să o preferi?

Toate sunt părţi din mine, reflexii ale celui care eram la momentul realizării lor. La unele mă gândesc cu uimire (chiar le-am făcut eu?), la altele – cu un soi de tandreţe sau cu bucurie.

Care au fost cărţile şi filmele care te-au inspirat în copilărie?

Toate acelea în care eroul salva lumea sau pe oamenii din jurul lui. În copilărie eram eu însumi erou cu normă întreagă.

Iar acum ce te inspiră?

Curajul şi lucrurile făcute în absenţa unui interes imediat.

Modelele MB & F sunt dedicate în primul rând colecţionarilor.  Îi cunoşti personal pe cei care le cumpără? Menţii o relaţie cu ei, cu viitoarele gazde ale minunatelor tale maşini orologiere?

Îţi trebuie curaj pentru a iubi şi a achiziţiona una dintre piesele MB & F, aşa că toţi clienţii se află într-o reţea de afinităţi dezvoltată în întreaga lume. De fiecare dată când îl cunosc pe vreunul dintre ei sunt surprins de personalitatea lui puternică, de calităţile lui umane. Da, îi cunosc pe 40-50% din posesorii de MB & F şi, într-un fel sau altul, rămânem în contact. Nu pentru că la mijloc ar fi vorba despre o relaţie de ordin comercial, ci pentru că se stabileşte o legătură personală.

Citește și Stephen Webster – Orgoliul independenței

Eşti, la rândul tău, colecţionar?

Călătoria mea în calitate de creator este mai importantă decât obiectele însele. Sunt norocos să posed câte o piesă realizată de fiecare dintre creatorii cu care am lucrat în cadrul MB & F, de la Kari Voutilainen la Felix Baumgartner. De fiecare dată când privesc modelul pe care îl port la mână, nu văd doar un lucru la care ţin mult, ci şi pe omul a cărui abnegaţie a făcut posibilă capodopera.

Şi pentru că vorbim despre colaboratorii tăi de la MB & F, cu toţii mari nume ale orologeriei, spune-mi, te rog, ce trebuie să demonstreze un ceasornicar pentru a atrage admiraţia ta?

Îi admir pe cei care îşi urmează propriul drum. Adevărata artă se naşte din exprimarea personală fără dorinţa de a-i mulţumi pe alţii. Şi trebuie să mai existe şi talent incontestabil, şi integritate în munca acestor orologieri sau a acestor branduri. O să dau câteva nume: François-Paul Journe, Kari Voutilainen, Felix Baumgartner (Urwerk), Denis Flageollet (De Bethune).

Tu chiar eşti imaginea (şi creierul) avangardismului orologier de azi. Ce rol joacă ceasornicăria tradiţională în ceea ce faci?

Niciun copac nu creşte înalt fără rădăcini puternice. Nu poţi inova dacă nu te-ai lăsat impregnat de tradiţie. Sunt prea mulţi oamenii din industria noastră care nu prea iubesc munca orologierului, care nu prea au idee despre relevanţa lucrurilor făcute anterior. Înaintaşii noştri din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea au creat cam tot ce poţi vedea azi pe piaţă, iar eu chiar îi iubesc, îi respect pe aceşti deschizători de drumuri fără de care munca mea nu ar fi posibilă.

Care consideri că este cea mai mare realizare a ta de până acum?

Faptul că am fost capabil să adun atâtea talente în jurul unui proiect creativ ce părea nebunesc.