FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

The new normal.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Unul din motivele de îngrijorare a fost legat de perpetuarea incertitudinii care a caracterizat anul 2020 și lipsa de predictibilitate, însă, din fericire, lucrurile au luat o turnură înspre bine și perspectivele actuale sunt mai bune decât cele de la începutul anului. Planul a fost să pășim precaut înainte, observând cu atenție schimbările din jurul nostru, pentru a putea răspunde adecvat nevoilor crescânde ale pieței și ale clienților noștri.

Contextul a fost favorabil business-ului nostru, nevoia de automatizare și digitalizare fiind un factor decisiv în asigurarea competitivității companiilor. Dacă în 2020 cererea pentru serviciile de Business Ecosystem Automation (BEA) furnizate de DocProcess a crescut cu 18%, în 2021 trendul s-a menținut și am continuat să creștem, câștigând noi clienți și proiecte complexe de digitalizare. Companii din sectoare precum servicii medicale, petrol și gaze naturale, construcții civile, publicitate, leasing și logistică s-au alăturat portofoliului nostru de clienți existenți. Până la declanșarea pandemiei, majoritatea clienților DocProcess erau companii din retail, bunuri de larg consum, agricultură și industria producătoare. Contextul crizei sanitare a determinat companiile să renunțe la procesele analogice și să-și automatizeze nu doar procesele interne, ci mai ales pe cele din relația cu ecosistemul lor de afaceri – clienți, furnizori, bănci și alte instituții.

Cum transformările în mediul de business provocate de noua normalitate vor rămâne valabile de acum înainte, continuăm să ne dezvoltăm serviciile pentru a veni în sprijinul clienților noștri și suntem optimiști în privința performanței noastre în 2022.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Avem multe motive de satisfacție, dintre care poate cel mai important este întregirea echipei de executivi în 2021 cu un CEO al grupului responsabil cu extinderea business-ului pe piața americană și mai departe la nivel mondial, un Senior VP în Franța, responsabil pentru dezvoltarea business-ului în Europa de Vest și doi directori români cu roluri cheie în dezvoltarea business-ului local (vânzări și marketing). Recrutările se aliniază strategiei noastre de continuare a consolidării poziției de lider în automatizarea proceselor de afaceri la nivel global și ne dorim să creștem business-ul rapid în această nouă formulă.

Am continuat să investim susținut în dezvoltarea produselor DocProcess, tocmai în dorința de a ușura viața clienților noștri prin oferirea de soluții și servicii care să le permită să se poată concentra asupra dezvoltării business-ului propriu.

Tot în 2021 am deschis un birou în Austin, Texas, și am apăsat pedala de accelerație la maxim pentru dezvoltarea de parteneriate globale și extinderea serviciilor DocProcess cu precădere în SUA și Orientul Mijlociu. Ne dorim o scalare rapidă a business-ului nu doar către piețe noi, dar și către segmente noi de piață.

Motivele de optimism vin din interesul arătat de clienții noștri din Franța și țările francofone pentru soluțiile DocProcess și perspectiva ca în 2022 să putem valorifica din plin contractele din piața internațională.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Mediul de afaceri privat din Romania a dovedit o reziliență remarcabilă în 2021, iar dinamica creșterii economice a fost peste așteptările noastre. Au existat sectoare care s-au reorientat rapid – cum a fost cazul comerțului care s-a mutat în online – însă au fost și situații dificile – în HoReCa, de exemplu, unde lucrurile nu au stat așa de bine. În general însă, economia a depășit cu brio scenariile alarmiste de la începutul anului, lucru pe care l-am putut observa și la nivel global.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

O decizie corectă luată de guvern a fost faptul că nu a majorat taxele, astfel că am putut avea predictibilitate în acest sens și asta cred că a ajutat în general mediul economic privat.

Dintre  lucrurile care ar fi putut fi făcute mai bine și mai rapid, consider că accelerarea implementării digitalizării economiei prin adoptarea facturii electronice și digitizarea integrală a relației între stat și operatorii economici ar fi adus foarte multe beneficii pentru ambele părți în 2021.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

O provocare semnificativă oriunde în lume va fi menținerea taxelor la nivelurile actuale. Gestiunea deficitelor bugetare, a crizei energetice și pandemice vin să pună o mare presiune asupra cheltuielilor bugetare, iar economia, chiar dacă va avea o performanță bună, nu va putea suporta în totalitate aceste necesități alături de nevoile de investiții, atât de necesare.