FacebookTwitterLinkedIn

Rami Malek, câștigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul Freddie Mercury din filmul Bohemian Rhapsody, îi are alături, în campania de promovare a noii colecții Pasha de Cartier, pe Maisie Williams (cea care a interpretat-o pe Arya Stark în serialul Urzeala Tronurilor), Troye Sivan, un cântăreț australian foarte popular pe YouTube, Willow Smith, fiica actorului Will Smith, și pe cântărețul Jackson Wang, membru al trupei K-pop GOT7. Cum ambasadorii brandului fac parte, fără excepție, din noua generație de tinere talente, este evident că noua colecție Pasha de Cartier se adresează clientelei tinere.

Reinterpretare într-o manieră modernă

În ceea ce privește designul, noile modele moștenesc ADN-ul Pasha de la mijlocul anilor ’80, când a fost lansată această colecție, însă reinterpretat într-o manieră modernă. Din punct de vedere compozițional, vorbim de un pătrat introdus într-un cerc, completat cu numere arabe în dreptul orelor 3, 6, 9 și 12, ceea ce se traduce printr-o simetrie elegantă a formelor.

Elementul distinctiv al ceasurilor Pasha este sistemul de protecție al coroniței, un mic lanț care este atașat de carcasă, în vârful căruia este așezată o piatră prețioasă, cel mai adesea un safir. Tot între coroniță și zona de prindere a sistemului de protecție se află un spațiu rezervat personalizării – posesorul ceasului poate cere să-i fie gravate acolo inițialele.

Noua gamă Pasha de Cartier

La lansare sunt disponibile două mărimi ale carcasei, un model de 41 mm care include și afișarea datei, precum și unul mai mic, de 35 mm, care vine fără acest display suplimentar. Ambele variante vin standard cu carcasă de oțel, iar opțional carcasa de 41 poate fi lucrată din aur galben și cea de 35 mm din aur roz.

Mecanismul este produs de Cartier și are calibrul 1847MC, o versiune îmbunătățită a seriilor Pasha anterioare. Rezerva de putere rămâne considerabilă, de 40 de ore, iar rezistența la apă a fost setată la 100 de metri.

Originile ceasurilor Pasha de la Cartier

Seria Pasha de la Cartier își are originile la începuturile anilor ’30, atunci când Thami El Glaoui, Pașa din Marrakech, i-a solicitat lui Louis Cartier un ceas care să fie rezistent la apă, dar și elegant, astfel încât să poată fi purtat la întâlnirile oficiale. Pașa era o persoană activă și se menținea în formă înotând în fiecare dimneață în piscina palatului său. Cartier a livrat ceasul căruia i s-a pierdut urma după ce El Glaoui a fost înlăturat de la putere în anii ’50.

Compania Cartier caută și astăzi modelul original Pasha, pe a cărui carcasă de aur de 18 carate este gravată cifra 1, pentru a-l adăuga la colecția sa istorică. Căutare care s-ar putea să dea rezultate, mai ales că reprezentanții Cartier au antecedente în această direcție: în 1998 au recuperat, la Londra, o altă piesă simbolică a Casei, un colier în stil Art-Deco, decorat cu diamante de 1.000 de carate, creat în 1928 pentru Maharajahul din Patiala.

Linia Pasha, lansată în 1985, se adresa tinerilor activi, pasionați de sporturi nautice. Cu o formă rotundă, distinctă în gama Cartier, ceasurile Pasha erau rezistente la nisip și la apă, până la adâncimea de 100 de metri.

Prețurile noii game Pasha de Cartier pornesc de la 6.000 de dolari pentru versiunea de 35 mm cu carcasă din oțel și urcă până la 132.000 de dolari pentru modelul cu carcasă skeleton de 41 mm din aur alb cu 180 de diamante și tourbillon.

Foto: Cartier