FacebookTwitterLinkedIn

Mark Zuckerberg, poziționat pe locul șapte în topul celor mai bogați oameni din lume, a vândut anul trecut acțiuni Facebook (acum cunoscut sub denumirea de Meta Inc) în aproape fiecare zi lucrătoare a săptămânii, timp de 11 luni. Totalul tranzacțiilor se ridică la aproximativ 4,6 miliarde de dolari.

Singura lună în care nu a vândut nicio acțiune a fost decembrie. Aproximativ 89% din încasări au mers către organizația sa filantropică Chan Zuckerberg Initiative (CZI), o corporație cu răspundere limitată care își are sediul în Redwood City, California. Zuckerberg și-a redus participația în cadrul Meta de la 28%, cât deținea în 2012 (când compania a ieșit la bursă), până la 14,6% în prezent.

Din 2012, Zuckerberg a vândut acțiuni în valoare de 17,4 miliarde de dolari. Majoritatea tranzacțiilor au fost realizate de CZI deoarece Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan, încaercă să îndeplinească obiectivul stabilit în 2015 care prevede vânzarea a 99% din acțiunile sale Facebook, până la finalul vieții.

Vânzările de 4,6 miliarde de dolari ale Facebook în 2021 reprezintă a doua cea mai mare tranzacție a lui Zuckerberg. Fondatorul Facebook și organizația filantropică CZI au vândut în 2018 acțiuni în valoare de 5,3 miliarde de dolari.

Precum Mark Zuckerberg, mulți alți miliardari au profitat anul trecut de creșterea propriilor companii pentru a vinde acțiuni în valoare de miliarde de dolari. Jeff Bezos a vândut acțiuni Amazon în valoare de peste 8,8 miliarde de dolari în 2021. Cofondatorul Google, Sergey Brin, a vândut acțiuni Alphabet în valoare de zeci de milioane de dolari în mai 2021, pentru prima dată din 2017. De asemenea, Elon Musk a urmat un model similar și a vândut în noiembrie 2021 acțiuni Tesla pentru miliarde de dolari, susținând că va plăti 11 miliarde de dolari în taxe.

Cu miliardele obținute de Zuckerberg, CZI finanțează cercetări științifice, inițiative educaționale și eforturile de reformare a justiției penale americane. Organizația spune că a oferit 2,9 miliarde de dolari în granturi și a investit 150 de milioane de dolari în asociații.

În 2016, CZI a lansat un pariu conform căruia va cheltui 3 miliarde de dolari într-un deceniu pentru a finanța cercetări care au scopul de a identifica modalități de vindecare pentru toate bolile. Recent, eforturile științifice ale CZI au ajutat California în combaterea pandemiei, software-ul său fiind folosit de autorități pentru a monitoriza și a limita răspândirea virusul.