FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

După ce ne-am confruntat cu provocările pe care anul 2020 ni le-a adus tuturor, cred că cuvântul care iese în evidență este reziliență. Oamenii și organizațiile din întreaga lume au trebuit să facă un pas înainte, să își depășească limitele și să își reinventeze afacerile pentru a se putea adapta la criza globală. Prin urmare, cei care au reușit să dea dovadă de reziliență și să își revină au fost cei care au reușit să iasă în evidență. La Uni Systems, am găsit propria noastră cale spre reziliență, într-un timp foarte scurt, ne-am revizuit și ne-am elaborat strategia, am cultivat o nouă cultură, am investit în oamenii noștri și am profitat de toate mijloacele disponibile pentru a sări peste căile tradiționale de dezvoltare și a găsi altele noi.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Pentru companiile din întreaga lume, cea mai mare îngrijorare este când și cum se va încheia criza pandemică globală, precum și ce va lăsa în urmă. După ce am văzut în ultimii doi ani, tehnologia este un mare facilitator și, întrucât organizația noastră se ocupă de tehnologia informației, noi, spre deosebire de afacerile tradiționale, am observat primii modul în care tehnologia a accelerat. Observăm o tendință din ce în ce mai accentuată către inovație și tehnologii exponențiale. În consecință, cea mai mare provocare a fost să ne dăm seama cum ne vom servi clienții și nevoile lor imediate și continue mai bine și mai rapid. Pentru noi, în industria TIC, una dintre cele mai mari provocări este aceea de a recruta și de a păstra profesioniști talentați care să contribuie la creșterea și prosperitatea clienților noștri. Cererea tot mai mare de servicii IT se reflectă în rezultatele foarte pozitive de până acum, merită menționat faptul că în prima jumătate a anului 2021, conform datelor financiare publicate, vânzările noastre au crescut într-un ritm de două cifre (+22,1%), iar EBT-ul a crescut (+135,2%) în comparație cu anul precedent.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

După cum am spus mai sus, Uni Systems a obținut rezultate financiare impresionante până în prezent, ceea ce este foarte promițător. Dacă adăugăm acest lucru la faptul că, prin natura sa, compania se află în prima linie a evoluției, putem merge mai departe cu optimism. Având în vedere că activăm în domeniul tehnologiilor emergente și la diverse proiecte de anvergură, cu sprijinul și angajamentul unor angajați bine pregătiți, nu lasă loc de îndoială că provocările cu care ne confruntăm ne vor pregăti și ne vor poziționa de fapt foarte bine în viitor. Un alt motiv de optimism este faptul că previziunile pentru piața globală a tehnologiei informației sunt foarte încurajatoare, iar Planul de redresare și reziliență al UE ne va consolida și mai mult planurile.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Piața românească este dinamică și dispune de o forță de muncă foarte calificată. A fost una dintre țările cele mai afectate de pandemie, însă economia sa a avut o evoluție relativ bună. Chiar dacă se așteaptă ca redresarea să fie lentă, ca în orice altă țară, există variații imense între diferitele piețe în ceea ce privește eforturile de redresare. De exemplu, turismul va necesita mai mult efort decât telecomunicațiile. Munca la distanță a permis continuitate și vedem că se fac investiții semnificative. Cu toate acestea, în ciuda provocărilor, cred că Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) va stimula și mai mult economia și va contribui semnificativ la eforturile de redresare durabilă.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Din nefericire, tulburările politice din septembrie anul trecut au creat o incertitudine care este posibil să împiedice viitoarele reforme. Acesta este un lucru care ar putea întârzia deciziile la toate nivelurile, în special cele legate de planul MRR. Prezența noastră îndelungată în România a demonstrat potențialul mare al pieței și ar fi dezamăgitor ca țara să nu poată profita de beneficiile planului MRR.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Reiterând, impactul pandemiei și durata acesteia vor determina amploarea efectelor economice și sociale, care în acest moment nu pot fi estimate. Acesta este motivul pentru care trebuie să privim spre știință și tehnologie și să profităm de mijloacele disponibile pentru a face față celei mai mari provocări globale a generației noastre. Cu siguranță, există o serie de alte provocări globale care nu pot fi subestimate, cum ar fi schimbările climatice, care afectează fiecare țară și teritoriu de pe planeta noastră. În acest sens, trebuie puse în aplicare acțiuni concertate din partea tuturor părților interesate relevante; tehnologia este disponibilă pentru a ajuta, în timp ce organismele guvernamentale, organizațiile, companiile și persoanele fizice ar trebui să colaboreze și să acționeze în direcția schimbării pe care dorim să o vedem pentru generația noastră și pentru cele care vor veni.