FacebookTwitterLinkedIn

Susan și John Gutfreund au fost cuplul regal al înaltei societăți newyorkeze a anilor ‘80. A fost perioada în care John Gutfreund a fost numit „The King of Wall Street” de revista Business Week, după ce a transformat Salomon Brothers într-una dintre cele mai puternice bănci americane de investiții (regele a trebuit să „abdice” în 1991, în urma unor tranzacții ilegale cu titluri de stat).
Susan, fostă stewardesă pe linia aeriană Pan Am, a fost căsătorită cu John din 1981 până în 2016, cei doi fiind o prezență activă în cercurile mondene din Paris și New York și buni prieteni ai designerului Karl Lagerfeld.

Un articol din Vanity Fair, din 1991, spune că Susan cheltuia cu nonșalanță sume mari – a trimis orhidee în valoare de 700 de dolari ca scuză pentru că nu putea participa la o cină -, bradul de Crăciun din livingul penthouse-ului lor măsura șapte metri înălțime și o dată a închiriat pentru o petrecere Blenheim Palace (palatul unde s-a născut și a locuit Sir Winston Churchill, aflat în patrimoniul UNESCO).

După ce John a fost nevoit să demisioneze de la Salomon Brothers, relația sa cu Susan a cunoscut o perioadă tensionată, dar cei doi au depășit-o și au rămas împreună până la decesul lui, în 2016, la 86 de ani. Trei ani mai târziu, Susan a vândut, cu 53 de milioane de dolari, duplexul de 1200 de metri pătrați, de pe Fifth Avenue, în care familia Gutfreund a locuit mai bine de 30 de ani.

Din 14 ianuarie, de când a început licitația online, Susan Gutfreund se desparte cu totul de trecut. A decis să vândă, prin casa de licitații Christie’s, mobilier, bijuterii și obiectele de artă care au decorat cele 20 de camere ale duplexului.

Bunurile scoase la licitație sunt estimate la o sumă totală de 7,4 milioane de dolari, deși este evident că pe soții Gutfreund i-au costat mult mai mult. Printre acestea, există multe obiecte rare și foarte valoroase – cum ar fi bijuteriile vintage Chanel ale lui Susan, cele mai multe primite cadou de la bunul ei prieten, designerul Karl Lagerfeld.

Susan Gutfreund și Karl Lagerfeld

Lagerfeld, care nu o dată a invitat-o pe Susan la avanpremiere private ale colecțiilor Chanel, i-a făcut cadou 106 bijuterii purtate de modele la prezentările casei de modă franceze, cele mai multe fiind unicat. Cea mai scumpă piesă este un set – colier și cercei – din cristal Gripoix și perle false, cu o valoare estimată între 4 și 6000 de dolari.

Susan era celebră în lumea mondenă newyorkeză pentru petrecerile extravagante pe care le organiza în penthouse-ul de pe Fifth Avenue, fie că era vorba de dineuri caritabile, de lansări de carte, onomastici sau aniversări. Probabil cea mai luxoasă încăpere era așa-numita Grădină de iarnă. Tapiserii chinezești, înalte de la podea până la tavan decorează pereții, tavanul este casetat și pictat, iar mobilierul curbat, în nuanțe de turcoaz, se asortează cu draperiile care acoperă geamurile.


Aici se produceau band-urile franțuzești aduse de Susan de la Paris pentru a cânta la petrecerile ei, dar este și locul care a găzduit multă vreme probabil cel mai prețios obiect de artă al familiei Gutfreund – o masă din bronz realizată de sculptorul elvețian Alberto Giacometti (autorul celor mai scumpe sculpturi din lume), a cărei valoare este estimată între 80 și 120.000 de dolari.
Designerul de interior Henri Samuel, care s-a ocupat de amenajarea penthouse-ului soților Gutfreund, i-a comandat lui Giacometti această piesă special pentru ei. Din această perspectivă, se poate spune că cei doi au făcut parte dintr-un cerc foarte exclusivist, foarte puțini fiind aceia care au avut acces la operele lui Giacometti în timpul vieții acestuia.

Dorindu-și să fie o gazdă perfectă, Susan a vizitat Palatul de la Versailles pentru a studia felul în care erau folosite serviciile de masă. De altfel, cel mai scump lot al licitației este setul de masă din porțelan Royal Copenhagen, alcătuit din peste 400 de piese decorate cu motivul Flora Danica – estimat de Christie’s între 150.000 și 200.000 de dolari).

„Sunt o văduvă care locuiește cu un chihuahua”, a declarat d-na Gutfreund, acum în vârstă de 74 de ani, pentru New York Post, explicând de ce vinde tot din casă.
Susan Gutfreund se desparte de un trecut trăit din plin, sperând că obiectele care i-au adus plăcere (și, probabil, și invidie din partea celor care i-au fost oaspeți) și i-au făcut viața frumoasă vor ajunge în posesia unor colecționari care le vor aprecia la fel de mult ca ea.

Foto profimediaimages.ro, Christie’s Images Ltd.

Susan și John Gutfreund în 1991