FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Evoluție.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Instabilitatea privind politicile fiscale şi monetare generate de criza politică ar reprezenta principalul factor. Appraisal & Valuation activează pe mai multe segmente de piaţă, avem un portofoliu diversificat de servicii, ceea ce reprezintă un avantaj, mai ales în vremuri tulburi. Dacă, într-o anumită perioadă, unul dintre aceste sectoare înregistrează o uşoară scădere, celălalt creşte, iar per total randamentul este unul foarte bun. Anul acesta, de exemplu, am crescut faţă de 2020, am încheiat noi contracte şi avem toate premisele să fim optimişti şi să estimăm creşteri şi pe viitor. Activitatea noastră se desfăşoară pe o piaţă care evoluează foarte bine. 

Având în vedere specificul nostru de business, chiar dacă întâmpinăm o situație dificilă, de criză economică, tot va fi nevoie de servicii de evaluare, pentru situații de insolvență și executări silite. Prin urmare, şi într-un climat negativ al pieţei, noi avem o bună oportunitate pentru a oferi serviciile noastre. 

Rezultatele obţinute anul acesta sunt aliniate estimărilor pe care le-am făcut la începutul anului şi suntem încrezători că ne vom îndeplini toate obiectivele.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021? 

Au fost mai multe astfel de motive. A fost anul în care am listat compania Appraisal & Valuation SA la bursă, aceasta devenind prima firmă de evaluări din România listată la BVB. Astfel, cu ajutorul finanţării atrase am reuşit să implementăm planul nostru de dezvoltare, iar ipostaza de companie listată ne-a făcut mai atractivi pe piaţa muncii şi am reuşit să atragem specialişti de top în echipă. De asemenea, am încheiat contracte importante şi am achiziţionat două societăți. 

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați. 

În ultimii ani, mediul de business din România s-a dezvoltat foarte mult, au apărut foarte multe start-up-uri pe piaţă, ceea ce este un aspect pozitiv, este o piaţă concurenţială. Dinamica este accelerată, majoritatea afacerilor antreprenoriale s-au adaptat noilor condiții, au creat noi produse şi au transformat oportunitățile în bani.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut? 

Măsurile fiscale și sprijinul guvernamental au sprijinit substanțial activitățile companiilor. Cu toate acestea, dacă politicile de risc ale programului IMM invest erau puţin diferite, consider că rata de succes era mult mai mare.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Transformarea către economia verde, economia circulară şi implementarea strategiei de decarbonizare a comunităților.