Investițiile în rețele private de sănătate par să fie un pariu sigur, dacă ai în față un vârf de lance reprezentat de un medic cu experiență, care să aibă o reputație impecabilă și să ofere garanția necesară pentru a atrage pacienți. În cazul de față este vorba de Dr. Dragoș Zamfirescu, fondatorul clinicii.
Dacă la inaugurare avea doar două cabinete de consultație și o echipă de trei medici, Clinica Zetta a crescut în cei zece ani de activitate, devenind singurul spital privat din țară dedicat chirurgiei plastice și specialităților conexe. În prezent, clinica are peste 50 de medici colaboratori, cinci săli de intervenții, 19 paturi de spitalizare și nouă cabinete de consultații.
Andreea Constantin-Vîlcioiu, director general Clinica Zetta, explică pentru Forbes România parcursul pe care l-a avut clinica în tot acest timp și vorbește despre pașii următori necesari pentru consolidarea poziției.
Astfel, de la două cabinete de consultație câte avea acum zece ani, Clinica Zetta a ajuns la un volum foarte mare de operații – 2.380 realizate în ultimul an. Aici se realizează aproape toate tipurile de intervenții dedicate chirurgiei plastice și se înregistrează 2-3 premiere medicale în fiecare an. Potrivit Andreei Constantin-Vîlcioiu, peste 52% dintre operații sunt dedicate sferei reconstructive, iar 10% din timpul dedicat intervențiilor chirurgicale este destinat operațiilor pro bono, cu ajutorul Asociației Zetta.
“Trebuie să subliniez faptul că în cadrul Clinicii Zetta se realizează toate tipurile de reconstrucții mamare, nu doar cu implant, ci și cu țesut propriu“, precizează managerul clinicii. Astfel, apelează la serviciile clinicii atât femei care vor să aibă o imagine mai armonioasă, cât și femei care au primit teribilul diagnostic de cancer de sân, și vor să facă reconstrucție mamară imediată sau după efectuarea tratamentelor oncologice. Din păcate, în cazul pacienților oncologici, nu există o înțelegere privind decontarea prin Casa de Asigurări, totul se achită de către pacient. O altă soluție, pentru cei care nu își permit plata unor astfel de procedure, este de a apela la sprijinul Asociației Zetta. Asociația a fost înființată în 2018, cu scopul de a oferi sprijin copiilor și adulților care provin din categorii vulnerabile și care sunt diagnosticați cu patologii complexe, pentru a putea beneficia de intervențiile chirurgicale necesare, pro bono.
Cele mai solicitate intervenții
Cele mai solicitate intervenții estetice sunt cele de augmentare mamară cu implant (2.900-3.700 euro), blefaroplastie (800-2.500 euro), rinoplastie (de la 3.000 euro), tratamentul chirurgical al varicelor (600-800 euro unilateral), abdominoplastie (2.500-4.200 euro) și lifting (facial, cervical, de coapse etc., 2.500-4.200 euro).
“Dacă vorbim despre intervenții non-estetice, cele mai solicitate sunt cele de chirurgie a mâinii, vorbim de peste 240 de intervenții chirurgicale în ultimul an, iar prețul variază de la 400-3.000 de euro. Totodată, există multe solicitări pentru excizii de tumori, nevi pigmentari, cicatrici sau chisturi sebacee. Pentru aceste probleme au fost făcute peste 300 de intervenții chirurgicale, iar prețul începe de la 400 de euro“, explică managerul clinicii, Andreea Constantin-Vîlcioiu.
Potrivit informațiilor managerului clinicii, în acest moment gradul de ocupare al sălilor de operații este de aproximativ 55-60%. “Cu toate acestea, timpul de așteptare pentru o intervenție chirurgicală diferă de la un medic la altul. Pentru unii medici se poate aștepta și 3-4 luni de la momentul consultației până când are loc intervenția chirurgicală, însă în medie timpul de așteptare pentru o intervenție chirurgicală este de două săptămâni. În același timp, în ultimele luni au existat numeroase anulări și reprogramări din cauza testelor pozitive Covid 19 realizate preoperator.“ (A.C.-V.)
Compania a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 20,80 milioane de lei, în creștere față de anul precedent. Iar pentru anul 2022, țintele sunt și mai ambițioase, vizând un obiectiv de 25,5 milioane de lei pentru cifra de afaceri. Potrivit Andreei Constantin-Vîlcioiu, factorul principal care a stat la baza creșterii a fost numărul mult mai mare de pacienți care au apelat la serviciile clinicii. Dar creșterea financiară a avut impact nu doar asupra veniturilor, ci și a cheltuielilor, prin creșterea personalului. După cele 2.830 de intervenții chirurgicale realizate anul tracut, Clinica Zetta își propune ca în 2022 să depășească 3.000 de operații.
“Să faci sau să conduci o afacere privată în România este o mare provocare! Indiferent că vorbim de birocrație, de legislație incompletă sau interpretabilă, de lipsa măsurilor de sprijin pentru creșterea afacerilor cu capital românesc, permanent avem parte de provocări. Cu toate acestea, de departe cea mai mare provocare a fost situația generată de pandemie. Ultimii doi ani plini de incertitudine și de perioade de suspendare a activității, au fost cei mai dificili. Chiar dacă părea că viețile noastre au fost puse pe pauză în acestă perioadă, când vine vorba de sănătate și de intervenții medicale nu există această opțiune“, concluzionează directorul general al Clinicii Zetta.
Anul acesta, s-a finalizat extinderea clinicii, începută în 2018 și care, din cauza pandemiei, a durat mai mult decât se estima. Investiția în clinică s-a ridicat la două milioane de euro, încă de la înființarea de acum zece ani. În 2016, compania a primit o ofertă de achiziție, care nu s-a concretizat.