FacebookTwitterLinkedIn

Cum arată interioarele în 2020?

Tendința globală în design va fi personalizarea interiorului. Acest lucru înseamnă că toate caracteristicile originale ale stilurilor din lumea modei și ale designului nu mai sunt relevante. Individualizarea și nevoile personale vin în prim-plan. Această tendință creează oportunități nelimitate pentru designeri, și anume să experimenteze cu stilurile, să combine culorile și texturile, să creeze accente îndrăznețe.

În tendințe sunt obiecte de interior care creează efectul de levitație – iluzia optică de plutire în spațiu. Cum este posibil acest lucru? Prin iluminarea cu benzile LED instalate în partea inferioară a noptierelor sau a patului, astfel încât mobilierul pare să fie distanțat de pardoseală. Designerii preferă să folosească această tehnică pentru a mări vizual spațiul. Tot acest efect poate fi obținut și prin agățarea obiectelor pe cabluri, structuri ascunse sau magneți. O altă tendință în designul interior, care rămâne actuală și anul acesta, o reprezintă suprafețele foarte lucioase și oglinzile. La fel, aceste efecte ajută pentru a mări vizual spațiul.

Stilul principal și materiale

Lemnul, piatra și ratanul (finisaje ce caracterizează stilul eco) sunt iarăși în tendință. Sunt bine-venite materialele naturale și organice – finisaje din lemn și obiecte din lut sau răchită, suporturi din piatră naturală, țesături din in, lână sau mătase. Filosofia este simplă: materiale cât mai naturale, iluminare intensă și multe oglinzi. În aceste interioare nu ar trebui să lipsească plantele naturale, mai ales în spații precum dormitoarele sau livingul, dar poziționate în zone cu lumină naturală suficientă.

Culorile anului 2020

Tendința gamei cromatice pentru anul 2020 o reprezintă culorile închise, profunde, dar desaturate. Adăugați locuinței voastre câteva nuanțe catifelate de verde și albastru. Și completați-o ulterior cu tonuri deschise de verde. De exemplu, culoarea Neo Mint, care se combină perfect cu alb. Designerii recomandă să se utilizeze nuanțe de verde și albastru în primul rând pentru articole textile și tapițerii.

Compartimentarea spațiului

Clasicul open-space deja nu mai este „la modă”. Totuși, pentru cei care și-au propus să creeze un spațiu deschis între bucătărie și sufragerie, designerii și arhitecții au găsit o soluție interesantă – pereți despărțitori din sticlă transparentă. Acest tip de pereți sunt inspirați din stilul industrial și Loft, având structură metalică, dar în completare cu sticlă clară. Avantajul este că nu permit mirosurilor să intre în zona de zi și asigură o izolare fonică. Pot fi utilizați nu doar în bucătărie, ci și în baie.

Combinați materialele și finisajele

Stilul eco în designul interior vă permite să combinați cu succes materiale texturate, brute, cu cele mai fine ca finisaj. În continuare, textura lemnului natural va fi de actualitate, dar se va completa cu diverse detalii aurii, argintii sau cupru (la mânere, picioarele mobilierului sau alte detalii de decor, cum ar fi podelele). Pentru decorarea pereților în camerele de zi, se recomandă utilizarea unui tapet textil cu ornamente florale sau geometrice. În băi, în primul rând – materiale naturale: marmură, piatră, granit și lemn. Vopseaua decorativă este, de asemenea, în tendințe, dar utilizată moderat.

Tendințele în domeniul iluminatului de interior

Anul acesta, luminile vor juca un rol important în designul spațiilor. Specialiștii propun diverse sisteme de iluminat, care doar prin prezența acestora vor decora spațiul într-un mod spectaculos. Iluminatul tehnic va deveni unul decorativ – panourile sau benzile LED se vor muta de pe tavan pe pereți și chiar pardoseală. Vor fi iluminate obiectele la care poate nu v-ați fi gândit – bateriile sau ușile mobilierului etc. Și cum am menționat la începutul articolului – în trend vor fi obiectele iluminate în partea inferioară, pentru a crea efectul de levitare.

Corpurile de iluminat vor fi cele mai variate, ca design și ca finisaje. Se vor crea abajururi și detalii din hârtie, lemn, metal sau porțelan. În noile colecții ale producătorilor vor fi prezentate atât lămpi cu forme simple, cât și modele cu formă și culoare neobișnuite, având multe detalii decorative. Totuși, cele mai căutate lămpi vor fi cele în stil minimalist.

Ce mobilă alegem?

Designerii recomandă să optăm pentru mobilierul în stil etno. Scaunele din ratan și articolele din bambus vor arăta grozav. Pentru interior în stil high-tech – scaunele și mesele din plastic transparent sau sticlă vor fi cele mai potrivite. Mobilierul transparent nu încarcă interiorul cu detalii inutile și creează efectul de spațialitate.

În designul dormitorului, la modă sunt tăbliile tapițate cu piele naturală sau ecologică. Să nu uităm și de catifea, piele întoarsă sau velur. Acestea vor fi completate cu celelalte textile (draperii, cuverturi, covoare etc.) din alt tip de finisaj – satin sau chiar materiale naturale, mătase sau vâscoză.

Acum, că am întâmpinat cu bine anul 2020, analizați-vă locuința și spor la modificări! Sunt sigură că recomandările de mai sus deja v-au făcut să vă pregătiți pentru o mică redecorare.