
Aflat anul acesta la cea de-a 10-a ediție, evenimentul Forbes CEE Forum a avut de-a lungul timpului invitați din rețeaua Forbes din toată lumea, oficiali de top din toate partidele politice și din administrație, dar și antreprenori de top, multinaționale și lideri de opinie.
Am fost martori la discuții sincere și provocatoare, am remarcat oameni inspiraționali sau oportuniști interesați doar de profit – nu e nimic rău în asta, câtă vreme este ceva asumat! Diversitatea speakerilor a oferit o perspectivă unică asupra complexității și dinamismului lumii afacerilor și nu numai.
Cronologia evenimentelor Forbes CEE Forum
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2022
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2021
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2020
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2019
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2018
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2017
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2016
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2015
Cele mai importante declarații făcute la #ForbesCEEforum2014
Oare câte dintre declarații mai sunt de actualitate și care sunt cele care s-au perimat? Vă invităm să citiți mai jos cele mai importante declarații făcute din 2014 până în prezent:
Cele mai importante declarații făcute în 2014

Traian Băsescu, ex-Preşedintele României:
“Declinul prosperităţii este o realitate a Uniunii Europene. Prima motivaţie este legată de modul în care s-a asigurat prosperitatea. Nu s-a bazat pe creşteri durabile, ci pe împrumuturi. Asta a generat, după criza bancară, o criză economică, a datoriilor.”
“Barierele sunt reprezentate de infrastructura precară; construim prea încet şi prea scump. Sistemul educaţional nu este profilat pe economia României. Sănătatea are nevoie de o investiţie accelerată în tehnologie. Predictabilitatea măsurilor fiscale este o altă barieră. Introducerile de taxe au bulversat mediul de afaceri. Scăderea investiţiilor străine în primele două trimestre este o probă.”

Ion Sturza, Preşedinte Fribourg Capital, fost prim-ministru al Moldovei:
“Profesionalizarea business-ului, managementul organizaţional sau relaţia cu autorităţile locale reprezintă probleme în România. (…) Economia digitală este viitorul. Are loc o schimbare fundamentală în producţie şi consum.”
Corneliu Bodea, Preşedinte Centrul Român al Energiei:
“Nu văd unde am putea să creştem consumul de energie pe termen scurt. (…) Dacă reuşim să vindem mai mult, consumând mai puţin, nu e neapărat rău.”
Mihai Bogza, ex-Preşedinte Consiliul Investitorilor Străini:
“Semnalăm corupţia ca pe un element dăunător mediului economic. Eu sunt bucuros că au existat condamnări în cazuri de corupţie.”
Mișu Negrițoiu, ex-Preşedinte ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), fost bancher:
“Mi-aş sfătui clienţii că merită să privească mai degrabă spre piaţa de capital decât spre piaţa bancară. (…) Investiţiile colective sunt cea mai mare realizare a pieţei româneşti. Avem performanţa şi dinamica activelor, avem fonduri din ce în ce mai accesibile.”
Radu Florescu, CEO Saatchi & Saatchi Romania:
“Înainte de a vorbi de infrastructură, cred că trebuie să vorbim despre mentalitate. O clasă de mijloc funcţională este motorul întregii economii.”
Totul despre Forbes CEE Forum 2023: Când va avea loc și cum poți participa și tu?
Ahmed Hassan, ex-Country Managing Partner, Deloitte Romania & Moldova:
“Au fost momente când băncile nu priveau planurile viitoare cu rigurozitate şi acordau cu superficialitate credite. (…) Ne întoarcem la guvernanţa corporativă. Dacă nu rămânem sinceri, planurile noastre de afacere nu sunt solide. (…) Calitatea oamenilor şi a managementului cu care ai de a face reprezintă elemente-cheie.”
Levon Hampartzoumian, ex-CEO & Chairman UniCredit Bulbank & ex-Preşedinte al Asociaţiei Bulgare a Băncilor
“Băncile nu creează succesul, el urmează succesului. (…) Suntem pieţe economic-capitaliste emergente. Trebuie să mărim ritmul. (…) Trebuie să tratăm egal investitorii străini şi locali.”
Ludwik Sobolewski, ex-CEO Bursa de Valori Bucureşti
“Dacă nu reuşim acum, nu vom avea niciodată în România o piaţă de capital cu sens.”
George Georgakopoulos, ex-Vice-preşedinte executiv, Bancpost Romania
“Ce aşteaptă băncile de la companii: disciplină financiară, planuri solide şi transparenţă.
Kostas Loukas, ex-CEO Microsoft România:
“Noi nu tratăm tradiţia cu lipsă de respect, ci respectăm inovaţia.”

Christian Von Albrichsfeld, director general Continental Automotive România:
“Este greu să găsim angajaţi buni, de aceea se declanşează un război pentru talente.”
Cristian Nacu, ex-Partener Enterprise Investors:
“Antreprenorii sunt oameni extrem de pasionaţi, adevărate forţe ale naturii, trag după ei întreaga companiei şi îi imprimă comportamentul. (…) Antreprenorii adevăraţi nu ieşeau în faţă, stăteau timoraţi, îşi făceau treaba, dar nevoile lor sunt nevoile comunităţii. Am încercat să susţinem vocea antreprenorilor.”
Christo Popov, Fondator & CEO, FastTrack, Rockefeller Habits:
“Singura sursă de bani sunt oamenii care fac afaceri adăugând valoare şi care plătesc taxele. (…) Antreprenorii plătesc două preţuri, dacă eşuează: bani şi imagine. (…) Cea mai mare luptă pentru antreprenor este să facă mai mult, cu mai puţin, în mai puţin timp, cu mai puţine greşeli.”
Georgios Argentopoulos, ex-CEO Băneasa Developments:
“Noul consumator se bazează pe necesităţi elementare, care au căpătat noi definiţii. Dacă le înţelegem, putem schimba modul în care face business.”

Daniel Boaje, ex-CEO McDonald’s România:
“Cele patru categorii de consumatori, în viziunea noastră sunt: adolescenţii, tinerii adulţi, adulţii care lucrează şi familiile.”
Alexandru Vlad, ex-Director Executiv Selgros România:
“Mărcile îşi vor pierde din importanţă. Au apărut altele care le vor lua locul. (…) Europa Centrală şi de Est se află la intersecţia între mari areale economice. Sfârşitul secolului va fi un secol al nostru, al esticilor.”
Lucian Buzdugan, ex-CEO Agricost Insula Mare a Brăilei:
“Am putea compara economia din România cu un avion care are nevoie de mai multe motoare.”
Daniela Lulache, ex-CEO Nuclearelectrica:
“România are avantajul unui mix energetic destul de echilibrat, a unei mari diversităţi de resurse.”

Ömer Süsli, ex-Proprietar Praktiker România:
“Turcia nu are resursele României, dar are spirit proactiv. Ne place să muncim.”
Cele mai importante declarații făcute în 2015
Steven Borncamp, ex-CEO & Founding President Romanian Green Building Council:
„Nu toate clădirile sunt create la fel. De ce trebuie să plătească aceleași taxe?”

Corneliu Bodea, Președinte Centrul Român al Energiei și CEO Adrem Invest:
„Energia este un domeniu fundamental pentru orice dezvoltare economică. Are avantaje. Dar și dezavantaje!”
Omer Susli, ex-Proprietar Praktiker România:
„Ca să întâlnești succesul în business, întotdeauna trebuie să fii cu un pas înaintea altora din domeniu.”

Ioana Filipescu, ex-Managing Director, Filipescu Visa Financial Advisors:
„Companiile locale nu au uzanța de a se asocia și de a achiziționa la nivel local. (…) Este esențial ca la nivelul unei companii lucrurile să se facă bine. Partea operațională a activității este cea de esență fundamentală, după care intervin anumiți factori. Trebuie să se facă ceva viabil în compania respectivă.”
George Georgakopoulos, ex-CEO Bancpost România:
„Băncile, pe scurt, au pierdut bani câțiva ani. Acum, ne aflăm în altă situație. Avem un sector bancar solid. Profitabilitatea lui este bună.”
Ionuț Simion, ex-Country Managing Partner PwC România:
„Inovația trebuie să devină cu adevărat o prioritate a României. Acest efort investițional nu trebuie făcut doar de stat, ci și de mediul de business din România.”
Mihai Marcu, Președinte Medlife:
„Medicii români sunt foarte apreciați în România. Nu există un exod al medicilor. România produce foarte mulți medici. Desființarea spitalelor din orașele mici a fost o greșeală. (…) În următorii ani, se vor deschide foarte multe spitale private în România.”

Florin Talpeș, fondator Bitdefender:
„Sunt căsătorit cu Bitdefender. Mă uit la Bitdefender ca la o dezvoltare pe termen lung. Unul din lucrurile pe care l-am vrut a fost ca eu și soția mea să formăm români, ca să aibă competențe de business la nivelul celor de afară. A fost un obiectiv personal care ne-a influențat deciziile. Dar ca să dezvolți competențele acestea, trebuie să ai alte competențe.”
Ion Sturza, Președinte Fribourg Capital, ex-Prim-Ministru al Republicii Moldova:
„Afacerea pe care am făcut-o în Cluj a fost o oportunitate, o analiză extrem de simplă. Clujul e al doilea oraș din țară, cu o industrie IT importantă. A face un real-estate banal în Cluj nu-i dă nicio valoare, așa că am venit cu ideea unui parc tehnologic. (…) Aș putea spune că sunt atât de genial că am avut o strategie anticiclică, dar nu-i chiar așa. Orice om de afaceri este până la urmă un oportunist.”
Valentin Lazea, economist șef Banca Națională a României (BNR):
„Noi nu ne dăm seama cât de favorizați suntem că datoria noastră externă este doar de 40% din Produsul Intern Brut (PIB).”

Marius Ștefan, General Manager și co-fondator Autonom:
„M-am născut într-o familie care avea un mic spirit antreprenorial. (…) Lucrul care m-a determinat să pornesc un business a fost schimbarea de mentalitate. Am emigrat în SUA și am văzut un pragmatism pe care nu-l văzusem în România.”
Mihai Miron, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General Ropharma:
„Școala militară m-a ajutat. Am făcut atât Liceul Militar, cât și Academia Militară. În business, m-a ajutat acest background, pentru că eram învățat cu regulile stricte. O corporație seamănă foarte mult cu sistemul militar, sunt reguli stricte, rigide. Un antreprenor are libertate de acțiune.”
Dragoș Anastasiu, Președinte Eurolines România:
„Este important să te pregătești pentru anumite scenarii. Nu știu ce se va întâmpla cu afacerea mea peste zece ani, dar ne pregătim pentru absolut orice, iar asta înseamnă să fii transparent, să lași calea deschisă către orice. Cel mai grav este ca atunci când nu mai ești, cei din urma ta să stea în beznă. Pregătiți-vă ca și cum mâine n-ați mai fi!”
Ingo Nissen, ex-Country Manager Sonae Sierra:
„Credem că centrele de cumpărături trebuie să fie mai mult decât o mașină de vânzări, trebuie să creăm un mediu în care clienții să se simtă bine.”
Daniel Boaje, ex-General Manager McDonald’s România:
„Efectuarea unei tranzacții cu cardul de către client, fără să mai înmâneze cardul comerciantului, e cea mai modernă soluție în retail. Implementând lucrul acesta am reușit să economisim patru secunde, ceea ce înseamnă 12.000 clienți serviți în plus.”

Andrei Pitiș, ex-Președintele Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS):
„Nicăieri în lume nu există suficienți absolvenți pe cât ar dori industria de software să angajeze. Este o problemă generală. Dar pentru a crea branduri românești e important să avem și absolvenți de marketing și business. În toate brandurile străine există acest tip de oameni.”
Cele mai importante declarații făcute în 2016
Doru Lionăchescu, președinte BT Capital Partners:
“Mi se pare că este foarte important ca și în domeniul financiar să nu mai încercam să reinventăm roata. (…) Cred că avem puterea și capacitatea de a ieși în străinătate. În Moldova suntem deja prezenți, în Italia avem un grup de sucursale care deservesc cu prioritate diaspora românească. Eu sunt adeptul de a gusta pas cu pas, pentru ca nu cumva să facem indigestie.”
Robert Redeleanu, ex-CEO UPC România & Ungaria:
“Serviciile sunt comparabile cu cele din Europa de est sau vest, chiar au fost inovații aduse aici în premieră, însă prețul e diferit, adică doar 25-30% din cât plătește un german, de exemplu. Dar acest lucru nu ne-a oprit să investim în continuare.”
Ionuț Simion, președinte Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), ex-Country Manager PWC România:
“Dacă România are o problemă mare, aceea este constanța în abordare. Avem strategii, o reformă în eternă schimbare, iar tinerele generații nu știu ce trebuie să facă atunci când termină studiile. Așa i-am adus cu aceste schimbări. România cheltuie prea puțin pentru învățământ.”
Adrian Erimescu, ex CEO Imobiliare.ro:
“Dacă ne uităm în tehnologie ce înseamnă inovare, este un ritm amețitor. Puterea de procesare se dublează. Telefoanele de azi sunt de 1000 de ori mai puternice decât sistemele tehnologice din racheta care a dus primul om pe lună.”
Vlad Craioveanu, CEO ImpactHub:
“Cred că un antreprenor își găsește singur drumul. Dar da, și eu am învățat că valoarea partenerilor este foarte importantă. De asemenea, m-am uitat în oglindă pentru a afla ce știu să fac și ce nu. E foarte multă muncă și după, e tot muncă.”

Mugur Isărescu, Guvernator Banca Națională a României:
“Contează cât de repede crești, dar nu este lipsit de importanță nici cum crești.“
Dan Ștefan, Co-founder Autonom: “O cale interesantă legată de ideea de a face ce-ți place e să întorci ideea, adică să-ți placă ce faci. Încep să văd tot mai mult curaj în jur. Trebuie să ne găsim cu toții resursele de curaj, fie că vorbim despre antreprenoriat sau despre viața de zi cu zi. Și încă ceva, un sfat dacă tot mi-ați cerut: căutați-vă mentori.”

Dragoș Anastasiu, Președinte AHK:
“Sfatul meu este să nu dați sfaturi. Eu pot doar să vorbesc despre mine. Nu regret nimic, dar ce aș fi făcut altfel: mi-aș fi ales oamenii în spiritul organizațional creat. Atitudinea și valorile contează, iar acestea trebuiau să fie în acord cu ale mele. Și ar mai fi trebuit să mă asociez cu un finanțist, pentru că am dat prea multe autogoluri.”
Dan Ștefan, Co-fondatorAutonom:
“Pe noi ne-a ajutat că tatăl nostru a fost antreprenor. A fost un business mic pe plan local, multă muncă și orientare spre client. Ai mei ne explicau despre bun simț, pentru că nu aveau studii în management.”
Sorin Minea, președinte Romalimenta:
“Agricultura fără industrie alimentară nu poate exista. Nu întotdeauna interesele sunt aceleași. Într-o piață semi-liberă fiecare încearcă să câștige. (…) Credeți-mă că orice industrie este oportunistă, că orice om care are o afacere și care reprezintă o afacere este subiectiv.”
George Cătălin Costache, ex-CEO Siemens România:
“Nu există un sistem de viitor fără ca automatizarea să joace rolul principal. Senzorii sunt foarte importanți, atât senzorii pe motoare, pe pompe, senzori de calitate, de umiditate, de debit.”
Cele mai importante declarații făcute în 2017
Ciprian Lăduncă, ex-CFO și CSR Executive Metropolitan Life:
„Nivelul educației financiare este direct proporțional cu nivelul de dezvoltare al unei țări. Suntem unde suntem din punct de vedere economic, pentru că suntem pe ultimul loc la capitolul educație financiară în Uniunea Europeană. (…) România va fi într-o stare bună, când acești indicatori se vor îmbunătăți.”

Mircea Varga, ex-CFO Țiriac Grup:
„Da, statul s-ar putea restructura și îl putem conduce precum o companie. Pentru a putea fi condus precum o companie, statul român ar avea nevoie de o strategie foare bine gândită, cu câteva domenii bine gândite. Apoi, ar mai avea nevoie de manageri care să-l facă performant. Dacă ne uităm la cum sunt conduse companiile de stat, este departe de adevăr. (…) O restructurare a statului înseamnă o restructurare a clasei politice, iar acest lucru mi se pare imposibil.”
Mircea Turdean, director general Farmec:
„Exportăm brandul Gerovital în peste 40-50 de țări în Europa, Asia, Japonia, America, nu primim ajutoare de stat. Am avut dialog cu reprezentanți ai misiunilor economice, cum ne pot ajuta pentru promovarea brandurilor românești, prin crearea unor studii de piață, de exemplu. Fiecare dintre ei mi-au spus că nu au timp, trebuie să se ocupe cu delegația oamenilor politici. (…) Tot ceea ce facem și am făcut în ultimii zeci de ani a fost făcut prin eforturile salariaților noștri, cu ajutorul departamentelor noastre, munca noastră este cea care ne-a adus în momentul în care suntem.”
Christian Rodseth, ex-Managing Director Janssen România:
„O populație sănătoasă este una productivă; toți știm ce înseamnă să fim bolnavi. Vorbim despre organizare, despre faptul că oamenii sunt importanți, despre inovație. (…) Visul colegilor mei este să vedem că românii au asigurare la nivelul standardelor europene. Vestea rea este că avem un drum lung, dar vestea bună este că avem oportunități semnificative în această țară.”
Rudolf Vizental, ex-CEO CIT Resources, parte a CITR Group:
„Cea mai mare greșeală pe care putem să o facem este să ne oprim la studiul macro, care arată foarte bine. La nivel micro, lucrurile arată altceva. 1% din companiile din România generează peste 60% din cifra de afaceri cumulată. Este un dezechilibru și arată dificultatea în care se află celelalte 99% de companii.”
Christian Von Albrichsfeld, General Manager Continental România:
„Piața muncii din România este o provocare. (…) Avem nevoie de școli profesionale, de creșterea numărului de maiștri. (…) Trebuie să vedem digitalizarea ca pe o oportunitate, nu ca pe o amenințare. (…) Trebuie să avem o inițiativă națională, ceva care să ne ajute să avem mai mulți studenți, să avem mai multe structuri, big data management, care să lucreze pe diferite paliere.”
Adrian Vasilescu, consultant de strategie Banca Națională a României:
„Ce model de dezvoltare durabilă i se potrivește astăzi României? Pentru că economia este numai nucleul unei celule de dezvoltare. Dacă vrem să avem o perspectivă mai largă, atunci i se potrivește mai bine dezvoltarea durabilă. Și, este nevoie de un model, pentru că fără model nu putem merge mai departe.”
Ion Sturza, fost prim-ministru al Republicii Moldova, președinte Fribourg Capital:
„Una dintre cele mai mari schimbări este revoluția digitală. Sperie multă lume. (…) A doua mare provocare este demografia. (…) Al treilea risc sunt politicienii. Poate sunt subiectiv. (…) Dar, în ultimii 20 de ani, politica s-a degradat, ceea ce se vede astăzi nu doar în țările emergente. ”

Iulian Stanciu, președinte executiv eMAG:
“Salariul este important, așa cum prețul pentru consumatori este important; nu va exista un client care să spună că vrea un preț mai mare, nu va exista angajat care să spună că vrea un salariu mai mic. Oamenii au nevoie de trei lucruri: sens (de ce fac lucrul respectiv), impact (de ce scriu linii de cod, ce produc acele linii de cod?), și perspectivă, pe care am reușit s-o rezolv construind un plan pe termen lung și arătându-le ce vom construi împreună.”
Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț Româno – Germane
„Avem România și Românica. România se află la adolescență. Precum corpul unui adolescent, există o parte care crede că merge și așa și o altă parte care crede că în România poate fi foarte bine, că se dezvoltă. Mai avem momente în care dăm înapoi, dar vom câștiga. Această Românie care crede că va fi foarte bine va câștiga.”
Cătălin-Dumitru Samara, ex-Director Operațional Hypermarket pentru Carrefour România
“În 2013 am participat la nişte cursuri de formare în SUA ale companiei Carrefour, după care m-am întors în ţară şi am auzit de o companie –Instacart. Bringo s-a inspirat oarecum după acest model.”
Andre Vivan Da Silva, ex-General Manager GSK România:
“Rolul nostru de lideri este să înțelegem strategia, să conducem organizația către acel obiectiv. (…) Rolul nostru este de a seta direcții, de a ne asigura că esența organizației este stabilită, că avem abilitatea și capacitatea să înțelegem de ce facem acest lucru. Întrebarea mare este de ce facem ceea ce facem?”
Corneliu Bodea, CEO Adrem:
“Există o carte numită “Liderii mănâncă ultimii”. Ei bine, aceasta este una din diferenţele dintre lider şi manager. Liderilor le pasă în primul rând de oameni, pe când managerii sunt orientaţi spre procese. Liderii au ca principală preocupare oamenii. Dar există manageri care sunt şi lideri.”

Dan Isai, fondator și CEO Salad Box:
„A trebuit să devin lider foarte repede, n-am avut ce face, a fost o presiune pentru mine, dar și o provocare de a fi înaintea timpului meu. Nu am avut șansa, cum ziceau părinții, pentru “toate la timpul lor”. A trebuit să mă dezvolt mult mai repede decât era mersul normal, să investesc mult mai repede în oamenii de lângă mine, altfel nu aveam cum să fac dezvoltare și scalare.”
Ana Maria Mihăescu, ex-director regional IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale:
„Antreprenorul român se definește printr-o creativitate mai mare decât a celorlalți. Dar a trecut prin crize mai profunde. Prețul l-au plătit antrereprenorii. De aceea productivitatea este mai redusă. Dacă v-ați uitat la ce ajutoare au avut antreprenorii din alte țări, veți vedea că antreprenorul român a ieșit bine din criză.”
Mark Hilton, ex-CEO Sphera Franchise Group
„Fiul meu cel mare este un millnennial, are 22 de ani. A început să lucreze, și încă din a doua zi m-a sunat să se plângă de ceva, mi-a zis că vrea să vorbească cu directorul de HR. Ziua următoare mi-a spus ca în companie e minunat pentru că le oferă trei zile în care pot face opere de caritate, iar apoi mi-a spus că poate pleca mai devreme de la muncă vinerea pentru a se bucura de weekend. (…) Tinerii au așteptări mai mari, se așteaptă la comunicare, au nevoie de motive și explicații, vor provocări, vor să lucreze într-un business care să își asume ceva și să aibă un echilibru între viața personală și carieră.”

Teofil Mureșan, președintele Consiliului de Administrație grupul Electrogrup
„Companiile românești și echipele din campionatul intern de fotbal se aseamănă. Pentru a câștiga, au nevoie de piețe mari. (…) Prima provocare pentru antreprenorul român este să înțeleagă că va juca în alt teren. Este un mediu competitiv puternic, există tradiție, dar avem nevoie să înțelegem piețele. (…) Pentru a juca în Liga Campionilor noi, proprietarii români, trebuie să realizăm că nu putem să o facem fără o echipă de profesioniști. Sau să ne educăm singuri.”
Florin Pogonaru, președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România:
„Un mare președinte de bancă mi-au spus că: «Este ceva ce nu înțeleg la voi. S-au pus taxe pentru bănci și în Polonia, Ungaria și Cehia, precum și naționalizarea fondului de pensii, dar s-a făcut cu discreție, nu agresiv. Ni s-a sugerat că statul are nevoie de acei bani.» (…) La noi, avem de-a face cu o agresivitate a mediului politic. Sunt lucruri prin care vor să îi împingă pe ceilalți în defensivă și se vând bine politic.”
Cele mai importante declarații făcute în 2018
Șerban Roman, ex-Vicepreședinte și Country Director Enterprise Investors
“Antreprenorii ar trebui să meargă mai mult în afară, să testeze. Poți să testezi să vezi dacă produsul tău face față pe o altă piață, pe o piață din afară. Există sisteme simple de testare. Cred că antreprenorul român ar trebui să meargă mai mult în afară și să încerce. Management profesionist, asta ar trebui să se vadă mai des la noi.”
Omer Susli, CEO HomeLux:
“Am 100% încredere în antreprenorii români pentru că sunt tineri. 50 de ani de comunism au distrus spiritul de antreprenor din România. BT, Dedeman sunt numărul 1 în domeniile lor. Sunt antreprenori români și au început de la zero și au concurat cu businessuri străine. Pentru un antreprenor, dacă are curaj nu are nicio altă problemă. Am cumpărat o fabrică de cărămidă din România și nu știam cum se produce cărămida, iar după un an am vândut la gigantul Winerberger. Trebuie să ai curaj. Ai curaj, multiplici banii.”

Francois Bloch, CEO BRD Groupe Societe Generale:
“Când ne gândim la centenarul României, ne gândim la istorie și la progresul înregistrat în ultimul secol. Uitându-ne la ce s-a schimbat putem face proiecții de viitor. România trebuie să se uite la următorii 100 de ani. Cum ne pregătim, cum ne pregătim copiii… Educația, însă, trebuie să devenim mai agili. Ne confruntăm cu lucruri care nu existau în urmă cu 20-30 de ani, iar în următorii 10-15 vor apărea lucruri noi. Abilitatea de a te schimba, de a te adapta și o mentalitate agilă- de aceste lucru are România nevoie cel mai mult.”
Doru Lionăchescu, Board Member Banca Transilvania:
“Avem două situații care mă îngrijorează: constat o tendință mai ales la cei foarte tineri sau la cei cu prima experiență antreprenorială, de hedonism antreprenorial. Oamenii pornesc businessuri aparent interesante, dar sunt o prelungire a unui hobby, acestea nu au șanse să scaleze, nu au șansă să mearga mai departe, ci satisfac dorința de a a-și petrece timpul personal altfel decât într-o companie. Cred că este o înțelegere greșită a ceea ce înseamnă antreprenoriat. Antreprenoriatul serios înseamnă nopți nedormite, risc, nu a-ți petrece timpul altfel decât într-o corporație.”
Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România & Moldova:
“Investitoriii caută potențial și predictibilitate. (…) România are forță de muncă calificată pe termen lung. Ceea ce probabil și-ar dori investitorii ar fi educația digitală și disponibilitatea ei (este o precondiție a investitorilor), dar și integrarea acestui sistem cu integrarea forței de muncă.”
Iulian Stanciu, Președinte executiv eMAG:
“Ce ar trebui schimbat în mentalitate? Metolodogia sau programa școlară prin care învățăm copiii despre viitor. Meseriile viitorului nu le cunoaștem, pe foarte multe nu reușim să le anticipăm acum, lumea se schimbă repede, copiii trebuie să învețe să gândească. Asta înseamnă un accent pus pe zona practică și mai puțin pe cea teoretică. (…) Informația a devenit din ce în ce mai disponibilă, acum este la un click distanță, trebuie să diferențieze informația utilă de cea inutilă.”
Dragoș Anastasiu, Președinte Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK Romania):
“Dacă mă întrebați pe mine, problema principală a României nu este infrastructura, ci mindset-ul. Mindset-ul copiilor. Noi am alocat resurse pentru a schimba atitudinea profesorilor, pentru ca aceștia să vadă copilul ca pe o ființă cu potențial și calități pe care să le dezvolte. De aici trebuie să pornim.”

Anca Vlad, Președinte Grupul Fildas – Catena:
“Românii investesc mult de foarte mulți ani. Cu toate acestea nu există nicio statistică a investițiilor românești. Ar fi interesant să aflam cifra totală. Noi știm că angajăm dublul numărului de personal, deci producem și foarte multe taxe și impozite. Oricum, pe antreprenorii români reducerea impozitului pe profit i-a ajutat să investească suplimentar.”
Affan Yildirim, General Manager Anchor Group:
“Trebuie să ne concentrăm mai întâi pe ce putem face pentru a face România mai atractivă pentru investiții. Poți convinge un investitor local mai ușor, dar lucrurile se schimbă când vine vorba de investitorii străini. (…) Am prins și perioada de boom și criza. Grupul nostru a investit întotdeauna în România. Pentru a fi atractivă, România trebuie să ofere stabilitatea mediului economic, predictibilitatea.”
Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România:
“Generațiile noi sunt angoasate de schimbările puternice, pe care parțial le anticipăm în business și în societate. Pentru că au apetență pentru înțelegerea acestor fenomene, li se pare foarte important să se investească în formarea lor profesională. Apoi există așteptări legate de viziune, de semnificație. Eu cred că putem vorbi de generațiile noastre ca acelea care s-au implicat în creșterea businessului. Actuala generație e deschisă spre social. Tinerii așteaptă o cultură de bună calitate și o remunerație competitivă.”
Ion Sturza, președinte Fribourg Capital, fost premier al Republicii Moldova:
“Cea mai frecventă întrebare pe care o aud de la tineri este cum să devin antreprenor? Iar eu le spun că antreprenorii sunt o specie rară, se nasc o dată la un milion de an, iar acela se numește Steve Jobs, restul sunt doar meseriași. Așa că le spun <<apucați-vă de carte și învățați>> .”
Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România- IFC, World Bank:
“Există cel puțin două Românii și prin prisma aceasta, cifrele sunt îngrijorătoare, mai ales cele pe gospodării. Va imaginați, dacă scoatem zona bogată a României, ce ar rămâne… Suntem într-o perioadă în care am ajuns la un middle income trap. Deci trebuie să facem ceva să ieșim din zona asta.”

Mihnea Crăciun, ex Director Adjunct pentru România BERD:
“Avem nevoie de un nou model de dezvoltare. O spun și cei din mediul academic. Modelul economic trebuie schimbat pentru că există riscul să rămânem în stadiul în care nu putem să ne dezvoltăm și să trecem la etapa următoare. Mă refer la investiții în infrastructură, educație, sănătate.”
Adrian Vasilescu, Consilier Strategie BNR:
„Ne uităm în istorie și vedem că între ianuarie 1859 și anul 1913, ultimul an de pace dintr-un ciclu secular de pace sunt 54 de ani. În acești ani România a reușit să topească trei secole de înapoiere. Ce spunea Cuza în decembrie 1859 când a prezentat primul raport către țară: avem totul de creat, totul trebuia luat de la început.”
Alex Skouras, Managing Partner Alesonor:
“A fost o cerință mare pe piața rezidențială de case de lux verzi. Familiile vor să aibă cafenele, săli de gimnastică, să locuiască într-o comunitate, bazată pe inovație și bazate pe ideea de green concept. Oamenii încep să înțelegea beneficiile pe care le are traiul într-o comunitate verde.”
Dragoș Tuță, Fondator Ambasada Sustenabilității:
“Poza momentului din punct de vedere al sustenbilității din mediul privat din România e una în continuare destul de tristă pentru că vedem foarte puține companii din care să fie preocupate de altceva în afară de profit, presiunea e din ce în ce mai mare în această zonă.”
Andrei Pitiș, ex-VP Engineering and Head of Bucharest Office Fitbit
“Îmi este adresată întrebarea <<cum îmi vin ideile?>> Dacă stai să te gândești și ai o problemă de rezolvat, ideea care-ți vine nu e inovativă. Trebuie să te gândești bine la problema respectivă, să o definești cât poți de bine, apoi să nu te mai gândești deloc la ea și să aștepți. Trebuie să ai timp și spațiu, pe care le ai nu când lucrezi în companie. Cred ca Innovation Labs oferă și timpul, spațiul și locul în care să vină aceste idei inovative.”
Alexandru Popescu, ex Market Leader Philips Health Systems pentru Europa Centrală și de Est:
“Inovația are ca scop produse, servicii, dar mai mult decât atât, felul de a face business cu partenerii. Suntem în mijlocul unei transformări importante. Lucrurile se schimbă foarte rapid. De multe ori, nici măcar clientul nostru nu mai știe ce își dorește.”

Daniel Farmache, ex-Deputy CEO Electrogrup Infrastructure | E-INFRA
“Ce face tehnologia pentru alte industrii, infrastructura de telecomunicații face pentru tehnologie. Cererea crescută pentru tehnologie crește nevoia de infrastructură, vorbim de 5G și alte tehnologii. Pe măsură ce tehnologia avansează, infrastructura nu face decât catch-up. Deja România este în urmă. Noi lăsăm tehnologia și companiile să facă lucrurile la care sunt ei buni de fapt.”
Mircea Varga, ex-CFO Țiriac Group
“Sunt puține companii care au reușit în economia românească. Sunt foarte multe companii românești care încep bine, dar sfârșesc prost. Una dintre cauze este faptul că cei care creează acele businessuri, acționarii, nu știu când să lase frâiele unor lideri; se confundă acționarul cu administratorul, apare o contradicție și toată lumea se prăbușește. Cred că organizațiile care încep bine și frumos sfârșesc prost și din cauza acestui lucru.”
Mihnea Rădulescu, ex-CEO UPC România
“Provocarea unui lider este dată de a fi un om echilibrat, a-și face suficient timp, a depune suficient efort astfel încât niciunul dintre cele trei elemente să nu fie neglijat – angajați, acționari și clienți.”
Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România
“Trebuie să știi foarte bine care îți sunt punctele forte și aspectele care trebuie îmbunătățite, trebuie să îți cunoști prioritățile, trebuie să ai o curiozitate continuă și o dorință de a te dezvolta, să nu te limitezi la mediul în care profesezi. Este vital accesul la educație, pe care îl avem cu toții la sursele de informare datorită internetului.”
Ioana Filipescu, ex-Partner Deloitte România
“Eu mă gândesc că provocarea pe care un lider o are și o va avea este construirea unei echipe coezive. Avem platforme de evaluare, moderne, dar ele dacă sunt folosite singure, tind să pună o distanță foarte mare între oameni. Cred că performanța vine din îmbinarea tehnologiei cu abilitățile oamenilor, angajaților. Inteligența emoțională reprezintă un factor cheie într-o organizație.”
Francois Coste, ex-Președinte Camera de Comerț Franceză
“Schimbarea vine de la oameni, dar cred că schimbarea vine și din spațiul cultural, nu doar din valorile spuse, ci și cele trăite care includ și comportamentele. Cultura este un element important pentru a aduce schimbarea într-o companie.”
Geo Mărgescu, CEO și cofondator Forte Partners:
“Dacă acum 20 de ani un lider sau un antreprenor de succes trebuia să fie curajos la limita nebuniei, efectiv să meargă cu ochii inchiși, profilul s-a schimbat acum. Curajul s-a transormat în calități morale, în educație și s-a ajuns la un profil moral, într-o conduită de business morală, educată. Personal sunt încântat de ceea ce văd.”
Florin Pogonaru, Președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România:
“Ca să fim sinceri, în ‘90 idolul nostru a fost Milton Friedman. Trebuia să faci totul pentru acționari și profit. Am ajuns apoi la generația actuală, care consideră că îmbogățirea excesivă este de prost gust. În momentul de față este de prost gust să nu te orientezi către toți stakeholderii.”
Antonia Colibășanu, COO Geopolitical Future:
“În această regiune investițiile străine au fost o resursă importantă de creștere. Prin urmare, sunt o parte esențială a dezvoltării regionale. Nu există un pattern regional. Există modele particulare în anumite state, însă suntem înconjurați și de state mai mici și emergente în lumea liberală, precum cele din Balcanii de Vest. Datorită interconexiunii suntem dependenți de idei și construim dependențe bazate pe idei. Acesta este un factor declanșator important pentru dependențele regionale.”
Cele mai importante declarații făcute în 2019
Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel, Fondator DefCamp:
“S-au creat premisele pentru dezvoltare. Sunt tot felul de nișe care nu au fost explorate deloc. Dacă clientul are încredere în tine, acesta te va alege în permanență.”
Andrei Pitiș, ex-VP Product and Head of European Development Centers Fitbit:
“Inovația nu e neapărat despre o invenție nouă, inovația înseamnă să ajungi la produsul sau serviciul final în alt mod, având ca bază lucrurile care deja există. Când faci un produs este despre ceea ce scoți, nu despre ceea ce pui.”

Voicu Oprean, CEO & Fondator AROBS Transilvania Software:
Dacă nu există încredere în fondator, este deal breaker. Apoi trebuie să poată implementa ideea, apoi să aibă și un consultant pe care să se poată baza. Piața românească poate fi un incubator extraordinar pentru orice piață externă, putem dezvolta tehnologie cu niște costuri mai mici ca în Silicon Valley.
Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România:
” Vreau să trag un semnal de alarmă! Suntem într-o groapă de potențial al forței de muncă. Nu găsim în piață zidari, instalatori, muncitori (…) Dacă nu ne vom forma oameni și nu vom găsi o soluție de a aduce creier în România, ne va fi greu în următorii 5-6 ani.”
Camelia Ene, Country Chairman & CEO Mol România:
“Din punctul meu de vedere, mi-aș dori să văd îmbunătățite două lucruri: viteza cu care ne adaptăm ca societate, ca mediu de afaceri, ca mod în care valorificăm educația și actul de școlarizare. Al doilea ar fi să ne gândim la forța de munca din punct de vedere strategic, ca la un element strategic al business-urilor.”
Gyula Fatér, CEO OTP Bank România:
“Am lucrat și în alte țări, dar sunt real impresionat să fiu aici în România. Ce am găsit aici sunt oameni foarte buni, echipe foarte bune, cred că nu e nimic pentru care ar trebui să ne îngrijorăm, românii vobesc fluent limbi straine, este minunat comparând cu alte țări din regiune. Cred că, dintr-o perspectivă a multinaționalelor, a fi în România este ușor, este un loc bun, este flexiblitate, dinamism.”
Jean Richard de Latour, ex-CEO Carrefour România
“Am fost invitat în Franța și toată lumea m-a întrebat cum e business-ul în România. Răspunsul meu a fost că: este un fel de rock and roll, adica foarte dinamic și cu multe provocări.”
Javier Garcia del Valle, CEO Happy Tour Group
“Cred că țările nu seamănă neapărat una cu cealaltă, iar lucrurile de care are nevoie România nu sunt de folos într-o altă țară, poate. Avem mult potențial de care trebuie să ținem seama. Nu cred că trebuie neapărat să importăm tot.”

Fulga Dinu, ex-Country Manager Operations Immofinanz România:
“Suntem unul din cei mai mari jucători de pe piața imobiliară și acoperim aproape toată țara. Clienții noștri, oamenii pe care îi servim se așteaptă ca noi să venim mereu cu ceva nou. Ne străduim să facem acest lucru. Cred că românilor trebuie să le aduci toate noutățile din Vest.”
Christina Verchere – CEO OMV Petrom:
“Multe din provocările de azi includ faptul că România are una din cele mai mari rezerve de gaze naturale, iar dacă vom continuă să investim în acest sector trebuie să ne asigurăm că avem resursele să facem asta pentru țară. Când ai propria resursă de energie vrei să o folosești pentru că aduce beneficii în atât de multe direcții.”
François Coste, ex-CEO Groupama Asigurări România:
“Pentru mine lipsa forței de muncă este cel mai mare impediment pentru multe companii și pentru economia României. Sunt soluții pe termen mediu și lung, cum ar fi frânarea emigrației, revenirea unei părți din Diaspora, angajarea forței de muncă senioare, intrarea tinerilor calificați mai deveme pe piața muncii la nivel liceal și universitar reprezintă un potențial mare pentru România. Ca soluții pe termen scurt, ce facem în multe companii este să automatizăm, să robotizăm, cu Inteligență Artificială sau cu RPA.”
Corneliu Bodea, CEO Adrem:
“Sunt un suporter al liberei circulații. Eu, ca antreprenor, simt cum afacerea mea este încetinită din cauza resursei umane. Găsim din ce în ce mai puțini specialiști. România nu se simte deloc într-o competiție, deși ea este într-o competiție permanentă. Faptul că oamenii pleacă din țară este efectul acestei competiții. (…) Ne aflăm în competiție cu atât de multe țări din UE.”
Teofil Mureșan, Fondator și Președinte Board E-INFRA:
“În școlile profesionale din România îi învață pe tinerii sudori să sudeze cu aparate care nu mai există de 20 de ani. În școlile de meserii din străinătate, diploma este însoțită de o garanție pe care o dă școala. Aceasta garanție este una materială prin care te poți întoarce împotriva școlii. Modul de finanțare ar trebui schimbat, dar mai important este să ne schimbăm mentalitatea.”

Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte Romania:
“Înainte de a vorbi despre atragerea capitalului, înainte să vorbim despre marii campioni, trebuie să vorbim despre migrația masivă, despre pierderea a milioane de oameni. Aproape jumătate din forța activă este plecată din țară, s-a expatriat. Acest trend ar trebui să fie cel puțin încetinit și chiar stopat. Avem o perioadă istorică în care suntem în cel mai favorabil proces în care se regăsește România în momentul de față.”
Vargha Moayed, ex-Chief Strategy Officer UiPath:
“Eu vin din Canada, unde avem aceeași problemă ca România. Românii, în general, nu gândesc suficient de măreț, și este normal, pentru că țara este mică. Mentalitatea este prima barieră, că nu gândim suficient de măreț. Când vorbim cu americani sau chinezi, ei au o altă atitudine pentru că locuiesc în acele țări, ei gândesc suficient de măreț. Însă, în primul rând, dacă ai o echipa bună și un produs bun, ai încredere în tine. Daniel Dines spune că „thinking big e ca un mușchi care trebuie antrenat.”
Ion Sturza, Președinte Fribourg Capital:
“Eu sunt anticiclic. Urmează, cred, o perioadă sabatică pentru mine, fiindcă prea lungă a fost această perioadă de creșteri pentru mine, prea sus au fost valorile, iar acum cred că ne așteaptă o reașezare. (…)Eu nu mă îndrăgostesc de proiectele mele, sunt conștient că trebuie să te ocupi de altceva în viață.”
Ana Maria Mihăescu, NED Raiffeisen Bank România:
“Dacă trecutul recent a fost al CEO-ului, societatea începe să își pună tot mai mult întrebarea cum putem realiza o echilibrare între social și economic. Devine tot mai clară necesitatea unei profesionalizări a conducerii societăților. Conducerea societăților va deveni mai importantă și mai responsabilă.”
Lavinia Rașcă, Profesor ASEBUSS Business School:
“Cercetătorii, mediul academic și guvernele consideră că societatea viitoare va fi una antreprenorială. Antreprenoriatul este privit ca o stare de spirit, care îi ajută pe oameni să observe oportunitățile și să le exploateze. S-a constatat și s-a demonstrat că antreprenoriatul poate fi învățat.”
Camelia Șucu, Fondator ClassIN:
“Ce-i caracterizează pe foarte mulți antreprenori este că sunt foarte curajosi și optimiști, ei văd o reușită acolo unde altii văd probleme. Noi, antreprenorii, știm să lucrăm cu oamenii. Aici ar fi o mică diferență, femeile sunt mai empatice și avem o inteligența emoțională puțin mai dezvoltată decât bărbații, dar observ că și ei încep să ne ajungă din urmă. (…) Am reușit să îmi fac o echipă bazată pe valori: să vii la munca fericit.”
Dan Ștefan, Co-Fondator Autonom:
“Am avut noroc, am fost foarte compatibil cu fratele meu, nu ne-am certat niciodată când eram mici. Suntem destul de compatibili și în valori, în modul de gândire.(…) Noi nu mai suntem implicați în executiv. Firmele pot merge mai departe și fără noi.”

Sorin Preda, Founder & CEO Global Vision:
“Businessul meu a crescut constant și sănătos. Internaționalizarea afacerii trebuie să vină ca un pas natural după o etapă de dezvoltare și consolidare în zona operațiunilor. Eu aș împărți perioada de 30 de ani de după revoluție în două: primii 15 ani și ultimii 15 ani. Sunt două perioade complet diferite.”
Dinu Bumbăcea, ex-Partener PwC România:
“Suntem, de cele mai multe ori, la prima generație în afacerile de familie. În țările dezvoltate deja sunt la a treia generație. În România, creșterea s-a făcut printr-un proces de învățare pe propria piele pentru că nu a existat nicio cultură antreprenorială.”
Frédéric Lamy, ex-CEO Leroy Merlin România:
“Dacă spui oamenilor mereu „Tu trebuie să faci asta, tu trebuie să faci asta!”, oamenii vor pleca din companie pentru că nu se vor simți confortabil și nu se vor identifica cu tine. Dar dacă le spui că trebuie să faci greșeli, să progeresezi, se vor simți mai apropiați de ține.”
Șerban Roman ex-Vice President Entreprise Investors:
“Noi nu investim în startup-uri, ci la o companie care poate să absoarbă minimum 20 mil. euro. Ne uităm la companii care cresc anual cu 20-30% . Dar cine face asta? Cine crește atât? Dacă antreprenorul este implicat în strategie, atunci l-aș vrea lângă mine, dar dacă antreprenorul nu este implicat în business probabil că nu.”
Mircea Varga, ex-CFO Ţiriac Holdings:
“Economia românească oferă multe oportunități, însă din păcate orice lucru vine și cu mai multe lucruri rele. Avantajul este că economia oferă încă oportunități acolo unde sunt probleme.”
Adrian Vasilescu – Consilier al Guvernatorului BNR:
“Cum am trecut noi în doi ani de la cea mai mică inflație la cea mai mare inflație? Am avut cea mai mică inflație din UE și apoi brusc am trecut la cea mai mare. Sunt niște lucruri care trebuie explicate.”
Cele mai importante declarații făcute în 2020
Ion Sturza, Președinte Fribourg Capital:
“S-a văzut reacția noastră la această criză sanitară, mai ales la nivel politic, majoritatea liderilor politici s-au axat doar pe țările și comunitățile lor. Așa se întâmplă și în zona de business. Mulți au încercat să își promoveze propriul brand. Mulți șefi de companii și de bănci au devenit foarte generosi pentru a ajuta comunitatea. Lucru foarte bun, dar a arătat și alte trăsături ale noastre.”

Ramona Jurubiță, Președinte Consiliul Investitori Străini și Country Managing Partner KPMG România:
“Dacă ne raportăm la partea de business, sunt foarte multe decizii pe care trebuie să le luăm în perioada următoare fiecare dintre noi, decizii legate de modul de lucru, cum va arăta modul de lucru, cum vom interacționa cu clienții, care vor fi sectoarele în care va trebui să ne regândim dezvoltarea. Trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a putea gestiona această incertitudine crescută, iar aceste instrumente le găsim colaborând.”
Ömer Tetik, CEO Banca Transilvania:
“La începutul pandemiei am realizat toate scenariile, aveam peste 130 de scenarii de criză. A trebuit să fim adaptabili. La început eram mult mai pesimiști, dar împreună am reînvățat literele alfabetului – V, W shape. Mi-a fost frică sa nu trecem la un fel O shape în România, să nu ne învârtim în cerc.”
Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România:
“Trăim într-o lume volatilă, complexă, ambiguă și plină de provocări. Metropolele au o viteza de dezvoltare mult mai rapidă decât posibilitatea de a dezvolta infrastructura, dar această perioada de pandemie a fost o provocare pentru echipa managerială și pentru mine.”
Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România și Moldova:
“În realitate, nu am depășit criza, suntem în mijlocul evenimentelor și nu avem încă perspectiva care să ne permită să tragem concluzii. (…) Ca lideri, ar trebui sa constatăm că putem fi mai ambițioși cu privire la aceasta agendă a transformării, a schimbării.”
Camelia Ene, CEO MOL România:
“Din perspectiva direcțiilor de investiții și de dezvoltare ne vom concentra în continuare pe trei segmente majore: digitalizarea, dezvoltarea și diversificarea.”

Anca Damour, Ex-Executive Committee Member of Carrefour România:
“Nu cred că astăzi companiile mai pot face business altfel decât responsabil. Cred că a devenit o constantă a vieților noastre. Clienții pe care îi avem cu toții sunt din ce în ce mai atenți la felul în care companiile acționează. Clienții au alte priorități. Dincolo de profit, de crearea de locuri de muncă este foarte important să ne uităm la comunitatea din care facem parte.”
Marius Ștefan, CEO și Co-fondator Autonom:
“Am văzut tot felul de comportamente în business. Eu sunt bucuros că trăim perioada asta. Am învățat foarte multe și foarte accelerat. Modul cum îți motivezi angajații, eu îl văd ca fiind unul din rolurile fundamentale ale unui antreprenor.”
Dino Ebneter, Country Managing Partner Mazars România:
“Pentru noi mutarea în remote a fost destul de simplă, nu suntem un business prea complicat. A fost ușor pentru noi pentru că ne-am făcut temele înainte în ceea ce privește digitalizarea. Însă nu cred foarte tare în ideea de remote total, poate un model hibrid.”
Sorin Preda, Fondator și CEO Global Vision:
“Fundamental, valorile de leadership pe care trebuie să le ai pentru a depăși această perioadă nu diferă cu nimic de ceea ce gândeam sau simțeam să facem oricum înainte de această criză. Fiind un antreprenor de primă generație, fără un capital de lucru mare la început, am adoptat tot timpul lucrurile cu prudență, consecvență și cu atenție deosebită acordată angajaților și pentru tot ce înseamnă stakeholders.”
Mircea Varga, Președinte Board Teilor:
“Orice companie trebuie să fie pregătită de luptă, mai ales când apar șocurile. Fără cash nu putem să ne realizăm planurile. Trebuie să fim pragmatici – trebuie să calculăm cu foarte mare atenție dacă business-ul respectiv merită salvat sau nu. Este periculos să cădem în patima așteptării. Pentru că așteptarea lovește în celelalte activități și implicit în cash.”
Corneliu Bodea, CEO Adrem:
“Nu sunt singurul care consideră că ecconomia este o subramură a psihologiei, iar acest lucru trebuie luat tot mai în serios de către actorii economici. (…) Percepția este cu mult mai importantă decât gravitatea unei situații, de aceea certitudinea joacă un rol foarte important. În această perioadă nu vom avea certitudini. Cred că este mai mult decât o criză. Este intrarea în o nouă eră – în care vom fi mult mai conștienți.”
Ömer Susli, Fondator și CEO Homelux:
“Noi, ca grup, în fiecare an de criză am învățat că trebuie să investim mai mult și să mergem înainte. Noi nu ne-am oprit din a investi. Sugestia mea, chiar dacă pare periculoasă, este să nu se înceteze să se investească în această perioadă.”
Ștefan Vuza, Președinte Chimcomplex:
“Percepția mea ca antreprenor este că organizația este ca un organism, iar prima reacție în fața unei crize este de a fugi, după care urmează etapa în care se caută soluții.”
Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România:
“Dacă este ceva ce mă deranjează foarte tare la această perioadă este această lipsă de predictibilitate. Referitor la lucrul de acasă, mie îmi place să lucrez de acasă, să stau în sânul familiei, dar atâta timp cât aceasta este o decizie ce îmi aparține, nu să fiu obligat să fac acest lucru.”

Andrei Pogonaru, Partner CEFS:
“Mall-ul este un organism viu. El are o dinamica specială, care în ultima criză nu a fost deloc ușoară. Recunosc că nouă, ca proprietari de mall, ne era frică de online, dar în timp am început să privim acest aspect ca pe un avantaj. Si până la urmă am reușit să găsim plusurile situației, o situație de care noi ne temeam.”
Sergiu Mircea, Director Marketing și Comunicare Banca Transilvania:
“Empatia e un model de business. Poți alege să fii empatic sau poți alege să nu fii empatic. Sunt o mulțime de companii care aleg să nu fie empatice și cărora le merge foarte bine. Dacă o companie are în ADN-ul ei empatia trebuie să o valorifice. Dacă nu are, nu trebuie să o forțeze, pentru că va crea niște așteptări de la clienți pe care nu le va putea atinge niciodată și un “NU” sincer la momentul potrivit poate să valoreze la fel de mult ca un “DA”. Nu merge “fake it till you make it” pe partea de empatie. (…) Nu știi niciodată cât de rău poate să degenereze spirala.”
Antonio Eram, ex-CEO și Fondator Netopia Payments:
“Ca să poți să ai succes trebuie să depersonalizezi toate acțiunile pe care le faci în sensul în care să ai acces la date în cel mai primordial format; faci deconstrucția și apoi din această deconstrucție reușești cu ajutorul sculelor care există sau pe care le inventezi (machine learning, IA). Începi să construiești profile și apoi te duci și faci campanii, oferte sau orice altceva care este personalizat. Și văd că ăsta este un trend.”
Voicu Oprean, CEO și Fondator AROBS Transilvania Software:
“Cred că digitalizarea este ca un tsunami venit acum și care ajută industria de IT să ajute la rândul ei mai departe acele industrii care au nevoie. Și este un proces personalizat pentru fiecare. (…) Aș sublinia componenta de introducere treptată, nu prin șocuri.”
Andrei Pitiș, Investitor și Fondator Simple Capital:
“Foarte multe softuri corporate nu sunt făcute user friendly. Ei zic că utilizatorii sunt proști, dar o astfel de atitutine duce la pierderi pe termen lung. Firmele care fac astfel de sisteme nu se preocupă de acel user experience al oamenilor care stau în spatele ecranelor.”

Răzvan Atim, ex-General Manager Eastern Europe UiPath:
“Tehnologia trebuie să facă bine umanității, să ne aducă avantaje. Face parte din exponențialul de evoluție, însă unii o adoptă mai repede, alții mai încet. (…) Este decizia managerului dacă păstrează o sumă de oameni să facă numai procese repetitive de tip copy/paste. Practic, omul acela e un robot, care nu aduce nicio valoare adăugată business-ului.”
Alin Daniel Iftemi, Managing Director & Co-founder Modex:
“Nu cred că managerilor ar trebui să le fie frică de schimbare. Ei ar trebui doar să caute oportunități, ceea e au făcut chiar și cei cu business-uri mai mici. Digitalizarea nu e o chestiune de frică sau de dorință, pentru că la un moment dat te va constrânge piața.”
Cele mai importante declarații făcute în 2021
Vlad Tigoiu, Chief Strategy Officer Fildas Group:
„Noi suntem într-un proces de transfer spre a doua generație. Doamna Anca Vlad este fondatorul, acționarul grupului, dar de 4 ani îl avem și pe Alexandru, fiul doamnei , care este și în board-ul companiei.”
Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România și Moldova:
„Cu toții vedem guverne și companii grăbindu-se să propună proiecte ambițioase și care să reformeze societăți în aceste tendințe. La noi, fondurile foarte generoase care sunt teoretic disponibile nu vor fi ușor de accesat pentru că ele presupun obiective reformatoare. Nu ne va mai da nimeni bani doar pentru că avem decalaje de dezvoltare. Ne vor fi oferite surse de finanțare pentru a atinge obiective foarte concrete și foarte ambițioase de reformare a căror atingere va fi urmărită ulterior.”

Cristian Secoșan, ex-Preşedinte Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și ex-CEO Siemens România și Republica Moldova:
„Companiile au dat dovadă de o adaptabilitate foarte mare. În anumite situații, chiar am fost surprinși și noi cât de bine putem să trecem dintr-un mediu de lucru strict birou în acest mediu online. Această adaptabilitate ne-a arătat că, în condiții de presiune, în condiții de criză, putem să găsim soluții și putem să mergem mai departe, atât din punct de vedere al tehnologiei care ne este disponibilă, cât și din punctul de vedere al oamenilor.”
Cristian Nacu– Senior Country Officer pentru România și Republica Moldova al International Finance Corporation (IFC):
„Mi-aș fi dorit să văd mai mult în planurile de viitor ale României implicarea sectorului privat. Cred că nevoia de investiții este uriașă și fondurile publice, fie ele și europene, nu vor fi suficiente. Cred că una din soluții pentru rezolvarea multora din aceste probleme este și implicarea sectorului privat, printr-o formă de parteneriat public-privat. O astfel de investiție nu vine doar cu bani, vine și cu competența sectorului privat, care a ajuns semnificativ mai bună decât a sectorului public.”
Andrei Cionca, CEO & Co-fondator Impetum Group:
“Banii trebuie să vină, dar nu vin în orice condiții. Noi trebuie să facem niște reforme importante în această țară pentru a avea o economie rezilientă. Avem foarte multe proiecte de reformă care țin de digitalizare. (…) În studiul pe care noi îl facem am observat că în mediul privat 68% dintre managerii intervievați au definit digitalizarea ca fiind o prioritate. Cred că mediul privat e înaintea mediului public și că trebuie să folosim bunele practici ale mediului privat și în mediul public.”
Corneliu Bodea, CEO Adrem şi Preşedinte CRE (Centrul Român al Energiei)
„Prețul pe care îl vom plăti va fi unul energetic. Toți va trebui să plătim un cost mai mare, dacă dorim să fim responsabili față de generațiile viitoare. Noi nu vom reuși să scăpăm substanțial de combustibilii fosili decât după 2040-2050 și trebuie să ținem cont că tranziția nu este una tehnologică ci una politică. Această tranziție ar trebui să fie suportată diferențiat în funcție de veniturile populației.”

Florin Enache, Fondator Teilor:
„Privind către următorii cinci ani, văd Teilor ca fiind o companie globală, cu o prezență extinsă masiv în piața internațională – ne-am propus să deschidem peste 60 de magazine în CEE Market și ne vom axa clar pe imaginea companiei deoarece poziționarea unui brand este foarte sensibilă la mulți factori și vreau să oferim acestui aspect o atenție maximă.”

Camelia Ene, CEO & Country Manager MOL România:
„Trebuie să ne dezvoltăm un mediu antreprenorial care să promoveze și să introducă noi servicii circulare cu emisii scăzute. Este important să formăm echipe care să se adapteze cât mai mult. Unul dintre principalele elemente pentru atingerea acestui obiectiv va fi menținerea capacității de a atrage, dezvolta și reține specialiștii în cadrul companiei.”
Sorin Preda, CEO și Fondator Global Vision:
“Dacă ar fi să sumarizez lecțiile învățate, prima ar fi partea de organizare internă. Am învățat în perioada asta că am putea face mult mai multe, cu costuri mult mai mici. Mă bucur că am reușit cumva să ajungem la un model de aplatizare al business-ului. (…) Noi suntem optimiști raționali. Adică ne căutăm întotdeauna optimismul prin rezultate. Al doilea aspect este atitudinea echipei și a oamenilor care ne înconjoară.”
Cristina Filip, Managing Partner Filip & Company:
„Anul 2021 este un an 2 în 1. Lucrurile care nu s-au putut întâmpla anul trecut s-au accelerat și se întâmplă anul acesta, plus oameni care vor să prindă acest moment bun pentru că nu se știe ce se va întâmpla la anul. (…) Cred că tot ciclul dintre criza precedentă și ultima are acum un moment de creștere, de parteneriat și probabil că am mai văzut așa ceva în anul 2000. Este un moment foarte bun pentru piața de tranzacții din România.”
Rudolf Vizental, CEO Roca Investments:
“E acel moment în care mai multe forțe din mai multe direcții acționează în același timp. Spunem că e vorba de o speculație a momentului. Investițiile se fac întotdeauna pe termen lung.”
Maria Hostiuc, Head of Studio Experience Cognizant SoftVision:
“Activăm într-un sector în care se lucra deja de acasă dinainte de pandemie, iar acest lucru nu a reprezentat o surpriză pentru noi. De altfel, nu ne-a surprins nici faptul că oamenii au nevoie de birouri în continuare. Companiile se duc acum într-o cultură organizațională care vrea să țină oamenii aproape.”
Irina Munteanu, Director General Adjunct Apa Nova:
Este foarte impotant acest sistem hibrid, dar nu poți conduce un întreg business de acasă, din spatele unui calculator. (…) Singura constanta care ne definește acum este schimbarea. Am trecut cu bine peste această criză și am oferit stabilitate clienților nostri, iar asta reprezintă o doză de optimism pentru noi.
Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties:
“Piața de birouri se transformă fundamental. Asta e clar. La nivel mondial și evident și în România. Pe termen lung transformarea este benefică pentru că în primul rând crește ca prioritate pe agenda companiilor datorită acestei nevoi de adaptare la noua realitate. Birourile au devenit o prioritate în strategia companiilor pentru a pregăti revenirea angajaților.”
Andreea Minuță, Director Executiv Divizia de abonamente Rețeaua de Sănătate Regina Maria:
“Ce am simțit anul trecut pot spune că nu am simțit niciodată de când lucrez în această companie. A venit un val de solidaritate din partea multor companii (angajatori) care au pus pe primul plan sănătatea angajaților lor, investind semnificativ în programele de wellbeing. Din 2019 am simțit din partea clienților noștri o dorință de a se implica în acest sector destinat stării de bine a angajaților lor, însă, iată că pandemia aceasta a accelerat și dezvoltarea acestei industrii.”
Leslie Szamosi, Profesor MBA Director City College,
“Cea mai importantă lecție pe care trebuie să o deprindem în urma acestei crize sanitare este că trebuie să reînvățăm totul…de la capăt. Și asta pentru că, în urma acestei perioade incerte, lumea s-a împărțit. (…) Ce înseamnă asta? Înseamnă că e timpul să ne resetăm și să ne reorganizăm, trebuie să ne găsim o cultură organizațională care ne definește pe fiecare în parte. Cum facem asta? Învățăm. Cheia este să reînvățăm să ne reconstruim de la zero instituția. Nu ne iese din prima, mai încercăm.”
Fulga Dinu, ex-Country Manager Operations Immofinanz România
“Am învățat că este extrem de important să te adaptezi rapid și să ai planul A și planul B. Așa funcționez eu. (…) Eu nu cred în lucrul de acasă. Nu este benefic. Cred că se va implementa încet-încet modelul de lucru hibrid, care mi se pare că va ajuta foarte mult în perioada următoare. Birourile vor continua să fie necesare, dar se vor transforma în niște spații în care poți să stai ca într-un lounge, în niste spații mult mai primitoare.”
Christina Verchere, CEO OMV Petrom:
„Cred că empatia este un aspect important pentru leadership. În timpul pandemiei m-a șocat nivelul de empatie pe care-l avem ca lideri. Pandemia ne-a adus împreună. Pe lângă empatie, trebuie să fii mai conectat cu toate celelalte persoane.
Ca lider, ești un role model.”
Ana Maria Mihăescu, NED Raiffeisen Bank România și director non-executiv MedLife:
„Trebuie să realizăm că suntem într-o nouă realitate, trecem de la capitalismul lui Friedman la capitalismul stakeholderilor. Vorbim de un alt tip de leadership. Încă din anii ‘70, din perioada crizei petrolului, s-a vorbit foarte mult de VUCA, care s-a regăsit în 2020. Mi-aș dori, la nivelul nostru, să începem o educație cât mai amplă.”

Andrei Dudoiu, Co-fondator SeedBlink:
„Evoluția a fost peste așteptările noastre. Noi suntem un copil al pandemiei. Am avut 2 luni operare oficială înainte să ponească criza pandemică. (…) Ne-am bucurat că am reușit să ajutăm un ecosistem de oameni inovatori și progresiști să evolueze. Ne-a atras acest sector pentru că inovația poate să genereze progres și să aducă idei. (…)Antreprenorul este cel care se aruncă de pe un munte și îsi construiește avionul până să dea cu capul de pamant.”
Carla Corb, Marketing & PR Manager Tinmar Energy:
„Din perspectiva leadershipului, suntem martorii unui shift, și nu doar în industria energetică. Liderii au început să se concentreze pe skill-uri de inteligență emoțională. Deși a fost un an greu, nu ne plângem. Această lipsă a predictibilității a fost asumată. Orice criză este un moment de cotitură.”
Șetefan Tudos, Vice President Genesis Property:
„Noi ne-am repoziționat foarte repede. E o cutumă: criza poate aduce oportunități, multe afaceri pot beneficia de criză. Criza nu este ceva pe care să-l dorim, dar am reacționat rapid. (…) Un business bine condus trebuie să fie pregătit pentru a face față crizelor și provocărilor de orice natură. Pentru noi a fost cea mai importantă decizie de a lansa standardul IMMUNE și provocarea a fost să executăm rapid acest proiect.”
Dr. Josef Reiter, CEO BMW Group România:
“Pentru a fi sustenabili nu este vorba numai despre electrificare, ci despre cum este construită o mașină, cum sunt reciclate materialele, dar și cum este folosită. Sustenabilitatea poate fi în viitor noul premium. Dacă societatea solicită ceva trebuie să ne adaptăm pentru a rămâne în piață.”

Mihai Ivașcu, CEO & Co-Founder Modex:
„99% din companiile de tehnologie mor pentru că rămân fără finanțare. Asigurarea unei finanțări este clar elementul principal de care avem nevoie. Nu există un apetit de risc mare al antreprenorilor români. (…) De cele mai multe ori vedem concepte bine împachetate însă nu sunt rezultate. Trebuie să revenim la chestiuni de bază, aici este inovația. Nu este vorba doar de hype-ul de a apărea în presă, ci de a crea lucruri sustenabile.”
Alexandru Bogdan, CEO ROCA X:
„În ultima perioadă, ecosistemul a fost stimulat să fie inovativ, iar acest lucru este demonstrat de existența multor inițiative care apar tot mai frecvent pe această zonă. Cu toate acestea, suntem foarte departe de potențial. (…) Este vremea propice în care fabricăm și ieșim în piața cu produsele noastre, nu mai importăm atât de mult.”
Răzvan Atim, ex-General Manager Eastern Europe UiPath
“O calitate a nostră, a românilor, o trăsătură a companiei UiPath este că ne-am dus foarte modești, dar puternic pregătiți din punct de vedere profesional la clienți și i-am cucerit. Cu modestie, am putut să scalam. Modestia și profesionalismul reprezintă un început pentru globalizarea unei companii.”
Dan Isai, CEO Salad Box:
“Am încercat să fiu confortabil cu incertitudinea, să-mi creez scenarii. Dacă nu ești pregătit pentru asta s-ar putea să suferi. Pentru noi, succesul a venit pentru că ne-am adapatat, ne-am păstrat ADN-ul și viziunea. Scenariile îți arată unele oportunități, dar și pericolele. (…) Dacă găsești un echilibru între cât de mare să fie răsplata/pedeapsa se reglează și inovația în companie. Există companii care vor să ardă etapele. Este important să reușesti într-o piață și apoi să te gândești la scalare. După aceea să faci parteneriate pentru a te ajuta să crești acolo.”
Iulian Stanciu, Președinte Executiv eMAG:
“Trebuie să țintești sus. Dacă nu faci asta, șansa de a ajunge acolo este zero. Există posibilitatea să ajungi unde îți dorești, dar ai nevoie de curaj, deteminare și să fii umil în ceea ce faci, deoarece vor fi provocări mari peste care trebuie să treci. (…) Cea mai bună metodă de a învăța este prin greșeală. Un lucru care a funcționat la noi este acela că în momentul în care facem o greșeală aceasta este a mea, iar când aveam un succes acesta se împarte. Sunt ingrediente care fac cultura unei companii să fie constructivă.”
“Uipath, Bidefender, eMag – Au niște lideri care au avut un lucru in comum: Matematica. A fost o bază bună pentru gândirea logică, informatică și lucruruile pe care le-am contruit apoi.”
Mihnea Crăciun, Managing Director Endeavor România:
“Ai nevoie de o echipă, de parteneri și de a învăța din greșelile altora atunci când vrei să ieși cu business-ul din țară. Cred că trebuie să ai și putin noroc atunci când pui în aplicare o viziune. Niciodată până acum mediul nu a fost mai prielnic pentru a încerca ceva nou. Cum facem ca aceste idei să crească repede?”
Cele mai importante declarații făcute în 2022
Lara Tassan Zanin, Head of the EIB Group Office in Romania:
“Infrastructura de transport se află printre primele trei elemente care reprezintă bariere în calea investițiilor, dar prioritatea României ar trebui să fie construirea unor politici și strategii orientate spre păstrarea investițiilor.”

Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România și Republica Moldova International Finance Corporation (IFC):
“România este, din punctul de vedere al oportunităților, unică în regiune: o combinație de nevoi uriașe de investiții și un mediu aproape predictibil și ancorat în politicile UE, fapt care le oferă un confort investitorilor. Pentru IFC, România a devenit principala țară din UE, iar portofoliul nostru a crescut de trei ori în ultimii cinci ani.”
Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România:
“Starea industriei de telecomunicații din România nu este ideală, România nu este în topul țărilor UE care generează profit pentru industria de telecomunicații din cauza costurilor crescute și anumitor reglementări, există și o competiție ridicată. Dar Guvernul începe să asculte industria și vom găsi calea să aducem România back on track.”
Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România și Moldova:
“Trebuie că avem atuuri competitive din moment ce avem de mulți ani una dintre cele mai înalte rate de creștere ale PIB-ului din Uniunea Europeană. Sunt capitole la care stăm bine, dar există și neajunsuri. (…) Cea mai mare realizare a ultimilor 30 de ani este construcția acestui mediu de afaceri vibrant, construcția acestor antreprenori care au reformat economia – cea mai mare realizare și premiza tuturor realizărilor care sunt posibile de acum încolo.”
Henk Paardekooper, President of the Executive Committee, Member of the Board of Directors First Bank:
“Capitalismul este global, nu local. Europa are o piață unică, care înseamnă libera circulație a persoanelor, produselor și serviciilor, adică poți să studiezi, să faci cumpărături și chiar să te pensionezi unde vrei. (…) Cuvântul-cheie pentru 2023 va fi adaptare.”
Ovidiu Tișler, Associate Partner McKinsey & Company România:
“Economia digitală (ED) este deja la un nivel semnificativ. Vorbim de 15 miliarde de euro în România. ED trebuie susținută și dezvoltată atât de actorii din mediul public, cât și zona privată. În următorul deceniu ne așteptăm ca ED să crească până la 50 de miliarde de euro în România.”

Elisabeta Moraru, Country Manager Google România:
“Utilizatorii de internet sunt globali. (…) Tehnologia nu poate rezolva totul și de aceea este nevoie de persoane care să înțeleagă ce beneficii poate aduce tehnologia. Avem studii care ne dovedesc că, cu cât ne dezvoltăm mai mult, cu atât putem avea o economie profitabilă. (…) Exista un ecosistem foarte puternic de companii care dezvoltă tehnologie, care implementează soluții.”
Peter Barta, CIO/COO enfineo:
“Modul în care înțelegem să producem valoare astăzi s-a cam rupt și nu cred că mai suntem într-o perioadă în care putem genera profituri incredibile la costuri mici. Trebuie să aliniem obiectivele cu așteptările. Acționarii au un anumit tip de așteptări, iar de cealalată parte, avem așteptările din partea consumatorului.”
Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division One United Properties:
“Consider că clientul de pe segmentul premium este identic cu cel de pe mediu-superior: cu toții ne dorim să avem cea mai bună locație, să știm că avem un ROI foarte bun dacă vrem să vindem, iar când mergem acasă că avem un cămin.”
Mustafa Tiftikcioglu, CEO Garanti BBVA România:
“Dacă cineva ne-ar fi spus că majoritatea populației va munci de acasă, am fi spus ca nu e posibil. Pandemia a schimbat modul de lucru. Băncile, în general, au devenit mai flexibile. Plănuim să investim în tehnologie și să oferim servicii de calitate clienților noștri.”
Florin Furdui, Country Manager Portland Trust:
“Companiile sunt cele care au dus mai departe standardele de sustenabilitate, iar atâta timp cât nu există o motivație financiară, sustenabilitatea este foarte greu de implementat. Consider că băncile ar trebui să includă și sustenabilitatea între criteriile de finanțare.”
Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România:
“A fost o perioadă intensă pentru toată lumea și pentru industria pe care o reprezint. Una dintre cele mai mari provocări este reducerea impactului pe care industria o are asupra mediului înconjurător. Niciun business nu poate să facă performanță fără să se gândească la asta.”
Tatian Diaconu, CEO Nhood România:
“Sustenabilitatea este un subiect atât de vast, încât suntem în faza incipientă a relației, în care ieșim la conferințe, ne facem promisiuni, vrem să schimbăm modele de business. De ce? Pentru că nu suntem pregătiți pentru o asemenea transformare. Oamenii se schimbă greu, mai ales când sunt într-o zonă de confort.”

Julien Munch, CEO Carrefour România:
“Ne aflăm într-o perioadă provocatoare și nu suntem de ieri sau de un an. Ce mai înseamnă a fi rezilient în ziua de azi? A fi rezilient înseamnă să te adaptezi tuturor schimbărilor în așa fel încât să rămâi totuși în slujba consumatorului. (…) Dacă mă întrebați care este cel mai bun mod de a rămâne rezilient și în același timp să-ți păstrezi reputația, chiar și în vremuri mai puțin facile, aș răspunde astfel: trebuie să funcționezi după motto-ul: „fă ceea ce ai promis că faci”.”
Gyula Fater, CEO OTP Bank România:
“Vorbim despre această perioadă ca fiind o una de criză, dar nu suntem încă în criză. Avem cu toții senzația că se întâmplă ceva, dar, din punct de vedere financiar, mare parte a companiilor sunt încă solide. (…) Băncile sunt interesate să își ajute clienții să supraviețuiască în această perioadă, pentru că doar astfel băncile își pot păstra stabilitatea și reziliența.”
Clemens Petschnikar, CEO Square 7 Properties:
“În aceste vremuri, când trecem de la o criză la alta și trecem prin schimbări permanente, cea mai importantă este abilitatea organizației, a echipei, de a se adapta, de a chestiona, iar dacă ai acest tipar de gândire, atunci compania se adaptează la ceea ce este nevoie. Dar aceasta înseamnă că în cinci ani afacerea va arăta cu totul altfel. Când făceam școala de business, exista ideea unui plan strategic pe 10-15 ani, iar acum avem probleme în a face un plan chiar pe următorii cinci ani, e greu să pui ceva pe hârtie.”
Alessandro Martello, CEO & Founder NSSG:
“Se vorbește foarte puțin despre prevenirea unei crize și ce mi se pare straniu este cât de des oamenii ignoră semnele de criză. Aici intervine și aspectul emoțional, pentru că nu ne place să schimbăm ce merge bine, chiar dacă vedem că se apropie ceva rău. Cred că este mult mai important să investim mai mult în prevenție, să construim sisteme reziliente, decât să reacționăm la o criza deja declanșată.”
Alex Cernătescu, CEO, Co-Founder & Global Head of Strategy // Stefanini Infinit:
“Trebuie să înțelegi că business-ul nu este al tău, ci este al consumatorilor. Ceea ce va face însă diferența dintre business-uri va fi cât de bine va înțelege un manager faptul că un angajat bun poate fi la fel de eficient și lucrând de acasă, de pe plaja, de oriunde. Nu mai contează unde se află. Un angajat eficient va fi eficient de oriunde.”
Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR:
“Dacă în urmă cu 5-10 ani vorbeam despre lebede negre, acum cred că sunt mai rare lebedele albe. O dată la câteva luni se întâmplă evenimente care schimbă complet modul în care privim lucrurile, așa că reziliența presupune adaptabilitate pentru a putea răspunde bine la lucruri pe care nu le putem prezice cu adevărat.”
Anca Damour, Board Member ELI Parks:
“În mod tradițional, CEO-ul joacă rolul unui integrator, pentru că nimeni nu vede cum vede el, de la vârf. Dar mai este posibil acest lucru? Pentru că un CEO, în 2022, nu-și mai permite luxul pe care-l avea în 2019, adică să aibă timpul necesar pentru a analiza informații și a adapta echipa fără să afecteze mersul de zi cu zi al afacerii. Cauzele sunt multiple, vorbim de Covid-19, de război sau inflație, dar și altele mai puțin vizibile precum accelerarea ritmului inovației tehnologice și impactul asupra companiilor, schimbările de reglementări sau schimbările sociale. Iar CEO-ul trebuie să stea și mai mult în contact cu stakeholderii, or acest lucru devine din ce în ce mai nerealist.”

Cristina Filip, Managing Partner Filip & Company:
“Ce este important este faptul că trebuie să ne așezăm la masa evaluărilor și deciziile să fie luate cu calm. De asemenea, este important să comunicăm atât cu angajații, cât și cu partenerii, să evaluăm situațiile împreună. Pentru țara noastră este important să transmitem următorul mesaj: avem de lucru, avem oportunități, să rămânem deschiși la ele!”
Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader MAZARS România:
“Dacă vrem să clădim o organizație sustenabilă, ne trebuie lideri responsabili. Dacă nu, putem să continuăm să stingem incendii an de an, să trecem din criză în criză. Incendiile se vor stinge cumva, crize vor mai fi, dar este important și cum trecem peste obstacolele pe termen scurt. (…) Modul de gândire în doua viteze nu mai funcționează. Nu poți fi sustenabil fără un lider responsabil.”
Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România:
“Este necesară o viziune pe termen lung, chiar în contextul unei crize, deoarece ne dă o direcție. În absența sa, nu facem decât să reacționăm ad-hoc și să luăm niște decizii pripite, care pot afecta segmentele de business.”
Nicolae Damu, VP tbi bank:
“Există o presiune constructivă de a găsi soluții noi și încercăm să fim creativi în materie de inovație. Căutăm să avem cât mai multe soluții, precum credite 100% online, și investim în tot ce înseamnă eficientizarea muncii colegilor noștri. Perioada aceasta ne-a învățat că atunci când nu mai poți, mai poți puțin.”
Irina Munteanu, Director General Adjunct Apa Nova și CFO Veolia România:
“În urmă cu 20 de ani, prioritizarea stakeholderilor era cu totul alta, trebuia să avem o relație bună cu autoritățile, apoi cu actionarii, cu clienții, pentru a le crește nivelul satisfacției. Astăzi, angajatul a devenit stakeholderul nostru principal, pentru că fără un angajat care să-ți aducă valoare nu poți avea clienți mulțumiți.”
Freddie Veltmaat, CTO Centric:
“Dacă nu îți păstrezi oamenii buni, pierzi. Noi am învățat că sunt situații în care cei mai buni tehnicieni pot să nu fie și cei mai buni traineri așa că am făcut sesiuni de training cu fiecare angajat, de la lideri la fiecare salariat.”

Andrei Diaconescu, Co-Founder & co-CEO One United Properties:
“Dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva de care să fiu mândru, eu, familia mea și copiii mei. Evident că dacă muncești suficient de mult probabil că vei ajunge acolo, dar este nevoie și de noroc. Cred că trebuie să ai noroc în viață până la creativitate, leadership, reziliență și altele. (…) Un lucru pe care eu nu l-am văzut elaborat și discutat mult este cel legat de credință: în tine, credința că poți să reușești, pentru că de multe ori, ca antreprenor, ești singur în fața unor dificultăți, iar diferența o face modul în care reușești să ieși din această situație.”
Ömer Tetik, CEO Banca Transilvania:
“Cuvintele legendare precum ”cea mai mare” sau ”cea mai profitabilă” nu sunt inspiraționale. Nu cred că putem mișca sufletele clienților dacă le spunem asta. Cel mai important e mindsetul. Chiar dacă de la Hollywood aflăm despre super eroi, ei nu există fără echipă, și ăsta cred că este minsetul strategic. Brandingul tău e dat de relațiile pe care le creezi și de încrederea pe care o dai partenerilor și clienților.”
Dan Ștefan, Cofondator Autonom:
“Cred că, de-a lungul timpului, am avut o grămadă de întâmplări providențiale, dar, împotriva culturii noastre, am fost timpul deschiși să ne asociem, asta pentru că am văzut cum se întâmplă în societăți mai dezvoltate și am aplicat în România. (…) Am trecut prin mai multe momente dificile, în primii doi ani a fost riscul cel mai mare.”
Jean Valvis, Fondator Valvis Holding:
“Este important ca antreprenor să gândești și să creezi business-ul cu dorința de a realiza produse nu din nevoie sau de dragul profitului, ci să o faci din pasiune. Mi-am dorit să-mi câștig consumatorii având la bază principiul încrederii. Încrederea este cea care definește relația dintre produsele noastre și consumatori. (…) Această afacere va rămâne una de familie în care cei doi băieți ai mei se implică deja activ în dezvoltarea produselor și în ceea ce privește evoluția și strategia de business.”
Mihnea Crăciun, Managing Director Endeavor România:
“Obiectul muncii noastre este și va rămâne în continuare schimbarea mentalității antreprenorilor. Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi putem lăsa o amprentă pozitivă în lumea în care activăm. Mediul antreprenorial are nevoie de mecanisme de suport pentru că antreprenorul își dorește să exploreze noi piețe și să intre în posesia mijloacelor prin intermediul cărora să realizeze orice tip de produs.”