FacebookTwitterLinkedIn

A trecut decembrie, luna când cei mai mulți avem o stare bună, alergăm după cadouri, ne scormonim de bani pentru luminițe, beculețe, globulețe, sarmale, carne de porc făcută în toate felurile, vin… Febra lunii decembrie ne face să mai uităm de răutăți, frustrări, supărări, să dăm Valea Plângerii pe un loc mai dinamic, zglobiu, colorat, cu speranța de mai bine, orice ar însemna asta.

E ca și cum am fi suspendați deasupra vieții noastre într-o stare de bine și ne bucurăm de ea. Aș îndrăzni să spun că luna decembrie este luna când suntem în plină stare de „wellbeing”.

Dar ce facem în ianuarie? Cum ne asigurăm că starea de bine, acest „wellbeing” durează măcar până la primăvară?

Ce înseamnă starea de bine de decembrie?

Muzica pe care o auzim peste tot și care ne îndeamnă să fim mai buni. Ne gândim să facem cadouri și primim cadouri. O vreme, ne concentrăm pe partea bună a celor din jur, ne gândim la ei cu drag, vrem să le facem o surpriză plăcută.

Ne dăm voie să ne bucurăm de mai multe: că e vreme frumoasă sau că ninge, că am găsit globuri de o anume culoare și că vom avea un brad special, că mergem la părinți, că invităm niște prieteni.

Ne preocupăm de ținuta de Revelion.

Ne ținem ocupați tot timpul cu diverse activități, cumpărături, asemenea majorității oamenilor, iar asta ne lasă mai puțin timp pentru gânduri negative.

Ne arătăm grija, preocuparea, iubirea pentru ceilalți, dăm și primim afecțiune mai mult decât de obicei.

Facem fapte bune, arătăm un gram de compasiune față de cei cu nevoi, iar acest demers ne face să ne simțim bine.

Cu siguranță mai sunt și alte aspecte. Însă aș vrea să mă opresc asupra îndemnului:

„Să fim mai buni”. Avem nevoie ca acea stare promovată în decembrie să continue. Sigur, avem nevoie și de reziliență, capacitatea de a ne remonta după momente dificile, o gândire critică ce se uită de deasupra la tot și analizează corect lucrurile. Sigur, e bine să avem grijă de noi înșine, să ne punem singuri masca de oxigen.

Dar să nu uităm că nu suntem construiți să trăim în izolare, avem nevoie să „ne investim” și să simțim că altora le pasă de noi. Conectarea sinceră, grija față de oameni, relaționarea, acestea sunt aspecte ce ne pot susține în lupta cu stresul sau burnout-ul.

Dacă am făcut niște fapte bune în decembrie, cum ar fi să continuăm și să le facem în fiecare lună? Cum ar fi să investim timp și energie într-o cauză deasupra intereselor noastre cotidiene? Există multe ONG-uri, multe cămine, mulți oameni care ar putea beneficia de sprijin.

Cu cât suntem mai ocupați cu a ne reconecta cu ceilalți, cu a ajuta, cu a ne dezvolta, cu atât vom trece mai ușor peste greutățile inerente ale existenței. Vom da un sens fiecărei luni, iar starea de bine va dăinui.

Iată câteva sugestii pentru o stare de bine pe care o poți construi pas cu pas:

  • Dă din timpul tău unui ONG
  • Mergi la un curs în fiecare trimestru
  • Citește câteva pagini dintr-o carte în fiecare zi
  • Vezi un film bun în fiecare săptămână
  • Sună o cunoștință cu care nu vorbești zilnic. Întreabă ce mai face, ascultă cu dorința de a înțelege.
  • Călătorește des, măcar de două ori pe an, în altă țară
  • Ia-ți o bicicletă și fă mișcare acasă dacă îți e teamă să mergi la sală sau îți este peste mână să mergi în parcuri
  • Fă o listă cu acele acțiuni pe care te bucuri că le-ai făcut
  • Economisește câte 5-10 lei cel puțin în fiecare zi, pune-i într-o pușculiță.
  • Fă un compliment cuiva, spune o vorbă bună în fiecare zi.
  • Bea un pahar de vin / șampanie din când în când. Nu e nevoie să aștepți marile realizări pentru a sărbători. Uneori ne putem sărbători pe noi.
  • Ia-ți o ciocolată neagră foarte bună și răsfață-te, din când în când.
  • Dormi mai mult în weekend. Așa cum îți pui telefonul la încărcat, așa e bine să ai grijă și de tine.
  • Ascultă podcasturi ale oamenilor care cercetează la marile școli de business ale lumii. Este un fel de a avea conversații cu minți strălucite. Ai grijă însă, ascultă-i pe cei mai buni, pe cei care chiar creează, inovează, timpul tău este limitat. Respectă-l.

Imaginează-ți că reușești, că ai energie, vitalitate, inspirație, și vei reuși. Creierul nu prea face diferență între realitate și fantezie, se va programa pentru o stare de bine dacă îi dai această comandă!