FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Reziliență. Într-o lume în care schimbarea vine rapid, mediul de business trebuie să iasă din paradigma „strategiei anuale” și să gândească dincolo de performanțele pe termen scurt. 2021 ne-a arătat că organizațiile nu trebuie să fie pregătite doar să reziste schimbărilor impredictibile, ci să iasă mai puternice din fiecare încercare.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

„Deconectarea oamenilor” din echipă este un risc comun oricărei ogranizații care a oferit posibilitatea muncii online și, ulterior, în versiune hibridă. Pe durata acestui an, creșterea engagementului în echipă a fost un obiectiv strategic al departamentului de HR și, de la preluarea mandatului de director general, chiar şi al meu, pentru că, în lipsa conectării și a sentimentului de apartenență, este greu pentru o companie să își atingă obiectivele pe termen lung.

Faptul că Edenred şi platforma benefitsystems.ro și-au asumat rapid că viitorul muncii se va schimba, iar în companiile noastre am aplicat sistemul de muncă hibrid, ne-a ușurat trasarea planurilor în noua realitate. Ne concentrăm pe înțelegerea nevoilor și dorințelor colegilor, la nivel individual și, apoi, a lor – ca membrii ai unei echipe. Înțelegem că flexibilitatea devine din ce în ce mai importantă și am alocat toate resursele pentru a avea o comunicare mai eficientă cu angajații.

Am învățat atât din propriile organizații și am învățat enorm de la clienți, în contextul în care avem grijă de peste 1,5 milioane de angajați din România. Ultimul an a fost un exercițiu util ale cărui concluzii ne vor ajuta de-acum înainte nu doar în gestionarea propriilor situații, ci și să oferim consultanță clienților noștri, ale căror spețe sunt diferite de la un caz la altul, dincolo de pachetele de beneficii extrasalariale. Practic, cu o bună înțelegere a actualei lumi a muncii, Edenred și Benefit sunt în poziția de a ajuta organizațiile să identifice cea mai bună rețetă pentru a avea angajați conectați la valorile companiei și să ofere soluțiile de beneficii (atât clasice, cât şi inovatoare) perfect adaptate fiecărui caz în parte.

Răspunsul echipei la modul în care am abordat această situație s-a văzut în rezultatele excelente ale grupului din al treilea trimestru, care demonstrează pertinența soluțiilor noastre, precum și punctele forte ale strategiei noastre comerciale. Datorită investițiilor făcute, Edenred se află în fruntea schimbărilor radicale care influențează lumea muncii, îmbunătățind experiența clienților, oferind produse şi soluţii mai eficiente și mai ușor de utilizat. Mă refer nu doar la implementarea soluțiilor noastre complet digitale, fără plastic, ci mai ales la platforma benefitsystems.ro, care este în pas cu schimbările din societate și cu trecerea către o lume digitalizată și mai responsabilă.

Astfel, ne-am îmbunătățit perspectivele pentru tot anul 2021 și ne așteptăm, de-acum înainte, să menținem  un ritm de creștere în acord cu cel stabilit la nivel de grup.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Din momentul în care m-am alăturat Edenred România, am simțit solidaritate în interiorul echipelor noastre și dorința oamenilor de a înțelege în profunzime afacerile și nevoile clienţilor noştri, înainte de a propune vreo soluţie. Nu ne uităm doar la nişte cifre dintr-o cerere de ofertă – număr de angajaţi şi buget disponibil – ci suntem conectați la felul în care evoluează business-ul și nevoile lor și suntem consultanţii care îi pot sprijini să găsească soluţiile cele mai bune în aceste perioade atât de provocatoare.

În echipa de management, am văzut dorința de a lua feedback de la colegi înainte de a impune o schimbare, astfel încât alinierea la strategie să fie asumată de întreaga echipă, având toate premisele unor rezultate pozitive. Suntem conștienți de eforturile pe care colegii noștri trebuie să le facă în această perioadă și de aceea nu lăsăm conversația să se oprească – indiferent de unde lucrăm, rămânem conectaţi.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Ultimii doi ani au fost extrem de dificili, însă mediul de business românesc este adaptiv şi observăm o apetenţă în creştere faţă de managementul incertitudinii. Consider că ne-am autoeducat să învățăm, să experimentăm, să încercăm, să înţelegem și să acționăm repede. Și să o luăm de la capăt cu un scenariu alternativ, dacă prima încercare nu a fost cea mai fericită.

După ce, economic și social, ne-am asumat că trăim o nouă normalitate, anul acesta am început să anticipăm „noul viitor” și să încercăm să-l ghicim mai degrabă decât să ne lăsăm copleșiți de prezent si de efectele negative ale crizei pe care o traversăm.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Mă voi rezuma la a menționa acele măsuri care au avut o legătură directă cu industria din care facem parte. Anul 2021 a fost anul în care Guvernul României a implementat Programul „Mese Calde”, un program cofinanțat din Fondul de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD). Beneficiarii acestuia sunt aproximativ 300.000 de pensionari, aflați în evidență cu venituri modeste, care au împlinit vârsta de 75 de ani, precum și persoanele/familiile fără adăpost și cele evacuate.

Edenred România s-a alăturat acestui program și emite carduri Edenred Social, distribuite beneficiarilor de către autoritățile locale, ce pot fi utilizate în unitățile de alimentație din rețeaua de parteneri comercianți care servesc la locație sau livrează la domiciliu mâncare caldă.

Pe lângă beneficiile evidente pentru utilizatori, programul sprijină și partenerii comercianți (restaurante, cantine, fast-food-uri, pizzerii, unități de catering, terase etc.) la care pot fi făcute plăți cu tichetele sociale, prin direcționarea fondurilor europene puse la dispoziția României în acest proiect. În plus, îi încurajează în direcția digitalizării – de la începutul programului, i-am sprijinit în instalarea de POS-uri, preponderent în locațiile din mediul rural.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

În regiunile unde efectele pandemiei se vor estompa, 2022 va fi marcat de eforturile tuturor (companii, guverne, indivizi) de a performa în noua realitate.

Vor fi zone întregi remodelate de criză (piața muncii, real-estate comercial & office), industrii care au șansa să își continue creșterea (comerțul online) sau care vor reveni pe creștere, chiar dacă într-o formă redefinită (turismul și HORECA). Este posibil ca preocupările legate de schimbările climatice să influențeze aproape toate segmentele economice și sociale.

În mod specific, industria de beneficii extrasalariale va resimți mai multe provocări:

-Munca viitorului, cu cele 3 scenarii implementate simultan – WFH, de la birou, în sistem hibrid – va genera multiple dezbateri pe proceduri, inclusiv de ordin fiscal, a securității datelor și a monitorizării angajaţilor care vor petrece mai multe zile în afara biroului.

-Digitalizarea. Pentru companii, indiferent de dimensiune, digitalizarea nu va mai fi o chestiune de hype, ci una de supraviețuire și competitivitate.

Indiferent de ce „vinzi”, clienții te vor analiza și căuta, în primul rând, în mediul online și vor căuta tocmai acele avantaje competitive care să le ușureze și lor activitatea. În cazul Edenred, logistica în acordarea produselor și serviciilor este simplificată și se poate gestiona exclusiv online, iar utilizatorii au acces extrem de ușor la fondurile acordate, dar și foarte multe opțiuni de utilizare a acestora, de la plata online, la plata cu telefonul.