FacebookTwitterLinkedIn

Medicina privată din România s-a dezvoltat cu rapiditate în ultimii ani, pe fondul lipsurilor din spitalele de stat. Industria serviciilor de sănătate private a crescut semnificativ, iar investițiile au fost realizate, în cele mai multe cazuri, chiar de către medicii fondatori. Un astfel de exemplu este Clinica Zetta, înființată de dr. Dragoș Zamfirescu acum zece ani, și care, anul acesta, a devenit spital. 

Între 2018 și 2021 s-au investit în jur de 1,7 mil euro în infrastructura clinicii (lucrări și echipamente medicale și nemedicale, sisteme de siguranță), iar în ultimul an au fost finalizate lucrări cumulând 571.000 euro, după cum explică Andreea Constantin-Vîlcioiu, director general al Spitalului Zetta pentru Forbes România. 

“Și clinica și spitalul sunt entități care oferă servicii medicale pacienților, însă un spital este de obicei mai mare decât o clinică. Când vorbim despre mărime ne referim atât la spațiu, care se transpune în numărul sălilor de intervenții, dar și la numărul de paturi, numărul medicilor și personalului medical auxiliar. O altă diferență majoră este legată de programul de lucru: într-un spital serviciile medicale sunt continue, 24 din 24, 7 zile din 7. De asemenea, spitalele au mai multe facilități decât clinicile, conform circuitelor și fluxurilor obligatorii”, a punctat managerul spitalului. 

Numai anul trecut, echipa medicală a realizat peste 2.830 de operații, inclusiv intervenții complexe de microchirurgie reconstructivă, precum replantarea segmentelor amputate și transferurile libere microchirurgicale. 

Chiar dacă și-a construit un renume pentru operațiile estetice, la Zetta s-au realizat și intervenții complexe de microchirurgie reconstructivă, unele reprezentând premiere medicale. 

“În 2021, 52% din totalul intervențiilor au fost reconstructive. Trebuie subliniat faptul că în cadrul Spitalului Zetta se realizează toate tipurile de reconstrucții mamare (cu implant și țesuturi proprii), tratamentul chirurgical al limfedemului, paralizii de plex brahial, transferuri libere, artroscopii de pumn etc”, mai spune Andreea Constantin-Vîlcioiu.

Spitalul nu colaborează cu Casa de Asigurări, dar în anul 2018 a fondat Asociația Zetta, cu scopul sprijinirii pacienților care provin din categorii vulnerabile, diagnosticați cu patologii complexe, “care nu își permit operațiile în spitalele private, dar nici nu găsesc soluții în spitalele de stat.” 

În cei zece ani de activitate, la Clinica Zetta s-au realizat 114 operații în premieră, 12.245 de intervenții chirurgicale, iar din 2018 încoace 400 de pacienți au beneficiat de intervenții pro bono.

“Raportat la piață, ne situăm undeva la mijloc, iar în cazul anumitor intervenții suntem chiar sub prețurile pieței”, afirmă reprezentanta spitalului. 

În prezent, Spitalul Zetta colaborează cu peste 50 de medici și realizează în medie 14 operații pe zi, recordul fiind de 24 de intervenții chirurgicale. Prețurile pornesc de la 200 de euro pentru intervenții cu grad mic de dificultate, până la operații complexe, care durează între 8 și 12 ore și necesită până la 5 nopți de spitalizare, precum reconstrucția mamară cu lambou DIEP (grăsime abdominală) transferat microchirurgical, unde prețul începe de la 7.300 euro și poate depăși 9.000 euro.